Времето обещава да бъде променливо до края на месеца. На всички ни се иска цветята да останат навън максимално дълго. Дали това е добре, или не за тях, е отделен въпрос. А и много индивидуален. Може би вече забелязвате промените във външния вид, забавеното разцъфтяване на заредените пъпки, изразходването на водата и други признаци, които подсказват, че е време за прибиране.

Предвидливите градинари са осигурили помещение - светло, хладно, проветриво. В интерес на истината не е лесно да поддържаме екзотичните си растения щастливи целогодишно предвид сезонноста в страната ни. От друга страна е огромна загуба на ресурси (пари, време, труд, емоции и др.) да отглеждаме едно цвете само един сезон.
Тропични и субтропични растения са превзели сърцата ни. Като започнем от бабиното мушкато и стигнем до разкошни петреи, бругманзии, агапантуси, дипладении, бругманзии...

Да, някои са подходящи и за стайни цветя, стига да можем да им осигурим адекватни условия и грижи. Да, някои презимуват без проблем в състояние на покой. Но всички те са различни. Луковиците и грудките вече ги обсъдихме, а сега е време да си поговорим за всички останали.

Ще ги разделим условно на три групи:

1. Цветя, които издържат на ниски положителни температури и минимално или никакво осветление;

2. Цветя, които понасят добре ниски положителни температури, но имат нужда от светлина;

3. Цветя, които имат нужда от отопление и осветление през зимата;

Първа група -  може и на тъмно 

Тук влизат мушкатата, бругманзията, неустойчивите на студ бананови растения и някои орнаментни треви.

За тези растения е важно да изпитат лек студ, който да им подскаже, че е време за покой. Прибирането може да стане след лека слана например. По време на съхранението поливките са разредени максимално. Препоръчително е да се извършват само, когато почвата е наистина суха.

Напролет, когато започнете да сеете семена, е време за по-обилни и чести поливки. Нови стъбълца ще ви покажат, че растенията вече имат нужда и от светлина. Преходът не бива да е рязък.

Втората група е за цитруси и други 

При това условно разпределение тук попадат повече растения: дипладенията, бугенвилиите, олеандрите, лантаната, пентасът, маслиновите дръвчета, някои палми, хлорофитумът и други.

Освен светлината, поливният режим е по-оптимизиран. Вода се дава сравнително често, но в малки количества след осезаемо засъхване на горния слой почва. Възможно е да опадат доста от листата на растенията, че дори и да не останат по клонките. Важното е стъблата да са живи.

Рано напролет с уголемяването на деня и повишаването на температурите е време за първи подхранвания с ниски дози тор. Преходът отвътре навън може да стане веднага след преминаване на опасността от слани.

Някои са по-капризни 

Тук са повечето фикуси, в това число бенджамини, лирати, еластика и други. Тук са и гарденията, която все по-често започва да намира място в градината и на балкона, коледната звезда – също, голяма част от тропическите палми и т.н.

При фикуси, прекарали лятото навън, се очаква обилен листопад при смяна на условията. Пазете ги от течение и преполиване. Зимните листа и клонки ще са слаби и бледи, а развитието ще е едва забележимо, но топлинка им е необходима.

Гарденията ще издължи стъблата си, а с коледната звезда ви съветваме да не експериментирате. По-добре да е жива и зелена, отколкото, в стремежа си да я оцветите, да я забравите в някой шкаф.

Ново 20! Мушкато в градината 

В по-топлите райони на страната смели експериментатори пробват възможностите за презимуване на бабината китка. Засаждат растения в градината. Когато температурите паднат, осигуряват зимна защита от мулч, а напролет се радват на разкошни, едри листа и цветове.

В балконски условия също е възможно презимуване навън. За целта мушкатата се покриват с няколко пласта полиетилен поетапно подобно на леха за разсади и според очакваните температури.

Важно е между различните пластове фолио да се получи въздушен балон, които служи като изолатор.

Снимки: Pixabay, Flickr, Pinterest