Някои от нашите читатели се притесняват за състоянието на домашното си вино и ни питат има ли предпоставки за развитие на оцетно-кисели бактерии.

Трябва да се знае, че в години, в които гроздоберната кампания е протекла при извънредни условия, тогава стават повече и предпоставките за нарушения в качеството на виното.
Ако по време на отминалата кампания е имало високи температури, както и по време на ферментацията, тогава тя протича бурно и температурата в съдовете силно се повишава до 37-38 градуса.

При такива условия се появяват предпоставки за развитие на оцетно кисели бактерии, които от своя страна са в състояние да инфектират виното.

Когато след такава топлина изведнъж стане хладно и студено в нощните часове, този контраст е в състояние също да затормози ферментацията и тя да не протича нормално.

Време е да се следи температурата на съхранение
Време е да се следи температурата на съхранение

Не може да се каже обаче, че тази година е имало подобни резки аномалии в температурата. По изключение това може да се е случило в някои райони. Както и някои стопани може без да искат да са създали пдобни условия и сами да са попречили на нормалния ферментационен процес.

Това означава, че е възможно да са допуснали и някои грешки. Ще обясним как сами можете да си направите ревизия и съответно да проверите.

Как да проверите дали има предпоставки за пресичане?

Едновременно с визуалната преценка, направете и един прост домашен тест за оксидазно пресичане
Едновременно с визуалната преценка, направете и един прост домашен тест за оксидазно пресичане

Пресичането на виното, което специалистите наричат оксидазно пресичане, също има своите причинители. То се дължи на ензима оксидаза - благодарение на него се получава окисляване на багрилните вещества във вината.

В резултат на това се получават няколко неприятни дефекта - виното се размътва, става кафеникаво и придобива неприятен вкус. Всъщност, по-точно казано, вкусът му става блудкав, и има привкус на сварено.
Всички видове вина са предразположени към този дефект, когато не е използван серен двуокис.

Какъв е тестът за проверка

Налива се вино в чаша, оставя се в топло помещение за 48 часа и се проследява реакцията. Ако се размъти и придобие кафяво оцветяване, това значи, че виното е предразположено на оксидазно или кафяво пресичане.

На какво може да се дължи този дефект? Отговорът е, че той най-често се получава след първото претакане, когато виното е било в дълъг и широк контакт с въздуха.

А има ли начин да се предотврати? Това става чрез предварително внасяне на 8-10 г серен двуокис в 100 литра вино. Посоченото количество серен двуокис се съдържа в 150-200 мл серниста киселина и в 16-20 г калиев метабисулфит.

Спасява ли се напитката от цветясванe

За предпазване от цветясване, трябва да се вземат мерки веднага
За предпазване от цветясване, трябва да се вземат мерки веднага

Цветясването също се получава от аеробни бактерии, които обикновено нападат по-нискоалкохолните вина. В домашни условия основната причина за това са непълните съдове.

За да предпазим виното от неприятната болест, трябва да запълним празното пространство над виното със серен двуокис. Това става чрез познатото и стандартно напушване със серни ленти.

Може да се използва и методът на смесване на една част лимонтозу - лимонена киселина, с две части ситно счукан калиев метабисулфит. Сместта се връзва в торбичка с конец и през враната на бъчвата се пуска да потъне във виното. След минута се изважда и се оставя да виси в празното пространство. Така се получава серен двуокис, който го изпълва и изолира течността от пряк контакт с въздуха.

За какво сега да внимават винарите

Когато всеки ден се точи от виното, естествено е, че празното пространство непрекъснато ще се увеличава – това налага често, но наложително напушване.
Съвет: проверявайте дали торбичката, която сте пуснали, винаги е пълна.