С какво да ги поднесем - 5 вкусни пълнежа
Нова година е „зад ъгъла“, остават броени дни до празничната вечер. Ето защо отсега се огледайте за вкусни и оригинални рецепти за салати и предястия, с които да изненадате гостите. Например, може да зарадвате близките си с вкусни тарталети, които освен всичко друго ще се превърнат в отлична украса за празничната трапеза.
1. С пиле и гъби
Те са идеални за новогодишно пиршество. Могат да се сервират топли с топено сирене, или студени, гарнирани със свежи зелени подправки или натрошени орехи.
Продукти: 10-12 тарталетки, 400-450 г пилешко филе, 400-450 г гъби, 1 опаковка (0,5 л) готварска сметана, 300-350 г кашкавал, 1 голяма глава лук, 2 супени лъжици брашно, слънчогледово олио - по желание, сол и смес от сушени подправки на вкус.
Приготвяне: Измийте старателно филетата и гъбите под студена течаща вода. Почистете, ако е необходимо, и подсушете върху домакинска хартия.
Месото се нарязва на ситно (по желание можете да го смелите в месомелачка). Нарежете гъбите на малки кубчета.
Нарежете лука на ситно и го запържете заедно с месото в олиото за около 6-10 минути. Подправете със сол и сушени подправки. Разбъркайте и добавете гъбите. Задушавайте още 3-5 минути, а след това добавете сметаната и брашното. Разбъркайте отново внимателно. Гответе около 20 минути на слаб огън.
С получената плънка напълнете тарталетките и поръсете с настърган кашкавал. Поставете във фурна, загрята до 180 градуса за 15-20 минути или до златисто кафяво. По желание, преди да ги сервирате, поръсете с пресни зелени подправки.
2. С яйце и кашкавал
Предимството на този пълнеж е, че е много вкусен и финансово изгоден. Изобщо не е необходимо да харчите пари за скъпи сирена. Спокойно можете да използвате кашкавала от хладилника или топено сирене.
Продукти: 4 яйца, 100 г кашкавал или топено сирене, 3 скилидки чесън, 5-6 стърка зелен лук, майонеза - по желание, сол и млян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Сварете яйцата твърдо и ги охладете. Обелете ги и ги настържете на едро. Настържете и кашкавала. Чесънът се прекарва през преса или се нарязва на ситно. Смесете всичко заедно и подправете с майонеза. По желание прибавете сол и черен пипер. Разбъркайте. Напълнете тарталетките с получената смес. Поръсете отгоре със ситно нарязан зелен лук.
3. С пикантни моркови и кашкавал
Харесвате ли пикантни храни? Ако е така, този доста пикантен пълнеж ще ви хареса. Сочните корейски моркови (в следващ брой ще ви дадем рецепта как да си ги приготвите), мек и ароматен кашкавал и свежи зелени подправки са идеална комбинация.
Продукти: 250 г корейски моркови, 250 г кашкавал, 1 чаена чаша орехови ядки, сол и млян черен пипер на вкус, майонеза - по желание, пресни зелени подправки за декорация.
Приготвяне: Настържете кашкавала на средно едро ренде. Ореховите ядки накълцайте на ситно. Измийте добре морковите и ги подсушете. Настържете ги или нарежете на много ситно.
В купа смесете морковите, кашкавала, ядките и малко от пресните зелени подправки. Добавете майонеза. Ако е необходимо, подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте внимателно. С получената плънка напълнете тарталетките. Поръсете с останалите ситно нарязани магданоз и копър.
4. С риба тон и краставица
Въпреки че това предястие трябва да се приготви непосредствено преди сервирането, то също има място на новогодишната трапеза. Сочни парчета риба тон и прясна краставица - нежни, вкусни, леки и въздушни.
Продукти: 1 консерва риба тон, 2 яйца, 1 голяма краставица, сол и черен пипер на вкус, майонеза по желание, магданоз и копър за декорация.
Метод на готвене: Сварете яйцата твърдо и ги охладете. Обелете ги и ги нарежете на ситно. Прехвърлете рибата тон в купа, след като сте я изцедили от соса. Смачкайте я с помощта на вилица и добавете яйцата и майонезата. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.
Измийте краставицата. Нарежете я на малки кубчета и я добавете към плънката. Напълнете тарталетките.
Преди сервиране поръсете със ситно нарязани магданоз и копър.
5. Със сьомга и авокадо
Продукти: 1 малко филе леко осолена сьомга, 150 г извара, 2 зрели авокада, 1 лимон, копър за декорация, сол и млян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте и подсушете авокадото. Нарежете едното на средно големи кубчета и го поръсете с лимонов сок. Другото поставете в купата на блендера и пасирайте. Добавете изварата и разбийте до получаване на еднородна маса. Подправете със сол и черен пипер.
Напълнете тарталетките с получената маса. Отгоре украсете с филийки рибно филе и авокадо. Полейте с лимонов сок.
Поръсете със ситно нарязан копър.
Коментари