Поднася се след храна - винаги с лъжичка в чашата

Топлият пунш е много добра напитка за целия зимен сезон, сгрява душата, стопля и ръцете, докато държиш чашата. А освен това разнася аромата си из цялата къща. Днес вече има и студени варианти.
Пуншът е напитка, пренесена от Индия, чието индийско име „панча”, означава „пет” – тоест има пет съставки. Те са чай, арак, захар, вино и вода. А като подправки се използват карамфил, канела, понякога и индийско орехче.

Напитката е разпространена вече по цял свят и има много нови варианти, родили се под влияние на местните традиции и предпочитания.

Приготвянето не е сложно, но трябва да се спазват няколко важни правила:

* Горещата вода да бъде прясно сварена. Ако е вряла дълго – не е подходяща.

* Горещата вода никога не се налива върху алкохолната напитка, защото погубва ароматните й качества.

* Високоалкохолната напитка се добавя последна.

* Пуншът не трябва да се подслажда много.

* Пуншовете не възбуждат апетита, поднасят се след храна – винаги с лъжичка в чашата.

1. Класически топъл Виенски

За него са необходими следните съставки: 1/2 портокал, нарязан на парчета (без кора); 1/2 лимон, нарязан на парчета (без кора); 300 мл червено вино; 500 мл черен чай или вода; 250 мл прясно изцеден портокалов сок; семената от 1/2 ванилова шушулка; 1 супена лъжица мед; 1 пръчка канела; 4 карамфила; 100 мл тъмен ром; захар на вкус

Всички съставки без рома и захарта се смесват в тенджера. Загряват се на слаб огън и се оставят да престоят около 30 минути, за да се обединят и хармонизират всички техни аромати. Течността обаче в никакъв случай не трябва да се допуска да завира.

След това се прецежда и се добавят ромът и захар на вкус за тези, които желаят. Пуншът се сервира топъл.

Много подходящо е за напитката да се използва качествено вино, което включва и хубавото домашно вино.

Има вариант да се приготви и за деца, като изключите алкохолната съставка.

2. Винен горещ

В рецепта за трима ще ви бъдат необходими 300 мл червено вино, 60 мл ром или коняк, 2 лимона, 120 г захар или мед и 250 мл вода.

Водата се налива в чайник или тенджера, прибавят се захар или мед и се загрява до завиране. Оставя се да ври много слабо - около десетина минути, като се отстранява пяната. Прибавя се кората на един лимон и се сваля от огъня.

Изваждат се корите и се прибавя виното. Прибавят се ромът или конякът, както и сокът от лимоните. Сервира се горещ.

3. Чаен за двама 

Слабо алкохолният горещ чаен пунш изисква 100 мл бяло вино, 60 мл водка, 50 мл лимонов сок, 10 мл ванилов сироп, 10 мл лимонов сок, 10 мл портокалов сок и 150 мл горещ чай.

В чайниче или друг съд се налива готовият чай. Прибавят се сиропите и след тях бялото вино. Загряват се до завиране, сваля се от котлона и се прибавят лимоновият и портокаловият сок.

Разлива се в чаши за пунш и тогава се прибавя водката.

4. Червен леден 

За него са необходими по-малко съставки и той, както се подразбира, се поднася студен, но пак е приятна загряваща напитка, много подходяща за вашите гости.

Ще ви представим една отлична рецепта.

За целта пригответе 1 литър червено вино, 40 мл ликьор, сок от два лимона, сок от четири портокала, кора от един портокал, 400-500 грама захар, която може да се замести с мед, 350 мл студена вода и половин литър газирана вода.

Водата и захарта се сваряват на сироп, към който се прибавя тънко обелената кора от един лимон и един портокал.

След като изстине, се слага в хладилника за половин час.

Към студения сироп се прибавят сокът от портокала, ликьорът и виното. Отново се охлажда. Преди сервирането се добавя студената газирана вода.

За тържествена наздравица газираната вода може да се замени с шампанско.

5. Бял леден 

Необходимите продукти за 10 порции са 1 литър бяло вино, 40-50 мл ликьор, сок от 2 лимона, сок от 4 портокала, кора от един лимон и един портокал, 400 г захар, 400 г студена вода и половин литър газирана вода.

Водата и захарта се сваряват за кратко на сироп. Към него се добавят тънко обелените кори от лимона и портокала. Като изстине, се поставя в хладилника за половин час.

Към сиропа се прибавят сокът от лимона и портокала, ликьорът и виното. Готовата напитка се охлажда отново в хладилника.

Преди да се сервира, се добавя газираната вода, която при тържествени случаи може да се замени с шампанско.