Повечето четириноги имат нужда от малко насърчение

Докато при нас има много начини, за да приемем лекарствата си, кучетата обикновено представляват малко по-голямо предизвикателство. Вярно е, че някои домашни любимци послушно изяждат хапчетата си по време на вечеря, но повечето са склонни да се нуждаят от леко насърчение. Тези съвети ще направят процеса по-приятен за всички участници.

С храна

Не всички лекарства могат да се дават с храна. Но ако може, увиването на хапчето в парче кашкавал или джоб за хапчета (виж карето) улеснява влизането в системата на вашето куче. Имайте предвид, че този подход работи най-добре за животни, които изгълтват лакомствата, без да дъвчат. Кучетата, които дъвчат меки лакомства, могат да отхапят от лекарството с неприятен вкус, което ще ги направи по-трудни за мамене следващия път.

Комбинирани и течни лекарства

Понякога можете да изберете ароматизирано комбинирано лекарство или дъвчаща таблетка. Това работи добре за кучета, които не обичат да гълтат хапчетата си. Възможно е тези медикаменти обаче да са по-скъпи (в зависимост от лекарството) и вашият ветеринар може да е предпазлив от комбиниране на определени лекарства, тъй като това може да повлияе на тяхната ефективност.

Устройства за хапчета

Даването на хапчета на вашето куче може да крие определени рискове. Например, за да вкарате хапчето достатъчно дълбоко, за да може животното да го погълне, трябва да пъхнете пръсти в устата му. Това може да доведе до случайни ухапвания. Устройствата за хапчета поставят лекарството в устата на кучето ви, така че да не се налага да излагате пръстите си на опасност. Езикът на кучето има гърбица и за да успеете да го накарате да погълне хапчето, трябва да го поставите зад гърбицата. След като го направите, затворете челюстите му и внимателно погладете гърлото му с движение надолу, за да го насърчите да погълне хапчето.

Поискай помощ

Ограничаването на куче, като същевременно се опитвате да му дадете лекарства, е трудно. Ако е възможно, помолете приятел или член на семейството да задържи любимеца ви вместо вас, за да можете да се концентрирате напълно върху задачата.

Наградете го

Последното нещо, което искате, е да направите този процес стресиращ. Награждавайте кучето си с малко лакомство след всяко хапче и правете всичко възможно, за да запазите спокойствие и двамата, независимо колко разочаровани сте.

Попитайте ветеринарния си лекар за демонстрация

Успешното даване на хапчета е форма на изкуство. Когато се съмнявате, поискайте демонстрация на правилната техника от вашия ветеринарен лекар.

Направете домашни джобове за хапчета 

Съставки: 2 с.л. брашно; 1 с.л. мляко; 1 с.л. фъстъчено масло, 2 с.л. пилешки бульон

Приготвяне: Смесете брашното и млякото. Ако кучето ви е с непоносимост към лактоза, опитайте бадемово или кокосово мляко.
Добавете фъстъченото масло. Уверете се, че то не е осолено и не съдържа ксилитол. Този заместител на подсладителя може да бъде смъртоносен за кучетата.

Разбъркайте и след като всичко се смеси, замесете тестото с пръсти. Разделете на малки топчета. Също така може да ги направите квадратни или овални, но се уверете, че могат да поберат хапчетата на вашето куче. Трябва да успеете да направите 9 до 12 джоба, в зависимост от размера.

Ако тестото става твърде лепкаво за работа, оваляйте топките в малко брашно, преди да продължите нататък.
Направете дупка във всеки джоб.

Съхранявайте ги във вакуумирано пликче. Ще издържат в хладилника около седмица, а във фризера - 3 месеца. Ако сте използвали мляко в джобовете, съобразете се със срока на годност на картонената опаковка. Ако сте използвали кокосово масло, джобовете за хапчета ще издържат около 3 месеца.