Показател, че нещо не е наред е вимето – то е зачервено, леко болезнено, кожата - изпъната. Млякото е по-гъсто, понякога със солен вкус, примесено с парцалчета. Рядко един или два дни преди тези признаци температурата на животното е била повишена, но след това отново спада до нормалните си стойности. По-късно млечната секреция спира напълно и вимето се свива, кожата може да се сбръчка. Макар и по-рядко, описаните промени може да обхванат само едната половина на млечната жлеза (най-често при козите).

Наблюдавайте: При засягане на ставите животните се придвижват трудно и куцат – засяга и овце и кози. А при по-тежките случаи не могат да се движат. Засягат се предимно китковите и скакателните стави, които са възпалени, удебелени, топли и болезнени.

Важно! При навременно лечение тези симптоми отшумяват напълно най-късно до месец, но при усложнение прониква гнойна инфекция и поради това последствията са трайни.

Ако бъдат поразени и очите,

първоначално се развива конюнктивит. На по-късен етап от възпалителния процес се обхваща и роговицата, вследствие на което очите помътняват и побеляват. Животните виждат по-трудно.

Въпреки тези значителни промени при навременно лечение функцията на зрителния орган се възвръща напълно. При тази по-лека форма смъртният изход от заболяването е рядкост, и то обикновено при по-слабите и изтощени животни. При мъжките и нелактиращите овце обикновено биват засегнати само ставите и очите.