Късно есенно засаждане на вкоренени лозички

07 ноември 2020
В лозята
41040
1 2 3 4 5
 

Как трябва да ги подготвим, за да успеем

Вкоренените лози от професионално хранилище са най-сигурните за засаждане. Но една операция преди това е задължителна, за да имаме успех. Това е накисването им, което се прави, за да се освежат корените им.

Освен това хоби лозарите трябва още да имат предвид, че лозичките не бива да се засаждат в дни, в които има очаквания температурата на въздуха да е много ниска и в никакъв случай не бива да стига близо до 0 градуса. Това е, защото техните корени са силно чувствителни към ниските, да не говорим за отрицателните температури.

Пръчките се изваждат от мястото на съхранение, ако са съхранявани от нас, един-два дни преди засаждането им.

Накисват се в подходящи съдове с вода, което може да продължи едно-две денонощия. След това трябва да се направи внимателен преглед на всяка една лозичка. Тази, която ви се стори негодна, с изпочупени или с изгнили и повредени части, е по-добре да не се използва.

Всички останали трябва да бъдат подготвени за засаждането. Как става това и какво е редно да направим преди да ги боцнем в земята?

* Отстраняват се до здрава тъкан всички наранени и повредени корени.

* Запазват се всички корени, за които се вижда, че са добре развити и свежи и са разположени около и в основата на подложката. Те се подрязват на дължина от 6 до 8 сантиметра.

* Всички корени, които са се развили от по-горните възли, трябва да се премахнат до основата.

* Пръчката, която се е развила от калема, трябва да се отреже на 2 пъпки - т.е. на 2 очи.

* Ако са покарали повече пръчки, трябва да се избере тази от тях, която видимо е по-силна и има по-добро разположение. Тя се изрязва на 2 очи, а останалите се премахват до основата.

При есенното засаждане обаче пръчките на лозите е по-добре да не се подрязват.



2

Една стара рецепта

Едно време старите майстори и нашите дядовци непосредствено преди засаждането са потапяли корените на лозичките в специална каша, която е приготвена от пресен говежди тор и глина.

Това се е правило, защото смеската е служила като един вид лепило и е улеснявала прилепването на почвата към корените.

Когато се използват вкоренени лози, трябва да се внимава много да не засъхват корените им. Затова е добре да се заровят във влажна почва до самото им подрязване, а след него да се потапят в съд с вода до самото им засаждане.

Още няколко кратки полезни съвета:

* Не е за предпочитане да засаждате в масива или на двора неприсадени невкоренени резници

Все пак много лозари са го овладели и го правят успешно. Избраните от тях добре узрели пръчки от предварително маркирани главини се засаждат в по-студените райони през есента, а в останалите /където няма риск от измръзване/ - напролет.

* Подбраните пръчки се нарязват на резници с дължина до около 40 см - мери се от най-долната до най-горната пъпка. Резниците се режат отдолу на възел, а горе - на 2 см над последния възел.

* Преди да се засадят отрезът им се опреснява, като се реже на 2 мм под най-долната пъпка. Може да се засаждат като едната им пъпка в горния край се оставя над повърхността на почвата и се покрива с рохкава пръст.

Пак повтаряме, че тази практика е много рискова и с по-малък процент успех.

03-1-3

3

Когато купувате, гледайте...

Когато пазарувате вкоренени облагородени лозички, трябва добре да ги огледате, защото новите насаждения, които ще създадете с тях ще бъдат отглеждани десетилетия.

Пепиниерските стопанства произвеждат качествен посадъчен материал, но все пак винаги се случва да попаднат и негодни.

При покупката се следи за поредица от белези:

* Снопчетата трябва да имат етикети с означение на сорта и подложката и да са пломбирани. Това е гаранция, че се предлага действително исканият сорт и че лозите са проверени от органите на семеконтролната инспекция.

* Трябва да се продават само първокласни лозички, които да имат най-малко три стъпални коренчета, излизащи от три различни страни на петата и да са дълги поне 7 см.

* Срастването между присадника и подложката трябва да бъде много добро и гладко, без цепнатини.

* Спойката може да се изпита чрез леко извиване на лозичката в мястото на присаждането.

* Узрялата част на едногодишния леторъл трябва да бъде дълга най-малко 15 см, а когато летораслите са повече от един - поне по 12 см всеки.

* Гледа се и присадникът, и подложката да бъдат здрави.

Засаждането изисква точна последователност

* Ямката трябва да се изкопава на отбелязано с маркирна тел място с лопата на дълбочина 40 см и ширина 25-30 см.

* В основата ѝ е добре да се внесат 1-2 кг добре угнил оборски тор, предварително размесен с рохкава почва.

* Лозичката се поставя в ямката така, че корените да легнат върху предварително подготвеното дъно на дупката.

* До средата на ямката се засипва с почва, която се притъпква много добре, след което вътре се изливат 5-6 литра вода.

* След попиване на водата се дозасипва с почва до горния край на ямката и отново се притъпква добре.

* До самата лоза се забива маркир, който да показва къде се намира чепът на засадената лоза.

* Важно е при поставяне на лозата в ямката мястото на спойката да се намира на нивото на почвената повърхност.

* Над засадената лоза се прави купчина от рохкава почва, която при пролетното засаждане покрива чепчето с почвен слой от 5-6 см, а при есенното засаждане - от 25-30 см.



Още от В лозята
0

Сега може да внасяте оборски тор През месец януари лозата се намира в период на относителен покой. Той е подходящ за торене на плододаващите насаждения

0

Кога узряват и как да ги отглеждате Нашата читателка Петрана Георгиева от Кюстендил ни писа, че се интересува от много ранните десертните сортове, които могат да се отглеждат у нас

0

Къде и как да ги съхраните у дома Читателката Евелина Георгиева от Бургас ни писа, че иска сама да опита да размножи лозички в двора си чрез директно засаждане на пръчки

0

Опреснете лозичките преди да легнат в почвата. 1-2 дни преди засаждането ги накиснете във вода, за да се освежат. Негодните се премахват, а останалите се подготвят

0

Под влияние на ниските температури по време на зимния покой в различна степен измръзват отделни органи и части на лозата. В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата

Последни новини
0

Ива Тончева Белтъчините или протеините са макронутриент както въглехидратите и мазнините. Това е важно хранително вещество за организма, съставено от аминокиселини

0

Поради продължителното време с ниски сутрешни температури, за 19 януари, вторник, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде предупреждение от първа степен - жълт код

0

ДФ „Земеделие” увеличава с близо 900 хил. лв. (899 800 лв.) бюджета по подмярка COVID 3, съобщиха от фонда. Със Заповед №03-РД/3575#1 от 15 януари 2021 г

0

ДФ „Земеделие“ преведе втория транш, в размер на 14,3 млн. лв. (14 331 452 лв.) на 4101 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за говеда

0

В близките месеци не се очаква сериозно намаление на цените. * Слънчогледът е най-рязко поскъпналата стока през 2020 г. Маслодайният слънчоглед е стоката с най-голям ръст на световните борсови цени и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Потърсете мнение от специалистите от Института по овощарство в Пловдив. Само по снимка и описание обаче, те едва ли могат да дадат точен отговор. Определянето на сорт става въз основа на много...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Турците и африканците са “предопределени да бъдат партньори”, казва Реджеп Ердоган Етиопска двойка се бори за дистанционното управление, сменяйки каналите между резултатите от изборите в САЩ по Си Ен Ен, военни репортажи по местната новинарска телевизия и турската сапунка Adi Mutluluk (“Името на щастието”)

Израел е получил големи количества от ваксината на “Пфайзер” срещу ангажимент да предостави данни на фармацевтичния гигант за ефектите от имунизацията върху населението, разкри АФП. Преди месец Тел Авив започна безпрецедентна кампания за ваксиниране, като бе обявен за отличник на света с над 2 млн. ваксинирани с първа доза и 200 000 с втора доза

Неприятна изненада поднесе лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов на избирателите на тъмносинята партия, основана от бившия премиер Иван Костов. В момента ДСБ е в коалиция “Демократична България” заедно с партията на Христо Иванов. “Демократична България” не изключва управленски съюз с БСП за бъдещо правителство