Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

24 януари 2021
Кулинария
15597
1 2 3 4
 

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини, които помагат на организма да укрепи имунната система и да подобри метаболизма.

Със сигурност мнозина са опитвали пушена скумрия. Жалко е, че по някаква причина тя не е толкова популярна в други варианти. Рибата има плътно месо, което не се разпада. Освен това тя има малко кости, така че може спокойно да се дава и на по-малки деца.

Вкусът на тази прекрасна риба се разкрива най-пълно при готвене на фурна. Затова днес споделяме с вас тези интересни рецепти.

Пикантни фантазии 

Самата скумрия има специфичен вкус, който може да бъде подчертан с добре подбрани подправки.

Продукти: 2 скумрии, 1 чаена лъжичка кимион, 1 ч.лъж. къри, 1 ч.лъж. кориандър, 1 ч.лъж. провансалски билки, 1 глава чесън, 8 чери домати, 1/2 лимон, черен пипер и сол на вкус, магданоз - за украса.

Приготвяне: В купичка смесете сухите подправки - кимион, къри, кориандър, провансалски билки, сол и черен пипер.

Изплакнете старателно изкормената скумрия и подсушете с домакинска хартия. Натрийте от двете страни с приготвената пикантна смес и поставете в хладилника за 30 минути, за да се охлади.

С остър нож направете напречни срезове отстрани и на двете скумрии. Прехвърлете ги в тава, застлана с хартия за печене.

Наредете чери доматите и главата чесън, разрязана наполовина, отстрани на рибата.

Печете във фурна, предварително загрята до 200 °C, с вентилатор на най-висока степен за 10-ина минути. Обърнете рибата и печете още 10 минути.

Сервирайте с лимонови резени и украсете с клонки магданоз.

Азиатски мотиви 

Скумрията често присъства в китайската кухня. Тя чудесно се комбинира с различни азиатски сосове и подправки.

Продукти: 3 филета скумрия, 6 супени лъжици соев сос, 1 чаена лъжичка смлян джинджифил, 1/2 лимон, 1 шепа сусамово семе, 1 суп. лъж. растително масло, черен пипер на вкус

Метод на готвене: Пригответе марината за рибата. В отделна купа смесете соевия сос, растителното масло, лимоновия сок, смления джинджифил и черния пипер. Разбъркайте. Соевият сос е доста солен, така че добавянето на сол не е задължително.

Изплакнете филетата на рибата, подсушете и поставете в широка тава. Залейте с марината и оставете в хладилника за 10 минути.

Обърнете филетата и оставете за още 10 минути. Поръсете сусам върху рибата и разбъркайте добре.

Наредете филетата в термоустойчив съд и печете във фурна, предварително загрята до 200 °C за около 20 минути, докато станат хрупкави.

Ябълково настроение 

Почти всички плодове и зеленчуци са подходящи за тази морска риба. Когато я печете във фурната, спокойно можете „да играете“ с контраста на киселите ябълки и сладки моркови.

Продукти: 2 скумрии, 3 ябълки, 1 голям морков, 1 глава лук, ? лимон, копър, 1 супена лъжица провансалски билки, черен пипер и сол на вкус

Метод на готвене: Изплакнете и подсушете всяка от изкормените скумрии. Натрийте със сол, черен пипер и билките.

Обелете морковите и ги нарежете на кръгчета, а почистения лук – на полумесеци. Нарежете ябълките на средно големи филии. Ако желаете можете да оставите една ябълка цяла.

Поставете няколко резенчета ябълка, моркови и целия нарязан лук в корема на всяка риба. Полейте с лимонов сок. Поставете рибата в плик за печене. Останалите ябълка и морков разпределете между парчетата риба.

Печете във фурна, загрята до 180 °C за около 30 минути. Разрежете плика, увеличете температурата до 200 °C и поставете тавата с рибата на най-високото ниво. Печете още 10-15 минути до златисто кафяво.
Сервирайте скумрията, поръсена с наситнен копър.

Гъбен празник 

Всички любители на гъбите ще харесат съчетанието на скумрията с мекия вкус на гъбите.

Продукти: 3 скумрии, 300 г гъби, 8 чери домати, 2 домата, 1 лимон, ? чаена лъжичка сух босилек, ? ч.л. сушена мащерка, 0,5 ч.л. сушен розмарин, 0,5 ч.л. сух чесън, 1 глава червен лук, 1 супена лъжица зехтин, 30 г масло, 50 г сметана, зелени подправки на вкус, черен пипер и сол на вкус

Метод на готвене: Изплакнете изкормената риба, подсушете и натрийте старателно със сол, черен пипер, босилек, мащерка, розмарин и сушен чесън. Полейте със зехтин и поръсете със сока от половин лимон. Мариновайте за 30 минути.

Нарежете гъбите наполовина. В тиган разтопете маслото и добавете гъбите. Подправете със сол и черен пипер и задушавайте около 20 минути на умерен огън.

Червеният лук нарежете на едро, а втората половина на лимона и големите домати - на полумесеци. Нарежете и чери доматите на половинки. Отстрани на всяка риба направете напречни срезове, в които мушнете резенчета лимон и домати.

Смесете пържените гъби със сметана. В тава за печене прехвърлете гъбите, червения лук, скумрията и половинките чери домати. Печете във фурна, на 190 °C, за около 35-40 минути. Времето варира в зависимост от размера на рибата.

Добър апетит!

Още от Кулинария
0

Можете да поглезите себе си и семейството с тези невероятни чорби през студения сезон. Ако навън е студено и облачно, една вкусна и засищаща супа за обяд ще ви помогне да се стоплите

0

Създателите на много битови предмети са обмислили внимателно и най-малките детайли за по-лесното им използване. Но не всеки знае за допълнителните функции на нещата в кухнята, с които сме свикнали

0

Важно е дори най-скромната да е вкусна и приготвена с любов Пълноценна и здравословна закуска е най-важното хранене за деня. Тя ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества за нормално

0

Заслужава си да опитате На Свети Валентин всяка влюбена в живота домакиня би искала да зарадва близките си с вкусни и необичайни ястия. Днес ви предлагаме оригинално и романтично меню

0

Тортата е украса на всеки празник или официално събитие, а скоро всички влюбени, или не чак толкова влюбени ще имат повод да почерпят. Чудесно е, когато у дома имате десерт за неочаквани

Последни новини
0

Засаждането на лози през пролетта не е традиционно за масивите в нашата страна, но напоследък започва да става все по-предпочитано от стопаните с дворове и вили

0

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2020 г., съобщиха от земеделското министерство. Размерът на подкрепата при някои от схемите е увеличен с

0

Заводските цени през януари растат и на годишна, и на месечна база. При храните годишното поскъпване е с 3% средно, Това става ясно от данните на Националния статистически институт

0

Министерството на правосъдието предлага мащабна реформа в производството по несъстоятелност Промените в Търговския закон, публикувани за обществено обсъждане днес

0

Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен със заплевеляването, съветват специалистите на Кортева Агрисайънс Дъждовете и снеговете, които паднаха във всички райони на страната

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров разпуска с приятелката си Лолита Османова в Маями Бийч, но намира време и друг начин да си прекарва приятно. Най-добрият ни тенисист бе поканен да даде урок в една от най-известните академии. Там шеф е Джими Болетиери. Синът на легендарния треньор Ник дълго време отговаряше за летните лагери в академията

В търсене на отговор откъде може да е дошъл големият удар за българското плуване с допинг скандала от началото на тази седмица президентът на федерацията Георги Аврамчев предположи, че може да има външна намеса. Иначе казано, някой конкурент от друга държава да е подхвърлил някак си въпросния станозолол на Светлозар Николов

l Съдът разпита 7 свидетели l Показанията на повечето се разминават с казаното от приятелите на Кристиан Николов Добре съм, казал Милен Цветков на минувачите, втурнали се да му помогнат след катастрофата. После кимнал и понечил да излезе. Младеж му разкопчал предпазния колан и прикрепяйки го, го извадил от колата