Пет идеи за топъл и студен пунш

19 януари 2021
Кулинария
8118
1 2 3 4 5 6
 

Поднася се след храна - винаги с лъжичка в чашата

Топлият пунш е много добра напитка за целия зимен сезон, сгрява душата, стопля и ръцете, докато държиш чашата. А освен това разнася аромата си из цялата къща. Днес вече има и студени варианти.
Пуншът е напитка, пренесена от Индия, чието индийско име „панча”, означава „пет” – тоест има пет съставки. Те са чай, арак, захар, вино и вода. А като подправки се използват карамфил, канела, понякога и индийско орехче.

Напитката е разпространена вече по цял свят и има много нови варианти, родили се под влияние на местните традиции и предпочитания.

Приготвянето не е сложно, но трябва да се спазват няколко важни правила:

* Горещата вода да бъде прясно сварена. Ако е вряла дълго – не е подходяща.

* Горещата вода никога не се налива върху алкохолната напитка, защото погубва ароматните й качества.

* Високоалкохолната напитка се добавя последна.

* Пуншът не трябва да се подслажда много.

* Пуншовете не възбуждат апетита, поднасят се след храна – винаги с лъжичка в чашата.

1. Класически топъл Виенски

За него са необходими следните съставки: 1/2 портокал, нарязан на парчета (без кора); 1/2 лимон, нарязан на парчета (без кора); 300 мл червено вино; 500 мл черен чай или вода; 250 мл прясно изцеден портокалов сок; семената от 1/2 ванилова шушулка; 1 супена лъжица мед; 1 пръчка канела; 4 карамфила; 100 мл тъмен ром; захар на вкус

Всички съставки без рома и захарта се смесват в тенджера. Загряват се на слаб огън и се оставят да престоят около 30 минути, за да се обединят и хармонизират всички техни аромати. Течността обаче в никакъв случай не трябва да се допуска да завира.

След това се прецежда и се добавят ромът и захар на вкус за тези, които желаят. Пуншът се сервира топъл.

Много подходящо е за напитката да се използва качествено вино, което включва и хубавото домашно вино.

Има вариант да се приготви и за деца, като изключите алкохолната съставка.

2. Винен горещ

В рецепта за трима ще ви бъдат необходими 300 мл червено вино, 60 мл ром или коняк, 2 лимона, 120 г захар или мед и 250 мл вода.

Водата се налива в чайник или тенджера, прибавят се захар или мед и се загрява до завиране. Оставя се да ври много слабо - около десетина минути, като се отстранява пяната. Прибавя се кората на един лимон и се сваля от огъня.

Изваждат се корите и се прибавя виното. Прибавят се ромът или конякът, както и сокът от лимоните. Сервира се горещ.

3. Чаен за двама 

Слабо алкохолният горещ чаен пунш изисква 100 мл бяло вино, 60 мл водка, 50 мл лимонов сок, 10 мл ванилов сироп, 10 мл лимонов сок, 10 мл портокалов сок и 150 мл горещ чай.

В чайниче или друг съд се налива готовият чай. Прибавят се сиропите и след тях бялото вино. Загряват се до завиране, сваля се от котлона и се прибавят лимоновият и портокаловият сок.

Разлива се в чаши за пунш и тогава се прибавя водката.

4. Червен леден 

За него са необходими по-малко съставки и той, както се подразбира, се поднася студен, но пак е приятна загряваща напитка, много подходяща за вашите гости.

Ще ви представим една отлична рецепта.

За целта пригответе 1 литър червено вино, 40 мл ликьор, сок от два лимона, сок от четири портокала, кора от един портокал, 400-500 грама захар, която може да се замести с мед, 350 мл студена вода и половин литър газирана вода.

Водата и захарта се сваряват на сироп, към който се прибавя тънко обелената кора от един лимон и един портокал.

След като изстине, се слага в хладилника за половин час.

Към студения сироп се прибавят сокът от портокала, ликьорът и виното. Отново се охлажда. Преди сервирането се добавя студената газирана вода.

За тържествена наздравица газираната вода може да се замени с шампанско.

5. Бял леден 

Необходимите продукти за 10 порции са 1 литър бяло вино, 40-50 мл ликьор, сок от 2 лимона, сок от 4 портокала, кора от един лимон и един портокал, 400 г захар, 400 г студена вода и половин литър газирана вода.

Водата и захарта се сваряват за кратко на сироп. Към него се добавят тънко обелените кори от лимона и портокала. Като изстине, се поставя в хладилника за половин час.

Към сиропа се прибавят сокът от лимона и портокала, ликьорът и виното. Готовата напитка се охлажда отново в хладилника.

Преди да се сервира, се добавя газираната вода, която при тържествени случаи може да се замени с шампанско.

Още от Кулинария
0

С леща и кисело зеле  Тази рецепта ще се хареса на тези, които обичат супи без месо или риба. Имаме нужда от: 100 г леща, 2 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 100 г кисело зеле, 20 г доматена паста

0

Можете да поглезите себе си и семейството с тези невероятни чорби през студения сезон. Ако навън е студено и облачно, една вкусна и засищаща супа за обяд ще ви помогне да се стоплите

0

Създателите на много битови предмети са обмислили внимателно и най-малките детайли за по-лесното им използване. Но не всеки знае за допълнителните функции на нещата в кухнята, с които сме свикнали

0

Важно е дори най-скромната да е вкусна и приготвена с любов Пълноценна и здравословна закуска е най-важното хранене за деня. Тя ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества за нормално

0

Заслужава си да опитате На Свети Валентин всяка влюбена в живота домакиня би искала да зарадва близките си с вкусни и необичайни ястия. Днес ви предлагаме оригинално и романтично меню

Последни новини
0

Прието е в нашата страна 2 пъти годишно да се третират овцете срещу заболяването метил. Есенно време - октомври и ноември, и през март на овцете трябва да се дават препарати срещу метил

0

Ново изследване на британски специалисти показва, че на фона на продължаващото затопляне на планетата хранителните вериги ще стават по-малко ефективни

0

50 000 контейнерни фиданки ще залесят тази пролет служителите на централно управление и териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Инициативата е на ръководния екип на ЮЗДП

0

Преведени са 71 197 183 лв. на 39 748 земеделски стопани по схемата за преходна национална помощ за тютюн, съобщиха от фонд "Земеделие". Финансовата подкрепа е утвърдена с решение на Управителния

0

Градинари от най-топлите райони на страната вече направиха първите сеитби. Разбира се, стартира се с най-студоустойчивите зеленчукови видове, чиито семена и кълнове няма да се повредят от възможни

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Този на Шипка тежи 12 тона. Скулптурите на Лъвов мост идват от Виена. Русенските са създадени от автора на паметника “Цар Освободител” Арнолдо Цоки Колко скулптури на лъвове има в София? А в България? Тук показваме 5 от най-известните. Според някои учени образът на лъва е пренесен в днешните ни земи на юг от Дунава заедно с други тотемни символи

Площад в центъра на София между новата сграда на парламента и тази на Националната художествена галерия (бившия царски дворец) ще носи името на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев. Това решиха общинските съветници от комисията по култура и образование към СОС. Предложението за именуването на площада е на инициативен

2403 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е със 185 случая по-малко от вчера. За последното денонощие са направени общо 14 563 теста, oт които са 8233 PCR, а 6330 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 252