Нестабилността остава висока и пазарът е труден за прогнозиране

Въпреки непроменените фундаментални фактори, с изключение на подобрения климат в Южна Америка, цените на зърното спаднаха рязко в края на изминалата седмица.

Въпросът е влизат ли пазарите в спирала надолу, след период на силен растеж? Много дългите позиции на спекулантите могат да доведат до фиксиране на печалбите и да повлияят на цените.

Covid-19 отново излиза извън контрол в много страни, което поражда загриженост за глобалната търговия. Сега се очаква търговете от страни вносители, като Египет, да покажат състоянието на търсенето.

На международния пазар инерцията на покупателната способност на Китай също се поставя под въпрос от възраждането на разпространението на Covid-19 в страната, заедно с няколко случая на чума по свинете. Но в петък САЩ продадоха 136 000 тона соя на Китай. Разочарование предизвика и турският търг, на който бяха закупени само 95 000 тона пшеница от 400 000 тона, обявени по-рано.

От началото на кампанията до 18 януари Русия е изнесла 26,5 млн. тона пшеница и 3,5 млн. тона ечемик. Не е изненадващо, че Египет държи първото място сред вносителите с 5,8 млн. тона зърно, следван от Саудитска Арабия.

За маслодайните семена и рапицата цените спаднаха след тези на палмовото масло и соята.

Еврото се укрепи леко спрямо долара до 1.2180, докато рублата губи позиции след демонстрациите в цялата страна този уикенд и се търгува на 75.35 спрямо долара тази сутрин. Що се отнася до петрола, в Ню Йорк той се търгува на $ 52,20 за барел.

На американските пазари

имаше рязка корекция надолу за всички стоки, главно причинена от печалбата от фондовете. Този мечи ход беше подхранван от благоприятните валежи в Аржентина и опасенията за връщането на Covid-19 в Китай. Основните фактори обаче почти не са се променили.

В петък фондовете бяха нетни продавачи на 42 500 партиди царевица, 35 000 партиди соя и 20 000 партиди пшеница.

Обаче продажбите на износ, публикувани в петък, бяха над очакванията на търговците - 1,817 000 тона соя, 1 437 000 тона царевица и 329 000 тона пшеница.

Очаква се производството на соя в Бразилия да остане на около 132 млн. тона.

Нестабилността остава висока и пазарът е труден за прогнозиране.

Влагата се възстановява в Черноморския регион

По отношение на времето, появата на топъл и влажен фронт последва последния период на охлаждане в региона на Черно море.

През уикенда температурите се върнаха над нулата, премахвайки снега по полетата на Украйна и Южна Русия.

През следващите 10 дни се очакват повече валежи, които ще продължат да попълват влагата в почвата. Всъщност дефицитът на влага през последните 6 месеца е все още значителен, както в южната част на Русия, където 30-40% от общите валежи, обикновено наблюдавани през този период, все още липсват.

Възстановяването на растителността при условия на задоволителни запаси от влага би могло да гарантира добри производствени нива в региона на Черно море за реколтата от 2021 г.