Ябълковият оцет стана много актуален, особено след твърденията, че е много полезен срещу корона вируса. Получава се от ябълково вино

А то се приготвя по следната рецепта:­

Използват се ябълки, които не стават за ядене. Нарязват се на дребно, смачкват се и се пресоват. За да се получи вино с алкохолно съдържание 8-9 об%, подходящо за оцет, захарността на сока трябва да бъде 15-16%. Следователно е необходимо подзахаряване чрез разтваряне на 9 кг захар в 100 л ябълков сок.

Съдът за ферментация да се държи в помещение с температура около 20 градуса С. За ферментацията се ползва хлебна мая - 80-100 г за 100 л сок. Тя се размива в 0,5-1 л хладка вода - около 35 градуса. Внася се в кофа със сок, разбърква се и се връща в съда за ферментация. По време на ферментацията съдът се покрива с капак или найлоново платно, за да не се появят виненки. За производство на оцет се използва бистро вино - ето защо след отделянето му от грубата утайка то се оставя за 1 седмица на студено за ускоряване на избистрянето.

Рецептата за оцет

Той може да се приготви в по-голям емайлиран съд, пластмасов бидон, годен за храни или в дървено буре. Освен враната, на бурето се пробиват 2 отвора - по един на предното и задното дъно. На предното отворът е в средата, а на задното - в горния край близо до вътора. Отворите се покриват с тензух, който се залепва отвън на дъната. На предното дъно има и канела за източване на оцета.

В съда се наливат 2-3 бутилки винен или ябълков оцет, загрят до 30 градуса. Оцетът да е получен чрез ферментация, а не чрез разреждане на ледена оцетна киселина, защото няма да има бактерии, а те се използват за мая. После в оцета се наливат 3-4 л ябълково вино, загрято до 30 градуса. Съдът се покрива плътно с тензух и се държи в помещение с постоянна температура 30 градуса.

След 5-6 дни се внася втора порция вино, също загрято до 30 градуса. Това се повтаря до напълване на съда, като в следващите порции, виното може да се увеличи до 5-6 литра. Тензухът се отстранява само при внасяне на виното, внимава се да не се намокри. Една седмица след внасяне на последната порция вино, оцетът е готов и може да се налее в бутилки.

Внимание!

За да се предотврати образуване на по-голям обем пихтиеста маса от бактерии, се препоръчва преди да се налее в бутилки в оцета да се внесе 1,5-2 г серен двуокис на 10 л оцет. Това количество се съдържа в 25-30 мл серниста киселина или 3-4 г калиев метабисулфит. Бутилките да се пълнят без въздушна камера и да се затапват плътно. Да се съхраняват в по-хладно помещение.

Ако предпочитате оригиналния ябълков оцет, направете го от ябълково вино
Ако предпочитате оригиналния ябълков оцет, направете го от ябълково вино