Някои са много нездравословни и дори опасни

Не е необичайно да искате да поглезите кучето си, като споделяте остатъци от масата или любимата си закуска. В края на краищата, ако за вас е безопасно да ги ядете, трябва да е ок и за него нали? Не е задължително. Въпреки че много човешки храни са напълно безопасни за кучета, някои са много нездравословни и направо опасни, така че е изключително важно да научите кои плодове и зеленчуци можете да давате на домашния си любимец без притеснение.
Кучетата храносмилат по различен начин от хората и яденето на погрешна храна може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми, а в краен случай дори до смърт. Като месоядни животни те нямат реална нужда от плодове и зеленчуци като част от диетата си, но от време на време вместо лакомство няма да навреди. Ето един полезен списък кои можете да се споделяте умерено и кои трябва да избягвате.

Плодове

Ябълки

Да, кучетата могат да ядат ябълки. Те са отличен източник на витамини А и С, както и фибри за вашия любимец. Имат ниско съдържание на протеини и мазнини, което ги прави идеалната закуска за възрастни кучета. Просто не забравяйте първо да премахнете семките и сърцевината. Опитайте да ги замразите за ледена закуска в топло време.

Авокадо

Не, кучетата не трябва да ядат авокадо. Въпреки че то може да бъде здравословна закуска за собствениците, изобщо не трябва да се дава на любимците им. Костилката, кожата и листата на авокадото съдържат персин - токсин, който често причинява повръщане и диария при кучетата. Месестата вътрешност на плодовете няма толкова много персин, колкото останалата част от растението, но все още е твърде много, за да могат четириногите ни приятели да се справят.

Банани

Да, кучетата могат да ядат банани. В умерени количества те са чудесно нискокалорично лакомство. Богати са на калий, витамини, биотин, фибри и мед. Бананите са с ниско съдържание на холестерол и натрий, но поради високото съдържание на захар трябва да се дават като лакомство, а не част от основната диета на вашето куче.

Боровинки

Да, кучетата могат да ядат боровинки. Те са суперхрана, богата на антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките както при хората, така и при кучетата. Също така са пълни с фибри и фитохимикали. Учите кучето си да лови лакомства във въздуха? Опитайте боровинките като алтернатива на закупените от магазина лакомства.

Пъпеш

Да, пъпешът е безопасен за кучета. Той е пълен с хранителни вещества, нискокалоричен е и е чудесен източник на вода и фибри. Същевременно обаче пъпешът е с високо съдържание на захар, така че трябва да се споделя умерено, особено при кучета с наднормено тегло или диабет.

Череши

Не, кучетата не трябва да ядат череши. С изключение на месестата част около костилката, черешовите растения съдържат цианид и са токсични за кучетата. Цианидът нарушава клетъчния транспорт на кислород, което означава, че кръвните клетки на вашето куче не могат да получат достатъчно кислород. Ако домашният ви любимец яде череши, бъдете нащрек за разширени зеници, затруднено дишане и червени венци, тъй като това може да са признаци на отравяне с цианид.

Червени боровинки

Да, червените боровинки са безопасни за ядене от кучета. Както червените, така и сушените боровинки са безопасни в малки количества. Дали вашият любимец ще хареса това тръпчиво лакомство е друг въпрос. Така или иначе, умереността е важна при хранене с червени боровинки, както при всяко лакомство, тъй като твърде много боровинки могат да доведат до разстроен стомах.

Краставици

Да, кучетата могат да ядат краставици. Те са особено добри за животни с наднормено тегло, тъй като не съдържат почти никакви въглехидрати, мазнини или масла и дори могат да повишат нивата на енергия. Краставиците са заредени с витамини К, С и В1, както и с калий, мед, магнезий и биотин.

Грозде

Не, кучетата никога не трябва да ядат грозде. То, както и стафидите се оказват много токсични за четириногите ни приятели, независимо от породата, пола или възрастта. Всъщност гроздето е толкова токсично, че може да доведе до остра внезапна бъбречна недостатъчност. Винаги имайте предвид този опасен за кучетата плод.

Манго

Да, кучетата могат да ядат манго. Това сладко лятно лакомство е пълно с четири различни витамина: A, B6, C и E. Мангото също така съдържа калий, бета-каротин и алфа-каротин. Само не забравяйте, както при повечето плодове, първо отстранете твърдата костилка, тъй като тя съдържа малки количества цианид, а освен това може да се превърне в опасност от задавяне. Мангото е с високо съдържание на захар, така че го използвайте като много специално лакомство.

Портокали

Да, кучетата могат да ядат портокали. Това е мнението на ветеринарните лекари, но животните може да не са почитатели на някакъв силно миришещ цитрус. Портокалите са отличен източник на витамин С, калий и фибри, а в малки количества могат да бъдат вкусно лакомство. Ветеринарите препоръчват да хвърлите обелката и да предлагате на кучето си само месото на портокала без семената.

Праскови

Да, прасковите са безопасни за ядене от кучета. Малки количества нарязани пресни или замразени праскови са чудесен източник на фибри и витамин А. Дори могат да помогнат в борбата с инфекциите, но точно като черешите, костилката съдържа цианид. Стига първо да изрежете напълно костилката, пресните праскови могат да бъдат чудесно лятно удоволствие. Пропуснете консервираните, тъй като те обикновено съдържат големи количества захарни сиропи.

Круши

Да, кучетата могат да ядат круши. Крушите са чудесна закуска, защото са с високо съдържание на мед, витамини С и К и фибри. Предполага се, че яденето на плодове може да намали риска от инсулт с 50 процента. Само не забравяйте да нарежете крушите на хапки и първо да отстраните семената, тъй като съдържат следи от цианид. Пропуснете консервираните круши със захарни сиропи.

Ананас

Да, ананасът е безопасен за ядене от кучета. Няколко парчета са чудесно сладко удоволствие за тях, стига първо да се отстрани бодливата кора. Тропическият плод е пълен с витамини, минерали и фибри. Той също така съдържа бромелаин - ензим, който помага на кучетата по-лесно да усвояват протеините.

Малини

Да, кучетата могат да ядат малини. Но в умерени количества. Те съдържат антиоксиданти, които са чудесни за четириногите. Имат ниско съдържание на захар и калории, но високо на фибри, манган и витамин С. Малините са особено полезни за възрастни кучета, защото имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при стареенето на ставите. Те обаче съдържат малки количества ксилитол, така че ограничете кучето си до по-малко от чаша малини наведнъж.

Ягоди

Да, кучетата могат да ядат ягоди. Те са пълни с фибри и витамин С. Заедно с това, съдържат и ензим, който може да помогне за избелването на зъбите на вашия домашен любимец. Ягодите съдържат захар, така че не забравяйте да ги давате умерено.

Домати

Не, кучетата трябва да избягват домати. Докато узрелите плодове на доматеното растение обикновено се считат за безопасни, зелените части съдържат токсично вещество, наречено соланин. Въпреки че едно куче ще трябва да изяде голямо количество от растението, за да се разболее, по-добре е да пропуснете доматите като цяло, за да сте сигурни.

Диня

Да, кучетата могат да ядат диня. Важно е първо да премахнете кората и семената, тъй като те могат да причинят запушване на червата, но месото на динята е безопасно за домашните ни любимци. Пълна е с витамин А, В-6 и С, както и с калий. Динята е 92 процента вода, така че е чудесен начин да помогнете на кучето ви да се хидратира в горещите летни дни.

Зеленчуци

Аспержи

Не, кучетата не трябва да ядат аспержи. Въпреки че не са непременно опасни, всъщност няма смисъл да им ги давате. Твърде трудно е да се ядат сурови и докато ги сварите, така че да са достатъчно меки, за да могат кучетата да ги ядат, аспержите губят съдържащите се хранителни вещества. Ако наистина искате да споделите зеленчук, вероятно е по-добре да е нещо по-полезно.

Броколи

Да, броколите са безопасни за кучетата в много малки количества. Най-добре е да се сервират като лакомство от време на време. Имат високо съдържание на фибри и витамин С и ниско съдържание на мазнини. Обаче броколите съдържат изотиоцианати, които могат да причинят леко до потенциално тежко дразнене на стомаха при някои кучета. Освен това е известно, че стръковете броколи причиняват запушване на хранопровода.

Брюкселско зеле

Да, кучетата могат да ядат брюкселско зеле. То е заредено с хранителни вещества и антиоксиданти, които са чудесни както за хората, така и за кучетата. Все пак не прекалявайте, защото може да причини много газове. Зелето също е безопасно за кучета, но идва със същото предупреждение за газове!

Моркови

Да, кучетата могат да ядат моркови. Те са отлична нискокалорична закуска с високо съдържание на фибри и бета-каротин, които произвеждат витамин А. Плюс това, схрускването на този оранжев зеленчук е чудесно за зъбите на вашето куче.

Целина

Да, целината е безопасна за ядене от кучета. В допълнение към витамините А, В и С, тази хрупкава зелена закуска съдържа хранителните вещества, необходими за насърчаване на здраво сърце и дори борба с рака. Сякаш това не е достатъчно, целината е известна и с това, че освежава кучешкия дъх.

Зелен фасул

Да, кучетата могат да ядат зелен фасул. Нарязан, приготвен на пара, суров или консервиран - всички видове са безопасни. Зеленият фасул е пълен с важни витамини и минерали, а също така с фибри и е нискокалоричен. Изберете продукти с ниско съдържание на сол или без сол, ако храните кучето си със зелен фасул.

Гъби

Не, кучетата трябва да избягват гъбите. Дивите гъби могат да бъдат токсични за тях. Докато само 50-100 от 50 000 вида гъби в цял свят са известни като токсични, тези, които са отровни, наистина могат да навредят на вашето куче или дори да доведат до смърт. Измитите бели гъби от супермаркета може да са ок, но е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.

Лук

Не, кучетата никога не трябва да ядат лук. Лукът, празът и дивият лук са част от семейство растения, наречени Алиум, което е отровно за повечето домашни любимци, особено за котките. Яденето на лук може да доведе до разкъсване на червените кръвни клетки на вашето куче, а също така може да предизвика повръщане, диария, стомашни болки и гадене. Отравянето от лук е по-сериозно при японски породи като Акита Ину и Шиба Ину, но всички кучета са много податливи на него.

Грах

Да, кучетата могат да ядат грах. Зелен, снежен, захарен и градински – всички са подходящи да добавяме в купата на домашния си любимец понякога. Грахът има няколко витамина, минерала и е богат на протеини и фибри. Можете да храните кучето си с пресен или замразен грах, но избягвайте консервирания с добавен натрий.

Спанак

Да, кучетата могат да ядат спанак, но това не е един от най-добрите зеленчуци, които ще искате да споделяте с вашия любимец. Спанакът е с високо съдържание на оксалова киселина, която блокира способността на организма да абсорбира калций и може да доведе до увреждане на бъбреците. Въпреки че кучето ви вероятно ще трябва да яде много голямо количество спанак, за да има този проблем, може би е най-добре да предпочетете друг зеленчук.

Снимки: 06-07-5, 06-07-6