В това вярват унгарски учени, които си сътрудничат с над 100 биоферми в страната. Всички те споделят опитите си и резултатите от тях в общодостъпна мрежа

Науката е тази, която дава инструментите за справяне със съществуващи и нови предизвикателства пред земеделските стопани. Но онази наука, която си е проправила път към полето и дава отговори на реалните нужди на фермерите. За да се увери в това Унгарският изследователски институт за биологично земеделие OMKi създава своята изследователска Мрежа във фермата, в която производителите активно участват.

Такива изследвания могат да играят важна роля за постигане на прехода към по-устойчиви земеделски практики, сигурна е д-р Дора Дрекслер от OMKi. „Нашата мрежа във фермата тества иновативни решения на унгарски биологични ферми в реални ситуации. От създаването й през 2012 г. сме натрупали голям опит в това как да достигнем до земеделските стопани и да ги включим в съвместната мрежа, която може да помогне за разширяване на техните практики с ефективни агроекологични методи."

С повече от 100 ферми, участващи всяка година, мрежата провежда полеви изпитания за проблеми със зърнени култури – пшеница, соя, спелта, лимец и други, зеленчукопроизводство, овощарство и лозарство. Това е първата изследователска мрежа в Унгария, която се основава на

активното участие на фермерите

Още по-ценното е, че темите на техните микромащабни експерименти се определят заедно с тях. „Вземаме предвид също перспективите на стопнаствата, когато дефинираме изследователските си теми. Така например проучили сме устойчиви алтернативи за борба с вредителите при производството на вино или повторното въвеждане на традиционни сортове домати", дава пример д-р Дрекслер.

Основният фактор за успех е, че всички обменят опит помежду си. За всяко изпитване резултатите се събират в обобщения, които се споделят с производители, експерти и замесени във веригата на стойността. Всеки може да даде обратна връзка, така че партньорите в мрежата заедно да достигнат до практически решения, адаптирани към местните ситуации. Резултатите и изводите се споделят и чрез редовни срещи, работни срещи и други възможности за споделяне.

„Стремим се да бъдем стабилна мрежа, която обединява земеделски производители, изследователи и други участници във веригата на стойността за решаване на специфични за обекта проблеми. Решенията, разработени чрез този процес на сътрудничество, могат да бъдат успешно приложени във фермите и да допринесат за по-нататъшното успешно развитие на унгарското биологично земеделие", вярва д-р Дрекслер.

Мрежата е създадена с подкрепата на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Редовно участват по различни тематични проекти за европейско и национално финансиране. Екипът на OMKi участва и в международни проекти като Best4Soil, GO-GRASS, LIVESEED, i2connect, Solarvibes и други.

База данни фермер-мелничар

Основата на доброкачествения хляб със закваска е брашно с добро качество. Получаването на правилното качество и количество брашно не е лесно. Ето защо е особено важно различните играчи във веригата на хлебни продукти да се опознаят добре, да споделят своя опит и нужди и да имат достъп до най-новите научни открития. За тази цел мрежата OMKi стартира инициативата фермер-мелничар-пекар. В отделна тематична онлайн карта контактите на участниците продължават да се множат - с фермери, които отглеждат биологично сертифицирани зърнени култури, и с каменни мелници, които да отговорят на преработката на зърното и производството на висококачествения занаятчийски хляб. А учени изпитват зърното и хляба. Така тези живи лаборатории се превръщат в инкубатори за нови бизнес модели, които могат да помогнат за осигуряване на постоянно препитание на местни фермери и преработватели. 

Защитата срещу вишневи плодови мухи (Rhagoletis cerasi и Rhagoletis cingulata) е голямо предизвикателство за биологичните фермери, тъй като селективни и наистина ефективни пестициди, които биха могли да се използват и при органични условия, са рядкост. Срещу вредители фермерите често използват продукти на основата на масло, но те могат да имат фитотоксични ефекти, ако се прилагат през вегетационния период поради стреса, причинен от маслото.

В чужди страни се използва агент от микрогъбички Beauveria bassiana, който паразитира и убива имагото по време на роенето. За да тестват ефективността на агента срещу черешовите плодови мухи в Унгария, учените от OMKi провели експеримент с участието на четири черешови биостопанства между 2012 и 2015 г. Според резултатите агентът на Beauveria bassiana изглежда обещаващ срещу черешови плодови мухи в системи за биологично производство. Анализът бе завършен през 2015 г. Неговите резултати са изпратени на дистрибутора и съответните органи, за да поискат разширяване на разрешението, което дотогава бе само за малки приложения. Експериментът не само предоставя нова информация за агента на Beauveria bassiana, но също така и ценен опит за видовете мухи по черешите и тяхното биологично производство.