Татарски макарони с месо
Можете да заменяте съставките и подправките
Тайната на невероятно богатия вкус на татарските макарони с месо е в начина на приготвяне на тестените изделия – директно в соса, в който се е готвило месото. Така пастата се напоява не с безвкусна вода, а със сочен сос.

Рецептата за макарони с месо всъщност е по-скоро начин за приготвяне на много татарски ястия, тъй като съставките могат да бъдат заменяни. Така всеки път ще получавате ново и различно ястие. Например, вместо агнешко, можете да използвате всякакво друго месо. Необходимо е само да се следи за времето за готвене.

Можете да експериментирате и с подправките, като добавяте към ястието онези, които ви се струват най-подходящи. Макароните пък могат да бъдат заменени със зърнени храни или картофи. Така ще получите съвършено ново ястие.

Продукти: 500 г агнешко, 400 г тестени изделия, 1 глава лук, 1 морков, 2 домата, 1 връзка магданоз, 3 скилидки чесън, растително масло, сол и млян черен пипер на вкус, подправки за месо на вкус.

Приготвяне: Нарежете месото на кубчета и го сипете в тиган, в който предварително сте загрели растителното масло. Запържете, като бъркате непрекъснато. Месото трябва да се задушава в собствен сос под капака. Нарежете лука на кубчета и го добавете към месото, разбъркайте и след няколко минути добавете нарязаните моркови.

Подправете със сол, черен пипер и подправките за месо. Разбъркайте и оставете да къкри. Ако няма достатъчно сос и месото започне да загаря, добавете в тигана вода.

Нарежете доматите и ги прибавете към месото. Разбъркайте, покрийте с капак и оставете да къкри, като разбърквате от време на време. Нарежете на ситно корена от магданоз и добавете към съдържанието на тигана, разбъркайте. Проверете готовността на месото. Ако то е омекнало, добавете ситно нарязаните листа от магданоз и усилете котлона.

Сипете макароните директно в тигана със соса, в който се е задушавало месото. Ако ястието остане без течност, добавете гореща вода и оставете да къкри, докато пастата се свари. Разбърквайте постоянно и от време на време покривайте с капак.
Когато пастата и месото са готови, добавете смлачкания чесън и разбъркайте.

Съвет: За да приготвите татарски макарони с месо, е най-добре да използвате макаронени изделия от твърда пшеница и да приготвяте цялото ястие в чугунен тиган. Ако нямате такъв, използвайте голям дълбок тиган или подходяща тенджера.

Паста Primavera 

Продукти: 350 г капелини или спагети, зехтин, 2 чаени чаши съцветия броколи, 450 г чери домати, 250 г малки гъби, 420 г артишок от консерва, 2 чаени лъжички чесън на прах, сол и смлян черен пипер на вкус, 3/4 чаши настърган пармезан, пресен босилек.

Приготвяне: Загрейте фурната до 200 °C. Сварете пастата до полуготовност. Отделете една чаена чаша от водата, в която са се варили макароните.

Поръсете тавата за печене със зехтин. Разпределете броколите, доматите и гъбите. Извадете артишока от саламурата, подсушете леко и добавете към останалите зеленчуци. Подправете с чесън на прах, сол и черен пипер и поставете във фурната за 15–20 минути. В средата на готвенето извадете тавата и разбъркайте.

Прехвърлете запечените зеленчуци в тенджерата, където сте варили пастата, добавете пармезана и 1/2 чаша от запазената вода. Поставете на слаб огън и разбъркайте енергично, докато се образува сос. Ако е необходимо, добавете още малко вода.

Сервирайте с босилек и настърган пармезан.

Макарони със скариди и зелен грах 

Продукти: 350 г паста пенне (макарони), 2 чаени чаши листа спанак (2-3 замразени кубчета), 1 ч. чаша листа пресен босилек, 1/3 ч. чаша + 1 супена лъжица зехтин, 1/4 ч. ч. настърган пармезан, 1/4 ч. чаша кедрови ядки или бадеми;, 1 скилидка чесън, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 450 г белени скариди, 1 чаша замразен грах, нарязан червен лют пипер - по желание.

Приготвяне: Сварете пастата до полуготовност. Оставете непълна чаша от водата, в която сте варили макароните, а останалата я изсипете.
Направете песто. С помощта на блендер пасирайте до гладка смес спанака, босилека и 1/3 чаена чаша зехтин. Добавете кедровите ядки (или бадеми), пармезана и смачкания чесън. Подправете със сол и черен пипер.

В тиган на умерен огън загрейте супена лъжица олио. Запечете скаридите за 3-4 минути. Добавете макароните, граха и соса и разбъркайте добре. Налейте 1/4 чаша от водата, в която сте варили пастата и оставете да къкри още малко.

Преди сервиране поръсете с настърган пармезан и по желание чили.

Спагети с гъби и сметана 

Много засищащо, бързо и лесно за приготвяне ястие

Продукти: 300 г спагети, 3 суп. лъж. зехтин, 200 г гъби, 1 глава лук, 125 г сметана, лимонена кора, 2 суп. лъж. лимонов сок.

Приготвяне: Поставете спагетите във вряща подсолена вода. Изключете котлона и изчакайте, докато пастата е готова. Прехвърлете в гевгир, полейте ги със студена вода и изчакайте, докато излишната течност изтече.

Запържете гъбите и нарязания лук в зехтин. Добавете сметаната, лимоновия сок и настърганата кора.

Прехвърлете сварените спагети в дълбок тиган и подправете с гъбения сос. Оставете на умерен огън 2 минути.

Преди сервиране, украсете готовото ястие с клонки магданоз.