Тези нестандартни салати, ако бъдат приготвени през студения сезон, ще помогнат за повишаване на имунитета. А ако все пак вече сте „пипнали“ настинката, те могат да ви изправят по-бързо на крака.

1. Портокал със сьомга 
За тази салата е подходяща всяка червена, леко осолена риба. Сьомгата, благодарение на мастните киселини и витамин D, се бори с хроничните възпаления, умората и депресията. Портокалът ще допълни ползите, като обогати салатата с витамин С.

Продукти: 1 голям портокал, 100 грама слабо осолена червена риба, голяма зелена салата, 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Накъсайте салатата с ръце. Обелете кората на портокала и почистете от ципите. Накъсайте пулпата. Нарежете рибата на малки парченца. В дълбока купа смесете зелената салата, портокала и рибата. Подправете с олио, сол и черен пипер.

2. Със скариди и мандарини 

Това предястие ще помогне не само да укрепите имунната система, но и да запазите фигурата си. С тази салата спокойно можете да заместите тежката и обилна вечеря. Тя ще ви засити задълго, защото съдържа пълноценен протеин, а калориите са много малко.

Продукти: 250 грама сварени и обелени скариди, 1 зелена ябълка, 3-4 мандарини, 2 стръка целина, 150 мл цедено кисело мляко, сол на вкус.

Приготвяне: Обелете ябълката и нарежете на малки кубчета. Обелете мандарините и разделете на парчета. Ако плодовете са големи, разрежете всяко парченце наполовина, а малките може да оставите цели. Нарежете стръковете целина по диагонал. Смесете скаридите, мандарините, ябълката и целината в голяма купа за салата. Подправете с кисело мляко и сол.