Пълнени с месо и запечени на фурна

Много оригинално и лесно за приготвяне ястие от домати и месо на фурна. Подходящо както за празнична трапеза, така и за вкусна вечеря.

Продукти: 7 домата (големи и по-твърди), 500 г кайма, 1 глава лук, 200 мл вода, 1 супена лъжица доматено пюре, 100 г кашкавал, сол и черен пипер на вкус, растително масло за пържене.

Приготвяне: Измийте старателно доматите. Нарежете лука на ситно и заедно със солта и черния пипер го добавете към каймата. Разбъркайте добре.

Нарежете доматите на филии с дебелина около 1 см, без да стигате до края. Трябва да се получи ветрило. От каймата оформете малки фитилчета и ги наредете в нарязаните домати. Смесете вода с доматено пюре и разбъркайте добре.

Намажете формата за печене с растително масло и наредете доматите. Полейте ги отгоре с разреденото доматено пюре. Поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 30 минути. Извадете формата от фурната и полейте отново доматите с отделилия се сос. Върнете във фурната, но вече при температура 250 градуса за 10 минути.
Извадете от фурната и поръсете доматите с настърган кашкавал, докато са още горещи. Поднесете веднага.