Ето няколко интересни предложения 

Корите от цитрусовите плодове могат да се използват по безброй начини, вместо просто да ги изхвърляме или компостираме. В домакинство, което консумира много портокали, лимони, грейпфрут и други цитруси, използването на корите може да му спести пари и да има чудесни резултати.

Даваме ви няколко интересни предложения по долу. Но преди това ви съветваме винаги да ги измивате много добре, за да премахнете химическите следи, особено когато става дума за консумация. Ако ви е възможно, избирайте органично отгледани. Също така, ако ви трябват сушени, имайте предвид, че са им необходими ден-два, докато кората изсъхне.

Има много видове цитрусови плодове, които може да използвате, включително портокал, мандарина, кумкуат, грейпфрут, лимон, лайм, помело, цитрон, бергамот, танджело и др.

В кухнята и дома 

Резенчета или обелките от цитруси могат да се ползват като гарнитура към салати, плодови сокове, коктейли. Те дават чудесен аромат на месо, риба и други печени ястия. В студените месеци са неизменна съставка на греяно вино и чайове. Тяхното приложение обаче може да е отвъд пределите на кухнята. Така например сухи портокалови кори могат да служат като разпалка за печка и камина.

Портокаловите кори могат да освежат дома ви

Вариант е след готвене да сложите цитрусови кори в тиган със слабо къкреща вода за няколко минути. Поставени в банята, цитрусовите сушени кори ще внесат свеж аромат в банята ви. Или пък в гардероба ви. Най-добре е сушените корите да са в торбичка. Така ще предпазите дрехите си от молци.

Поставете парченца портокалови кори и в обувките си за една нощ. Те ще абсорбират лошите миризми.

Лимоновите и портокаловите кори могат да заместят и ментовата дъвка, ако искате да освежите дъха си. Просто подъвчете за кратко малко парченце от предварително добре измитата кора.

Често цитрусовите остатъци се използват за направата на домашно приготвена козметика. Масло, дестилирано от кората, е приятен, свеж, натурално приготвен парфюм.


Ползи в градината   

Цитрусовата кора е чудесно допълнение към компоста. Но не забравяйте да я надробите, за да й помогнете по-бързо да се разгради. Тя още ще накара компостната купчина също да мирише на свежо и чисто. Не използвайте термично обработена кора.Тя се разгражда много по-бавно.

Прогонва вредители и домашни любимци

Поставете корите на 2-3 цитруса в блендер с чаша топла вода. Сместа може да се излее в мравуняк, който ви създава проблеми.
Разтривайте всеки месец цитрусова кора върху листата на растенията, които се харесват на котките. Така ще ги държите далеч от тях. Тези домашни любимци ще избягват да разкопават саксиите ви и да ги ползват за тоалетна, ако поставите цитрусови кори в тях.

Не е изключено да ни безпокоят насекоми, особено в летните месеци. Портокаловата кора, протъркана върху кожата ви, ще ви предпази от тях нощем.

От кумкуат - мармалад 

Това е най-малкият цитрусов плод в света. Може да го отглеждате в домашни условия. Както и да го ядете с кората, тъй като е мека. Използвайте я, за да направите мармалад по рецепта, която ви е любима.

Захаросани бонбонки 

Това е чудесно лакомство за деца. Предлагаме ви гръцка рецепта:

Поставете едри парчета цитрусови кори да киснат във вода. Сменяйте водата всеки ден, в продължение на 3-4 дни.

Отцедете корите и ги нарежете на малки кубчета. В тенджера сипете захар 1:1, т.е. 300 гр. кори = 300 гр. захар, и малко вода - 2-3 супени лъжици. Варете на умерен до слаб огън в продължение на 40-50 минути, като разбърквате от време на време. Отстранете от котлона, когато течността изври и корите започнат да се карамелизират, без, разбира се, да изгарят. Оставете да се охладят.

Напълнете буркани и поръсете с лъжица захар като консервант. Съхранявайте на хладно.