Налага го “Аксереал Груп“, казва Шарли Муслин, управител на компанията у нас, която предлага и други култури, като осигурява не само семената, но изкупува и продукцията от земеделските производители

- Г-н Муслин, бихте ли се представили на нашите читатели?

- Завършил съм университета „AgroParisTech“, в Париж, Франция, със специалност инженер-агроном. Започнах като стажант-анализатор в търговският отдел на „DURUM SAS“ - международна търговска компания, с фокус върху световната търговията с твърда пшеница. В България съм от две години и на настоящата си позиция представлявам компанията „Аксереал Груп“ чрез „Аксереал България“ ЕООД в сферата на бизнеса най-вече с житни култури.

- Разкажете повече за фирмата?

- “Аксереал Груп“ е един от най-големите кооперативи във Франция, в който членуват 13000 земеделски производители. Занимава се със семепроизводство, като си сътрудничи с една от най-известните в света селекционерски компании „Florimond Desprez“.
Основната мисия на компанията е да осигурява процеса на репродукция на семена от мултиплицирането им до реализирането им на индустриалния пазар.

По този начин фирмата предоставя подходяща генетика, която е съобразена с почвено-климатичните особеностите на регионите, което от своя страна допринася за постигане на висок добив от културите. Ролята на „Аксереал“ е, познавайки търсенето на пазара и особеностите на регионите, да предложи и осигури онези сортове, които ще гарантират най-доброто и за компанията, и за нейните партньори.
В момента „Аксереал Груп“ е номер 1 на пазара за производството на малц, след придобиване на мощностите за производство му от световната корпорация „Cargill“.

Плановете на кооператива е до две години да се развие и разрасне в сегмента производството на твърда пшеница в България. За целта ще разчитаме активно на сътрудничеството на „Аксереал Груп“ с компанията „DURUMSAS“, както вече казах, специализирана в международна търговията с твърда пшеница .“Durumsas“ е създадена от двата основни кооператива във Франция: “Axereal“ и „Arterris“ и има за цел да се позиционира в основни производствени зони, за да

задоволи традиционните потребителите на твърда пшеница

“Аксереал Груп“ е развила и утвърдила вече свои подразделения в Унгария, Сърбия, Хърватия, Румъния, Словакия, а сега успешно показва и резултати в България.

- Представете ни и екипа си в България?

- Все още нашият екип в България е малък. Христина Микуцева, нашият бизнес асистент, подпомага ежедневното ефективно функциониране на нашето подразделение тук, както и доброто структуриране и реализиране на основните ни дейности. За успешната ни работа в региона на Добруджа разчитаме на Цветомир Цветанов - търговски мениджър. Във връзка с развитието на компанията и бъдещите ни планове със сигурност ще се разрастваме като екип.

- Какви сортове предлагате на българския пазар?

- Познати и наложени в България вече са сортовете пшеница: БАЗИЛИО и ЕУКЛИД, показали много добри резултати в различни по климатични и почвени особености региони, както в критичните за тази година засушавания. Това са пшеници, които са представители на много ранен и сравнително късен сорт, позволяващи на производителите да получават при жътва

високи добиви с добри качествени показатели

чрез балансирано разпределение на обективните дадености на климат и почва. А това подобрява рентабилността като цяло на бранша.
За първи път тази година на българските ни партньори се предостави възможността да се запознаят с четирите абсолютно нови сорта пшеница: ОРТОЛАН, ПРОВИДАНС, УИНЪР и КОНКРИТ, които са регистрирани като сортове във Франция през 2019 г.

Това са сортове с подбрана генетика, с висок потенциал за добиви от порядъка на 900 до 1200 кг/дка, и същевременно с много добри хлебни показатели: съдържание на протеин между 12.5-12.8%, съдържание на мокър глутен 28%, Р/L : 0.6-0.8.

Предимството на сортовете, които предлагаме, е силната им генетика, която е гаранция както за висок добив, така и за добри качествени показатели. Целта ни е да покажем, че дори и при неблагоприятни за културите като цяло климатични условия, ние

имаме конкурентни печеливши предложения

С това ще се опитаме да наложим нов стандарт за пшеница в България, а именно комбинацията от висок добив и конкурентни на международните пазари показатели за качество. Нашата цел не е просто да продаваме семена на земеделските производители, а преди всичко да предлагаме онези сортове, които са показали вече добри резултати при специфични условия за всеки регион. Това постигаме чрез залагането на сортовете в предварително организираните опитни полета, където ги изпитваме.

- Кои ще са акцентите за следващата година?

- Портфолиото на компанията за България през 2020/2021 година включва на първо място сортовете пшеница:

Базилио, Комплис, Еуклид, Конкрит и Мутик

Предлаганите сортове са със селекционни качества, които да гарантират тяхната приспособимост, пластичност и добър добив, както и висока устойчивост на стресови климатични промени и важни болести. Относно предлаганите сортове ечемик мога да спомена два сорта, които имат добър потенциал за развитие: Мулти е зимен фуражен ечемик и Етинсел зимен пивоварен.

“Аксереал Груп“ е компания с иновативни подходи. Така например при предлагането на култури с успешна перспектива за реализиране на индустриалния пазар като лен сорт Омегалин и няколко сорта грах, ние работим с договори за обратно изкупуване на готовата продукция. Това дава сигурност и надеждност на нашите партньори.

Идеята на компанията е да се използват мащабите на кооператива и възможностите да се задоволяват нуждите на пазара с качествена и достатъчно по обем продукция. Този модел на организация на пазара „Аксереал Груп“ иска да наложи като успешен и с взаимен интерес и в България.

- Предлагате позабравената култура лен?

- С оглед разнообразяване на нашето портфолио и повишаване на ефективността и добавената стойност преди две години ние стартирахме с възобновяването на една популярна, но позабравена на българските земи култура - маслодаен лен. Предлаганият от нас сорт лен ОМЕГАЛИН, както подсказва и наименованието му, е маслодаен,

с високо олеиново съдържание и отлични хранителни качества
Предлагайки тази култура на своите партньори, ние работим за гарантиране на взаимният ни интерес за добри добиви и високо качество чрез сключване на договор за обратно изкупуване на готовата продукция. Това е знак от наша страна за сътрудничество и коректност и дава гаранции и сигурност на производителите. Към настоящият момент предлагаме сорта ОМЕГАЛИН като пролетна култура, а от следващата година ще включим и нов сорт, зимен лен, АТИЛ.

Друга култура с висок потенциал за развитие и нарастващ интерес и търсене на международните пазари, която ние ще предложим пролетта на 2021 година на земеделските производители, е нахута.

Висококачествен сорт с отлична генетика, която гарантира търсеният на международните пазари критерий - размер на зърното. Това ще направи още по-търсен предлаганият от нас нов сорт в България, отново френска селекция. Отглеждането на нахут ще даде възможност да се оползотворяват успешно засушените територии.

- Как ще работите в условия на силна конкуренция? И какви са амбициите ви?

- Благодарение на споделения европейски пазар,“Аксереал България“ има възможност да разнообрази и увеличи възможностите и достъпа на българските си партньори както до нови сортове култури, така и до нови канали за реализиране на готовата продукция. Така лесно информацията за търсенето на специфични, иновативни или традиционни, но с определени качествени показатели култури по веригата на „Аксереал Груп“ като кооператив, достига до българските партньори на „Аксереал България“. Целта ни е

да добавим допълнителна стойност за нашите земеделски производители

като подобрим качеството на отглежданата от тях продукция заедно с високи показатели за добив при пшеницата, а и при иновативните култури като грах и маслодаен лен, залагайки на договорите за обратно изкупуване на готовата продукция, като гаранция за нашата подкрепа и съдействие в целия цикъл на производство. Предстоящото разрастване на мащабите на отглеждане на наши сортове твърда пшеница в България ще бъде организирано също на този принцип на сътрудничество и взаимен интерес.

Амбициите на „Аксереал България“ са да промени статуквото по отношение на предпочитаните традиционни сортове на основни култури тук. Ние разполагаме с подходяща селекция от високо качествени семена, имаме добре подбран всеотдаен екип, както и необходимите, стратегически избрани канали, за да достигнат нашите сортове до бъдещите ни партньори. Това са силните ни страни, за да наложим най-вече нов стандарт за пшеница в България, а именно

висок добив с конкурентно на европейските пазари качество

- Вие не само предлагате семена, но и изкупувате продукцията?

- Axereal е кооперативна група, заемаща водеща роля в осъществяващият се преход в секторите на селското стопанство и храненето. Работим в международен план, специализирани сме в отглеждането и преработката на зърно за пивоварната, хлебопекарната и животновъдната индустрия.

Нашата мисия е да развиваме и подобряваме селскостопанската продукция на нашите партньори в различните региони на България чрез създаване на устойчиви, конкурентни канали и добавяне на стойност по цялата верига - от фермата до потребителя. Ето защо ние продаваме качествени семена - пшеница, ленено семе, ечемик, нахут и други специализирани продукти и изкупуваме крайния продукт.

Независимо от това,че сме международна организация, кооператив, създаден и обединяващ фермери и земеделци от различни националности от европейската общност и извън нея, Axereal успешно се позиционира в България, за да бъде по-близо до българския фермер и българския пазар.

От полето до потребителя, ние избираме и предлагаме култури и сортове, които са подходящи за климата и особеностите на почвите в България, но също така удовлетворяват нуждите на пазара в международен мащаб. Axereal подпомага развитието на своите клиенти като покрива цялата зърнено-производствена верига: от това да разбере какви са нуждите на фермерите до осигуряването на семената.

Обединявайки познанията от различни сфери на науката, иновации, изследвания и интернационализирания, Axereal предлага на своите клиенти цели решения с истинска добавена стойност и е ключова фигура в производствената верига на зърнените култури.

Ние подкрепяме нашите фермери от отглеждането на техните култури до тяхната реализация. Благодарение на нашите пазарни познания, ние търгуваме с култури както във Франция, така и в международен план, постигайки оптимални резултати и давайки по-добра стойност за всички.

Искаме да покажем стремежа на компанията, обединяваща усилията и познанията както на земеделските производители от различните страни, така и на създаващите подбрана генетика и качествени семена, за да затвърдим мястото на България в международната карта на агробизнеса.