По-чувствителни на ниските температури са десертните сортове

След коледното и новогодишно затопляне станахме свидетели и на мразовити и ледени дни. Но това не е изненада, зима е все пак.
Читатели любители с по-малък опит обаче питат до каква степен много ниските температури в някои райони на страната донесоха риск за лозите, какви поражения могат да очакват, особено по десертните си сортове, и какво могат по-късно да направят.

Нощните температури надхвърлящи границите на минус 17 – минус 19 градуса по Целзий, вече могат да са опасни, особено за десертните сортове.

При наличие на температури под минус 20 -21°С може да се каже, че ситуацията става застрашителна за голяма част от пъпките.
Агрономите напомнят, че тези температури са най-голяма заплаха за плодните пъпки на по-голяма част от лозите, които се отглеждат у нас.

В районите с регистрирани критични минусови температури се препоръчва да се вземат проби от лозовите растения при първа възможност. Така най-точно ще могат да се установят евентуални повреди от измръзване.

Това обаче ще може да бъде направено в първите дни, след като студовете ни напуснат. Професионалистите го правят задължително, а е препоръчително да го сторят и любителите, за да се ориентират за състоянието на лианите.

Този подход ще позволи да се определи в най-точна степен какъв да бъде най-правилният подход за предстоящите скоро резитби.
Под влияние на ниските температури по време на зимния покой на лозите отделните техни части и органи могат да измръзват в различна степен и съответно да имат различни увреждания.