Лесни и вкусни рецепти

Картофи с лук на тиган са любимо мезе при събирания с приятели и за семейни обеди. Картофите могат да бъдат предварително сварени или направо да се изпържат в гореща мазнина. Гъбите са чудесно допълнение към ястието.

С пресни подправки 
Сто грама от порцията съдържа 190 kcal. За да направите ястието по-диетично използвайте тефлонов тиган с незалепващо дъно и минимално количество мазнина.

Продукти: 3 големи картофа, 1 глава лук (бялата част), голяма скилидка чесън, 45 г растително масло (или друга любима мазнина), подправки и фина сол по ваша преценка.

Приготвяне: Измийте картофите без да ги белите. Обелете ги и отново изплакнете. Нарежете на произволни парчета: на филийки, ленти или чипс. Парчетата трябва да са еднакви, за да могат да се готвят равномерно. Най-добре е дасе нарежат на по-големи парчета, за да не се разпадат по време на пърженето. Суровите картофи могат веднага да бъдат осолени и поръсени с подправки. Готовите смеси, които се предлагат в магазините, например провансалски билки, са подходящи. Разпределете подправките на ръка.

Загрейте в тигана цялото количество мазнина. Изсипете картофите в силно загрятото олио. Разбъркайте старателно, така че да избегнете залепване за тигана.

Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци, а чесъна го почистете и накълцайте на ситно или смачкайте с преса.

Добавете лука към картофите и отново разбъркайте няколко пъти. Продължете да готвите около 25 минути, докато лукът стане златистокафяв и картофите омекнат. В края добавете чесъна.
Сервирайте веднага, като поръсите с пресни зелени подправки.

Съвет: За да направите картофките хрупкави, пържете ги, без да ги покривате.

С гъби 

Продукти: 4 картофа (средни), 1 глава лук (средна или голяма), 0,5 кг гъби, подправки (възможен е италиански микс), сол, зелени подправки.

Приготвяне: Измийте гъбите и ги нарежете на произволни парчета. Накълцайте лука. Обелените и измити картофи се нарязват на приблизително еднакви филийки.

Първоначално трябва да се изпари влагата от гъбите, така че ястието да се пържи, а не да се вари. Те ще се свият и ще покафенеят. Отделно запържете лука и го добавете към гъбите. Посолете всичко. Най-добре е да премахнете излишната мазнина, като извадите гъбите и лука с решетеста лъжица и да ги поставите върху домакинска хартия.

Нарязаните картофи се готвят отделно. За да се се пържат равномерно, е нужно да направят златистокафява коричка (капакът трябва да се отстрани). Когато картофите са готови, задушете ги за известно време под капак. Готовите картофи се прибавят към гъбите. Посолете още малко, поръсете с подправки. Загрейте ястието за още няколко минути. Украсете по желание със зеленчуци и пресни зелени подправки.

Съвет: За да получите хрупкави картофки, трябва суровите парченца да изплакнете със студена вода и да ги попиете с домакинска хартия. Разбърквайте внимателно не повече от 3-4 пъти.

Варено-пържени 

Пържени варени картофи с лук - меки отвътре, хрупкави отвън. Рецептата ще се хареса особено на тези, които не могат да постигнат такъв резултат при обикновеното пържене.

Продукти: 2 глави лук (бял, голям), около 1 кг картофи, 1 глава чесън (средна), млян черен пипер, 65 мл растително масло, няколко големи щипки сол, 40 г краве масло.

Приготвяне: Почистените и обелени картофи се нарязват на едро. Поставете на котлона тенджера с вода и изчакайте да заври. Изсипете там нарязаните картофи и почистените и обелени скилидки чесън. Оставете за 5 минути. Зеленчуците трябва да са полусварени.

Прехвърлете в гевгир и оставете да просъхнат, като от време на време разклащате гевгира.

Вземете голям термоустойчив съд и го загрейте. Сипете растителното масло. Прехвърлете картофите и сварения чесън, добавете нарязания на полумесеци лук. Отгоре разпределете кравето масло. Покрийте съда с капак и пържете до златистокафяво. След 5 минути отворете съда и с помощта на вилица смачкайте скилидките чесън. Продължете да готвите.

Готовото ястие подправете със сол и млян черен пипер.

С кладница 

Картофите с лук и гъби кладница са изключително вкусни. За да направите готовите гъби меки и да не стават "гумени", те трябва да се изпържат отделно. Отделните съставки на ястието се смесват накрая.

Продукти: 5 средни картофа, 0,4 кг прясна кладница, 1 средно голяма глава лук, растително масло, черен пипер, сол и други любими подправки.

Приготвяне: Измийте добре картофите, обелете и нарежете. Кладниците са крехки гъби. Внимателно ги изплакнете, без да ги изстисквате. Подсушете върху салфетка. Нарежете ги на произволни парчета.
Пригответе 2 тигана, в единия загрейте маслото. Сипете гъбите и затворете с капак. След няколко минути гъбите ще пуснат сок. За да се избегне варенето, отворете капака, за да изври течността. Когато сокът изври, добавете маслото. Засилете котлона и пържете гъбите до покафеняване, като периодично разбърквате. Добавете сол.

Загрейте втория тиган и добавете олио. Изплакнете нарязаните картофи от нишестето и подсушете с домакинска хартия. Изпържете ги. Добавете нарязан лук, сол и подправки. Пържете на силен огън. След около 3 минути към картофите добавете изпържената кладница. Пържете още няколко минути, за да се смесят ароматите.

Съвет: поръсете горещите картофи с накълцан пресен чесън. За кремообразен послевкус можете да добавите няколко грама масло.