Листата на доматите са изненадващо богати на протеини: до 27 процента. Това ги прави потенциално интересен източник на протеини, особено в момент, когато търсенето на растителни протеини се увеличава. Въпреки това, мащабното им приложение все още не е възможно. Докторската дисертация на Маритерес Клойутер в Универстита във Вагенинген, Нидерландия показва кои препятствия все още трябва да бъдат преодолени, за да се превърнат листата от домати в ценна суровина.

„Отпадъците не съществуват" – това е предпоставката на кръговата икономика. Необходими са интелигентни и творчески решения, за да се използват по-добре остатъчните потоци, като например растителните отпадъци. Затова Университетът и изследователският център в Вагенинген търсят начини да превърнат този вид отпадъци в нещо ценно.

„Голяма част от протеина в листата на доматите се състои от Рубиско. Това е важен ензим за фотосинтезата: той помага на растението да улавя CO2 от въздуха. В идеалния случай този протеин може да се превърне в ястие, подобно на тофу. Но това е все още далеч. В нашите експерименти извлеченият протеин остана зелен поради хлорофила. Това не е идеално – хората не са свикнали с зелен протеин – но ако го използвате в шейкове или като хранителна добавка, например, цветът не е толкова голям проблем," казва Клойутер.

Вероятно ще мине известно време, преди в оранжерията да има домати, които не само да дават плодове, но и да произвеждат полезни протеини от листата си. „Все още има много фактори, които затрудняват извличането", обяснява Клойутер. „Важен от тях е, че клетъчните стени в листата образуват физическа бариера, което затруднява извличането на протеина. Съставът на клетъчните стени също се променя с остаряването на листата. Това намалява добива на извлечен протеин, особено от по-старите листа."

Разграждане в по-старите листа

Има и други причини, поради които е най-добре да се извлича протеин от млади листа на домати. С остаряването на листата протеините се разграждат на по-малки молекули, наречени пептиди. Това се дължи на ензими, които разграждат протеините – наречени протеази. „В нашите опити деактивирахме два гена, които са отговорни за производството на такива протеази", обяснява Клойутер. „Това проработи: разграждането на протеините беше инхибирано, но не до самия край на периода на растеж."

Това беше отправната точка за обширни изследвания на начина, по който протеините в листата на доматите се натрупват и след това разграждат. Това беше направено чрез така наречения протеомичен анализ. Анализът показа, че много повече гени играят роля в съдържанието на протеини и способността да се извличат тези протеини. Това са важни познания за земеделските производители. При отглеждането на нови сортове домати, те вече могат да търсят по-конкретно характеристики, които гарантират, че съдържанието на протеини остава високо, дори когато листата остаряват. Това е важно, защото използването на млади листа е трудно на практика. Тези листа са много важни за фотосинтезата – и следователно за растежа на самите домати.

Нови протеинови култури

Изследването на Клойутер е свързано с по-широка работа в рамките на Университета и изследователския център в Вагенинген, насочена към намирането на нови източници на растителен протеин. Такива протеинови култури са жизненоважни поради продължаващия растеж на световното население и факта, че настоящото използване на животински протеин не е устойчиво.