Пържени картофи с лук

17 януари 2021
Кулинария
31725
1 2 3 4
 

Лесни и вкусни рецепти

Картофи с лук на тиган са любимо мезе при събирания с приятели и за семейни обеди. Картофите могат да бъдат предварително сварени или направо да се изпържат в гореща мазнина. Гъбите са чудесно допълнение към ястието.

С пресни подправки 
Сто грама от порцията съдържа 190 kcal. За да направите ястието по-диетично използвайте тефлонов тиган с незалепващо дъно и минимално количество мазнина.

Продукти: 3 големи картофа, 1 глава лук (бялата част), голяма скилидка чесън, 45 г растително масло (или друга любима мазнина), подправки и фина сол по ваша преценка.

Приготвяне: Измийте картофите без да ги белите. Обелете ги и отново изплакнете. Нарежете на произволни парчета: на филийки, ленти или чипс. Парчетата трябва да са еднакви, за да могат да се готвят равномерно. Най-добре е дасе нарежат на по-големи парчета, за да не се разпадат по време на пърженето. Суровите картофи могат веднага да бъдат осолени и поръсени с подправки. Готовите смеси, които се предлагат в магазините, например провансалски билки, са подходящи. Разпределете подправките на ръка.

Загрейте в тигана цялото количество мазнина. Изсипете картофите в силно загрятото олио. Разбъркайте старателно, така че да избегнете залепване за тигана.

Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци, а чесъна го почистете и накълцайте на ситно или смачкайте с преса.

Добавете лука към картофите и отново разбъркайте няколко пъти. Продължете да готвите около 25 минути, докато лукът стане златистокафяв и картофите омекнат. В края добавете чесъна.
Сервирайте веднага, като поръсите с пресни зелени подправки.

Съвет: За да направите картофките хрупкави, пържете ги, без да ги покривате.

С гъби 

Продукти: 4 картофа (средни), 1 глава лук (средна или голяма), 0,5 кг гъби, подправки (възможен е италиански микс), сол, зелени подправки.

Приготвяне: Измийте гъбите и ги нарежете на произволни парчета. Накълцайте лука. Обелените и измити картофи се нарязват на приблизително еднакви филийки.

Първоначално трябва да се изпари влагата от гъбите, така че ястието да се пържи, а не да се вари. Те ще се свият и ще покафенеят. Отделно запържете лука и го добавете към гъбите. Посолете всичко. Най-добре е да премахнете излишната мазнина, като извадите гъбите и лука с решетеста лъжица и да ги поставите върху домакинска хартия.

Нарязаните картофи се готвят отделно. За да се се пържат равномерно, е нужно да направят златистокафява коричка (капакът трябва да се отстрани). Когато картофите са готови, задушете ги за известно време под капак. Готовите картофи се прибавят към гъбите. Посолете още малко, поръсете с подправки. Загрейте ястието за още няколко минути. Украсете по желание със зеленчуци и пресни зелени подправки.

Съвет: За да получите хрупкави картофки, трябва суровите парченца да изплакнете със студена вода и да ги попиете с домакинска хартия. Разбърквайте внимателно не повече от 3-4 пъти.

Варено-пържени 

Пържени варени картофи с лук - меки отвътре, хрупкави отвън. Рецептата ще се хареса особено на тези, които не могат да постигнат такъв резултат при обикновеното пържене.

Продукти: 2 глави лук (бял, голям), около 1 кг картофи, 1 глава чесън (средна), млян черен пипер, 65 мл растително масло, няколко големи щипки сол, 40 г краве масло.

Приготвяне: Почистените и обелени картофи се нарязват на едро. Поставете на котлона тенджера с вода и изчакайте да заври. Изсипете там нарязаните картофи и почистените и обелени скилидки чесън. Оставете за 5 минути. Зеленчуците трябва да са полусварени.

Прехвърлете в гевгир и оставете да просъхнат, като от време на време разклащате гевгира.

Вземете голям термоустойчив съд и го загрейте. Сипете растителното масло. Прехвърлете картофите и сварения чесън, добавете нарязания на полумесеци лук. Отгоре разпределете кравето масло. Покрийте съда с капак и пържете до златистокафяво. След 5 минути отворете съда и с помощта на вилица смачкайте скилидките чесън. Продължете да готвите.

Готовото ястие подправете със сол и млян черен пипер.

С кладница 

Картофите с лук и гъби кладница са изключително вкусни. За да направите готовите гъби меки и да не стават "гумени", те трябва да се изпържат отделно. Отделните съставки на ястието се смесват накрая.

Продукти: 5 средни картофа, 0,4 кг прясна кладница, 1 средно голяма глава лук, растително масло, черен пипер, сол и други любими подправки.

Приготвяне: Измийте добре картофите, обелете и нарежете. Кладниците са крехки гъби. Внимателно ги изплакнете, без да ги изстисквате. Подсушете върху салфетка. Нарежете ги на произволни парчета.
Пригответе 2 тигана, в единия загрейте маслото. Сипете гъбите и затворете с капак. След няколко минути гъбите ще пуснат сок. За да се избегне варенето, отворете капака, за да изври течността. Когато сокът изври, добавете маслото. Засилете котлона и пържете гъбите до покафеняване, като периодично разбърквате. Добавете сол.

Загрейте втория тиган и добавете олио. Изплакнете нарязаните картофи от нишестето и подсушете с домакинска хартия. Изпържете ги. Добавете нарязан лук, сол и подправки. Пържете на силен огън. След около 3 минути към картофите добавете изпържената кладница. Пържете още няколко минути, за да се смесят ароматите.

Съвет: поръсете горещите картофи с накълцан пресен чесън. За кремообразен послевкус можете да добавите няколко грама масло.

Още от Кулинария
0

Можете да поглезите себе си и семейството с тези невероятни чорби през студения сезон. Ако навън е студено и облачно, една вкусна и засищаща супа за обяд ще ви помогне да се стоплите

0

Създателите на много битови предмети са обмислили внимателно и най-малките детайли за по-лесното им използване. Но не всеки знае за допълнителните функции на нещата в кухнята, с които сме свикнали

0

Важно е дори най-скромната да е вкусна и приготвена с любов Пълноценна и здравословна закуска е най-важното хранене за деня. Тя ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества за нормално

0

Заслужава си да опитате На Свети Валентин всяка влюбена в живота домакиня би искала да зарадва близките си с вкусни и необичайни ястия. Днес ви предлагаме оригинално и романтично меню

0

Тортата е украса на всеки празник или официално събитие, а скоро всички влюбени, или не чак толкова влюбени ще имат повод да почерпят. Чудесно е, когато у дома имате десерт за неочаквани

Последни новини
0

Засаждането на лози през пролетта не е традиционно за масивите в нашата страна, но напоследък започва да става все по-предпочитано от стопаните с дворове и вили

0

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2020 г., съобщиха от земеделското министерство. Размерът на подкрепата при някои от схемите е увеличен с

0

Заводските цени през януари растат и на годишна, и на месечна база. При храните годишното поскъпване е с 3% средно, Това става ясно от данните на Националния статистически институт

0

Министерството на правосъдието предлага мащабна реформа в производството по несъстоятелност Промените в Търговския закон, публикувани за обществено обсъждане днес

0

Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен със заплевеляването, съветват специалистите на Кортева Агрисайънс Дъждовете и снеговете, които паднаха във всички райони на страната

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров разпуска с приятелката си Лолита Османова в Маями Бийч, но намира време и друг начин да си прекарва приятно. Най-добрият ни тенисист бе поканен да даде урок в една от най-известните академии. Там шеф е Джими Болетиери. Синът на легендарния треньор Ник дълго време отговаряше за летните лагери в академията

В търсене на отговор откъде може да е дошъл големият удар за българското плуване с допинг скандала от началото на тази седмица президентът на федерацията Георги Аврамчев предположи, че може да има външна намеса. Иначе казано, някой конкурент от друга държава да е подхвърлил някак си въпросния станозолол на Светлозар Николов

l Съдът разпита 7 свидетели l Показанията на повечето се разминават с казаното от приятелите на Кристиан Николов Добре съм, казал Милен Цветков на минувачите, втурнали се да му помогнат след катастрофата. После кимнал и понечил да излезе. Младеж му разкопчал предпазния колан и прикрепяйки го, го извадил от колата