Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място. Това е първото и много важно действие, с което най-успешно ще се справи специалист, познаващ добре изискванията на лозата към температурата, светлината, почвата, възможностите, които предоставят изложението и релефът на терена, минималните температури зимата, студоустойчивостта на сортовете.

Но хоби-фермерите също познават добре местата си и знаят какво може да се отглежда на тях, защото черпят от опита на съседи.

* За личния двор е най-подходящо да се направи основна дълбока обработка и след това да се направят дупки - по-дълбоки и широки от мястото, необходимо за вмъкването на корена в почвата, за да може отдолу да подложите рохкава почва, смесена с оборски тор.

* Торенето на малки участъци става в посадъчните ями. Ако искате да сте прецизни за нормите на торене, направете почвен анализ на участъка, където ще садите. Това става в почвените лаборатории към службите за съвети в земеделието.

* Ако сте традиционалисти, то тогава във всяка яма сложете на дъното по 1 кофа добре угнил оборски тор, размесен с рохкава почва. В тази смес може да прибавите и около 100-150 г комбиниран тор, съдържащ фосфор и калий. Или, ако са разделни торовете, сложете 60-80 г троен суперфосфат и 50-60 г калиев сулфат - размесете ги добре в приготвената на дъното торопочвета смес.