Вече ви запознахме с предимствата да имате зимна градина и къде и как да я впишете към къщата и двора си. Но трябва да помислите и за отоплението, поливането, вентилацията и осветлението, за да е пълен комфортът във вашия зелен оазис.

Изборът на правилното място, дизайн и материал за остъкляване е само половината от успеха.

Разбира се, растенията ще получават голямо количество топлина от слънцето, но през зимата това може да не е достатъчно, поради което дори на етапа на проектиране е добре да изберете най-оптималната отоплителна система.

Трябва да помислите и за начина на поливане.

Необходима е и вентилация, защото растенията се нуждаят от приток на чист въздух и въпросът е каква да бъде тя.

И не на последно място трябва да изберете подходящото осветление.

Изберете отоплението


Изборът зависи от площта, вида на отглежданите растения и дори от това колко време престоявате в зимната градина.

Ако са засадени устойчиви на замръзване растения и не сте в градината всеки ден, можете да се справите и с нагревател.

Но ако градината е част от постоянно обитавана къща, тогава трябва да се помисли за по-сериозна отоплителна система.

Какви са опциите?


* Електрическите нагреватели не изискват сложен монтаж, те могат да се преместват от място на място и ви позволяват бързо да затоплите и бързо да регулирате количеството топлина. Такива нагреватели не са скъпи но харчат много ток, особено ако ги използвате редовно и отоплявате голяма площ. Друг проблем е, че изсушават въздуха.

* При водното отопление е нужно свързване на градината с отоплителната система на къщата и инсталиране на радиатори. В резултат на това се постигат стабилни температури. Разходите ще бъдат минимални и микроклиматът във всички стаи на къщата ще бъде еднакъв. Недостатъкът е сложността на подредбата. По-добре е да планирате такава отоплителна система на етапа на изграждане на къщата и на всички комуникации.

За да направите промените правилно по-късно, ще ви трябват изчисления и помощта на специалисти, а дори и тогава това не винаги ще бъде възможно.

* Подовото отопление (водно или електрическо) ви позволява оптимално да затоплите стаята. Първо ще се загреят почвата и водата за напояване. Ако поставите кабела или тръбите правилно, тогава стените на градината също ще се затоплят, което ще им попречи да се заледяват. Недостатъците са само в цената на този метод. Водната система ще бъде трудна за ремонт, нейното монтиране е сложен процес. Електрическото подово отопление е по-лесно да се организира, но разходите за ток ще бъдат по-високи.

* Соларните системи не изсушават въздуха, позволяват бързо затопляне на стаята, бързо регулиране на температурата, но не са подходящи за региони с ниски зимни температури.

За компактна оранжерия това е най-доброто, но за голяма стая не е опция.

* Печката ви позволява да получавате евтина топлина, но тя ще се разпределя неравномерно, което не е добре за растенията и ще трябва постоянно даподдържате огъня - опасно е да оставите такава печка без човешко присъствие.

* Въздушното отопление прави възможно използването на топъл въздух от жилищните помещения. Дестилира се в градината посредством отвори и вентилатори. Оказва се евтино, но цялата система заема много място и външният вид на градината ще бъде развален от системата на тръбите.

* Могат да бъдат комбинирани няколко системи.

Вентилацията е важна

Растенията се нуждаят от приток на чист въздух - това е ключът към нормалния им живот. Необходимо е да се предвиди път за навлизане на въздух отвън в градината, както и за извеждането на отработения въздух.

* При естествената вентилация постройката е снабдена с отвори за чист въздух. Отработеният излиза през специални отвори или клапани отгоре. Въздушният поток може да се регулира чрез отваряне и затваряне на отворите.

Това са минимални инвестиции и минимален шум, но нормалната вентилация се осигурява само когато има разлика в температурата отвън и вътре. За да не увреждат капаците растенията и да не ги засенчват, по-добре е да осигурите плъзгащ механизъм за отварянето им. Не забравяйте за мрежите против комари.

* Механичната вентилация ще работи дори при липса на вятър и необходимата температурна разлика. Различава от естествената по това, че изтичането на въздух се извършва с помощта на вентилатори. Понякога се използват дори по-сложни системи, при които притокът и изтичането са предизвикани. Микроклиматът ще се оправи, но вашата почивка в такава градина може да бъде затормозена от шума на вентилаторите. Това са и допълнителни разходи за инсталация, електричество и периодична поддръжка.

Светлина за вас и растенията

Зимната градина в къщата се нуждае от изкуствена светлина, тъй като през зимата слънчевите лъчи може да не са достатъчни за нормалния растеж и развитие на зеленината.

Ще трябва да се погрижите за окабеляването и да проучите спектъра на светлината на различни видове лампи, за да изберете правилните.

* За да се осигури фотосинтеза, е необходимо лампата да излъчва лъчи в диапазона 400-500 nm (син спектър), 500-600 nm (зелен, за фотосинтеза на долните листа), 600-700 nm (червен). 1200-1600 nm светлина ускорява много биохимични реакции.

* Лампите с нажежаема жичка (лъчи със спектър от 600 nm) дават твърде много топлина, те могат да изгорят високи растения, а в техния спектър липсва синият, необходим за фотосинтезата.

* Флуоресцентните лампи вършат отлична работа, за да отговорят на изискванията, но са обемисти и страдат силно от пренапрежение.

* Натриевите лампи с високо налягане са икономични, обикновено се използват в големи оранжерии, трудни са за инсталиране и изискват допълнително оборудване.

* Живачните лампи с високо налягане са евтини за експлоатация, ефективни, лесни за инсталиране, осигуряват необходимия радиационен спектър, но са много горещи и трудни за изхвърляне.

* Металохалогенните лампи дават светлина възможно най-близо до естествената, но за съжаление те не са евтини и не са особено издръжливи.

* LED лампите се отличават с висок експлоатационен живот, издръжливост, лесна инсталация и възможност за избор на излъчване на необходимия спектър. Скъпи са.

* Фито-лампите се отличават - те са LED и флуоресцентни. Производителите ги адаптират специално за използване в оранжерии и зимни градини. Това е скъпа опция за осветление, но е най-подходящата.