В зависимост от времето на косене на тревата, състава и условията на съхранение, хранителните свойства на сеното могат да варират. Този продукт - единственият сред грубите фуражи, съдържа витамин В - важен компонент на минералния метаболизъм на организма.

Сламата – само като добавка:

Стъблата от зърнени и бобови растения са преминали процеса на вършене на зърно. Сламата има средна енергийна стойност и ниски хранителни качества. Поради това се използва за натоварване и добавяне на обем към други храни.

По-внимателно със зеленчуците!

Те съдържат разтворими въглехидрати, витамини от групи B и C. Компонентите на пектина ви позволяват да отстраните токсичните вещества, образувани в процеса на гниене в червата, от тялото на животното. Но зеленчуците са с ниско съдържание на хранителни елементи и съдържат много вода. Поради това лесно се развалят и могат да причинят отравяне. Кореновите зеленчуци трябва да се измият. Картофите трябва да се варят, като преди това задължително се почистват. Тиквата, динята, тиквичките са полезни и може да се дават, но в ограничено количество.