Овчарски пай 

Това традиционно британско ястие е запеканка от кайма, картофено пюре и сотирани зеленчуци. Въпреки простите съставки, се получава много вкусно.

Продукти: 500 г мляно агнешко или телешко месо, 70 г масло, ? чаена чаша бульон, ? ч. ч. прясно мляко, 3 големи картофа, 2 средно големи глави лук, 2 средни моркова, 1 консерва зелен грах, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Направете картофено пюре: сварете белените картофи, добавете топло прясно мляко и 50 г масло. Пасирайте.

В останалото масло запържете обеления и нарязан лук и морковите. Когато зеленчуците омекнат, добавете към тях зеления грах (не забравяйте да отцедите течността). Задушавайте на умерен огън около 3 минути. Добавете каймата. Когато се зачерви, добавете бульона и оставете да къкри още 10-12 минути, непокрито.

В съд за печене първо сложете каймата със зеленчуците, а след това и картофеното пюре. Печете във фурната за 30 минути при 200 °С.

Пълнен лук 

Дори тези, които не обичат лук, ще харесат това ястие. Благодарение на каймата лукът става мек, нежен и изключително ароматен. Ако имате готова кайма, приготвянето на ястието ще отнеме малко повече от половин час.

Продукти: 300 г постна кайма, 50 г масло, 6 големи лука, по една връзка мащерка, босилек и магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Обелете лука. Отрежете дъното, така че луковицата да може да стои стабилно. От горната част отрежете капаче. С помощта на лъжица или нож внимателно отстранете сърцевината на лука, така че стените да са с дебелина около 1,5 см. Поставете заготовките от лука в микровълновата за 5-8 минути.

Смесете каймата с нарязани зелени подправки и мекото масло, сол и черен пипер. Напълнете лучените чашки със сместа и всяка завийте във фолио.

Печете пълнения лук около 30 минути на 200 °C. Сервирайте горещо.

Американски бургер 

Продукти: 500 г кайма, 5 домата, 4 хлебчета на бургери, 2 скилидки чесън, 1 средна глава лук, 1 среден морков, 1 чаена лъжичка сос Уорчестър, 1 ч. лъж. ябълков оцет, сол, черен пипер и лют пипер на в люспи на вкус, растително масло.

Приготвяне: Обелете лука и морковите. Нарежете лука на ситно и настържете морковите. Запържете зеленчуците в растително масло и добавете кайма към тях.

Докато се готвят готви каймата, обелете доматите и ги смачкайте с вилица. Обелете и смачкайте чесъна. Когато течността от каймата се изпари, подправете със сол и черен пипер и добавете смачкания чесън.
Разбъркайте добре, изчакайте минута-две и прибавете соса Уорчестър и оцета. Разбъркайте отново. Накрая добавете доматите и оставете да къкри, докато по-голямата част от течността се изпари.

Разрежете питките хляб и ги запечете за кратка върху сух горещ тиган. Разпределете соса върху долните половинки и покрийте отгоре с останалия хляб.

Запеканка Ziti 

Ziti са вид макарони (големи, дълги или къси тръби), които италианците използват за запеканки. Това ястие понякога се нарича и мързелива лазаня.

Продукти: 450 г макаронени изделия ziti или penne, 450 г постна кайма, 200 г пармезан, 200 г моцарела, 600 г доматен сос, 1 глава лук, 1 супена лъжица зехтин, 1 суп. лъж. сушен риган, 1 суп. лъж. босилек, сол и черен пипер на вкус, масло.

Приготвяне: Запържете каймата в зехтин, заедно с нарязания лук. Подправете със сол и черен пипер, добавете доматения сос и оставете да къкри около 15 минути.

Сварете пастата в леко подсолена вода. Тя не трябва да е преварена.
Намажете форма за печене с масло. Започнете с реденето на пластовете на запеканката: половината от сварените макарони, половината настърган пармезан и филийки моцарела, каймата, отново паста и завършете с останалия пармезан. Отгоре се поръсва с риган и босилек.

Печете 30 минути при 180 °С.

Руло от лаваш 

Много проста рецепта, тъй като съставките не изискват допълнителна обработка. Ако в хладилника има готова пилешка кайма, рулото се приготвя за 20 минути, а след още 40 минути ще имате вкусна вечеря.

Продукти: 500 г пилешка кайма, 200 г пълномаслена сметана, 150 г кашкавал, 1 яйце, 2 кори за лаваш, сол, черен пипер и подправки на вкус.

Приготвяне: Подправете каймата със сол и черен пипер. Добавете ситно нарязаните зелени подправки, които харесвате.

Вземете едната кора от лаваша и го поръсете с настърган кашкавал. Покрийте с другата кора. Смесете каймата със заквасената сметана и с получената смес намажете корите. Навийте на плътно руло.

Полученото руло намажете с разбито яйце и поръсете с настърган кашкавал. Поставете в тава, застлана с хартия за печене. Печете 40–45 минути при 180 °С.