Въпрос

Кога е най-добре да се прибави пчелен мед в ракията, пита Георги Великов от град Генерал Тошево.

Отговор:

При производството на ракия пчелният мед се ползва главно за подобряване на вкуса и аромата. Наред с това обаче той повишава и алкохолния градус.

Медът съдържа около 74% монозахари, при ферментацията на които се образува етилов алкохол. Грубо изчислено при ферментацията на 1 кг захар се получава 1 литър 40-градусова ракия!

При положение, че в 1 кг мед се съдържат 740 г монозахари, които са ферментируеми, то от тях ще се получи приблизително 1/2 литър ракия с 40 градуса. Но разбира се, че не е оправдано да се използва мед за получаване на алкохол!

Медът се внася преди ферментацията. Той участва и при формиране на т.нар. ферментационен аромат. За да окаже влияние върху вкуса и аромата на напитката, би трябвало да се внесат поне 2-3 кг мед на 100 кг материал за ферментация.

Преди това медът трябва да се разтвори в хладка вода, разбърква се за размесване и се оставя да ферментира. След приключване на ферментацията е препоръчително веднага да се дестилира!