Ако виното леко киселее, на какво може да се дължи това

15 ноември 2020
В лозята и под асмата / Полезни съвети
19242
Няма снимка
Дегустирайте виното за наличие на киселинна жилка
1 2 3 4
 

Някои от нашите читатели се притесняват за състоянието на домашното си вино и ни питат има ли предпоставки за развитие на оцетно-кисели бактерии.

Трябва да се знае, че в години, в които гроздоберната кампания е протекла при извънредни условия, тогава стават повече и предпоставките за нарушения в качеството на виното.
Ако по време на отминалата кампания е имало високи температури, както и по време на ферментацията, тогава тя протича бурно и температурата в съдовете силно се повишава до 37-38 градуса.

При такива условия се появяват предпоставки за развитие на оцетно кисели бактерии, които от своя страна са в състояние да инфектират виното.

Когато след такава топлина изведнъж стане хладно и студено в нощните часове, този контраст е в състояние също да затормози ферментацията и тя да не протича нормално.

Не може да се каже обаче, че тази година е имало подобни резки аномалии в температурата. По изключение това може да се е случило в някои райони. Както и някои стопани може без да искат да са създали пдобни условия и сами да са попречили на нормалния ферментационен процес.

Това означава, че е възможно да са допуснали и някои грешки. Ще обясним как сами можете да си направите ревизия и съответно да проверите.

Как да проверите дали има предпоставки за пресичане?

Пресичането на виното, което специалистите наричат оксидазно пресичане, също има своите причинители. То се дължи на ензима оксидаза - благодарение на него се получава окисляване на багрилните вещества във вината.

В резултат на това се получават няколко неприятни дефекта - виното се размътва, става кафеникаво и придобива неприятен вкус. Всъщност, по-точно казано, вкусът му става блудкав, и има привкус на сварено.
Всички видове вина са предразположени към този дефект, когато не е използван серен двуокис.

Какъв е тестът за проверка

Налива се вино в чаша, оставя се в топло помещение за 48 часа и се проследява реакцията. Ако се размъти и придобие кафяво оцветяване, това значи, че виното е предразположено на оксидазно или кафяво пресичане.

На какво може да се дължи този дефект? Отговорът е, че той най-често се получава след първото претакане, когато виното е било в дълъг и широк контакт с въздуха.

А има ли начин да се предотврати? Това става чрез предварително внасяне на 8-10 г серен двуокис в 100 литра вино. Посоченото количество серен двуокис се съдържа в 150-200 мл серниста киселина и в 16-20 г калиев метабисулфит.

Спасява ли се напитката от цветясванe

Цветясването също се получава от аеробни бактерии, които обикновено нападат по-нискоалкохолните вина. В домашни условия основната причина за това са непълните съдове.

За да предпазим виното от неприятната болест, трябва да запълним празното пространство над виното със серен двуокис. Това става чрез познатото и стандартно напушване със серни ленти.

Може да се използва и методът на смесване на една част лимонтозу - лимонена киселина, с две части ситно счукан калиев метабисулфит. Сместта се връзва в торбичка с конец и през враната на бъчвата се пуска да потъне във виното. След минута се изважда и се оставя да виси в празното пространство. Така се получава серен двуокис, който го изпълва и изолира течността от пряк контакт с въздуха.

За какво сега да внимават винарите

Когато всеки ден се точи от виното, естествено е, че празното пространство непрекъснато ще се увеличава – това налага често, но наложително напушване.
Съвет: проверявайте дали торбичката, която сте пуснали, винаги е пълна.

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

* Величка Константинова от Велико Търново пита дали може да използва за разредител на ракията минерална вода. Някои домашни производители на ракия го правят, но това не е технологично правилно

0

Как да очистя бурето от виното, за да го използвам за ракия, пита Вергил Владимиров от град Сливница. Трябва да се действа по следния начин: Първо се очиства виненият камък, ако има такъв

0

Каква да ползвате за разреждането й? * Защо след разреждане с дестилирана вода ракията се е размътила, пита Ганка Пандарска от гр. Панагюрище. Обяснението според нас не е във водата

0

* Вълка Иванова от гр. Лом се интересува как да премахне аромата на ракията, произведена от компоти и конфитюри. На читателката първо трябва да обясним

0

Въпрос Кога е най-добре да се прибави пчелен мед в ракията, пита Георги Великов от град Генерал Тошево. Отговор: При производството на ракия пчелният мед се ползва главно за подобряване на вкуса и

Последни новини
0

Министерството на земеделието, храните и горите представи проекти на инвестиционни мерки в горския сектор, както и подготовката и изпълнението на подхода Лидер/Водено от общностите местно развитие за

0

Шест проекта на мерки в лозаро-винарския сектор за новата ОСП бяха представени за широка дискусия по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на

0

Замрелият от дълго време пазар на селски имоти се оживи през тази година и много малки населени места, в които живееха по 10-15 човека, се понапълниха с хора

0

От утре до 6 декември агенцията по храните започва засилени проверки за продажбата на риба за Никулден. Ще се следят обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти

0

Не е ясно какво се случва с дългосрочните кредити Никой няма право да търси парите след този срок.  Експерти прогнозират съдебни дела между кредитори и длъжници След 10 години дебати и обсъждания

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

2814, с 2075 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 6825 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 145 300, от които 90 700 активни

На база на предварителни данни и оценки  се очаква бюджетът да има дефицит от 183,2 млн. в края на ноември, съобщиха от финансовото министерство. Причината е в допълнителните разходи по мерките за подпомагане на хората и икономиката в пандемията. За 11-те месеца на годината от бюджета за похарчени 39, 89 млрд

Главен герой в “Пламъци по сцената” от Димитър Стайков е звездата на Народния театър Камерната сцена на Народния театър стана домакин на премиера, но този път на книга. Там авторът Димитър Стайков и героят на неговия театрален роман Деян Донков се срещнаха с храбрите почитатели, дошли в пандемичния и снежен понеделник на представяне на изданието