Плодчетата са жълти като лимон, но с форма на портокал и размерите на лайм

Обичате ли да си похапвате цитруси? А усещали ли сте аромата на портокаловите цветове?

Късметлиите, съумели да угодят на топлолюбивите растения, знаят от първа ръка колко приятен и сладък парфюм се носи около восъчните и флоуресцентни уникални цветчета. Хвалят се с малки или пък огромни плодове. Но имат и огромната отговорност да носят навътре-навън тежки саксии през различните сезони.

Е, днес ще ви разкажем за един безстрашен и дори борбено настроен портокал, който съвсем спокойно може да се отглежда на наша територия - Poncirus trifoliata, трилистният портокал.

И така, това растение произхожда от Китай и Корея. Познато е с имена като студоустойчив портокал, японски горчив портокал, трилистен цитрус, портокал или лимон. Объркващо е с тези народни наименования, нали? Всъщност и ботаниците са малко объркани в кое точно семейство да го причислят и как точно да се казва. С две думи, интересно растение. Но не само защото не можем да му намерим име, а и по редица други причини.

Отличителни белези на трилистният цитрус са:

• Бодлите с дължина до 5 см, разположени по всички стъбла;

• Трети, рядко пети среден лист;

• Красивите бели и значително по-едри цветове с розови украшения;

• Листопадният характер;

• Освежаващият аромат на плодчетата, обагрени в жълто като лимон, но с форма на портокал и размерите на лайм.

Издържа до минус 23-25 градуса 

Естествено оформен като храст, понцирусът достига между 2 и 6 метра на височина и до 4,5 на ширина. Растението е красиво, с високо ценена орнаментна стойност и скрит коз в ръкава. Неговите бодли и гъсто разклоняване го правят идеалният жив плет срещу всякакви натрапници. А дава и полезни плодове. Какво повече може да искаме?

Трилистният цитрус не е много взискателен по отношение на почвената характеристика. Развива се добре в почти всички видове почви, стига да имат добра пропускливост. Нуждите му от вода са ниски, както и от каквито и да било по-специални грижи.

Растението е красиво през всички сезони, дори и през зимата, когато няма листа, а „оръжията“ му са изложени на показ.

Има си и още тайни 

Доказано и многократно потвърдено от специалисти и хоби градинари е, че трилистният портокал е най-добрата подложка за присаждане на останалите цитрусови видове.

Предимствата в този случай са по-добрата приспособимост към почвените условия, повишената студоустойчивост на присадника в следствие на срастването с подложката, както и задължителният зимен покой, който подложката провокира. Последното е много важно по отношение на презимуването в съдове в закрити и неотопляеми помещения.

Подложки се произвеждат лесно от семена, докато клоновите не са толкова подходящи. Цитрусовите растения могат да се присаждат по всички познати методи на овощарската практика

Страшно горчив, но ядлив 

Плодчетата на трилистния цитрус не са подходящи за консумация в прясно състояние, но под формата на мармалад, сироп или друго са чудесна изненада. Под плътната и доста дебела кора (а и в нея) се крият множество полезни вещества, сред които се отличва високото съдържание на витамин С.

Кората се използва за овкусяване. Младите листенца са подходящи за чай.

В азиатските страни бодлите се използват за лечение на зъбобол, а кората – при настинки. Плодчетата имат стимулиращо стомаха и храносмилането действие, помагат при запек и подуване.