Пазарите се колебаят да определят бъдещата тенденция в началото на седмицата. Основният въпрос, на който никой не знае отговора, е как ще се отрази ситуацията с втората вълна на коронавируса върху световната икономика.

В този контекст търговците са предпазливи и се колебаят да отворят позиции. Международното търсене все още се движи от Китай. Какви са истинските мотиви зад тези покупки? За задоволяване на нуждите или за увеличаване на запасите?

На международния пазар САЩ продадоха 218 300 тона соя с неизвестна дестинация и 207 140 тона царевица на Япония. Йордания от своя страна закупи 120 000 тона твърда пшеница по избор.

Малко повече от месец преди изборите в САЩ доларът остава силен спрямо повечето валути на развиващите се пазари като рублата или аржентинското песо. Доларът леко падна тази сутрин спрямо еврото и се търгува на 1.1670.

Въпреки факта, че дъждове вече има в Западна и Централна Европа, дефицитът на влага в Русия продължава да поражда опасения, относно сеитбата на зимна пшеница. Същите опасения относно липсата на валежи поради ефекта Ла Ниня тревожат целия южноамерикански континент. Към днешна дата руските фермери са засели около 60% от площите, приблизително колкото миналата година.

Към днешна дата Европейският съюз е внесъл 3,36 млн. тона соя и 1,47 млн. тона рапица от началото на кампанията спрямо съответно 3,32 и 1,93 млн. тона миналата година.

Рапицата загуби позиции вчера, а палмата не показа стабилна тенденция. От една страна, съществува риск от намаляване на търсенето на пазара, а от друга, трудности, свързани с недостиг на работна ръка за прибиране на реколтата, поради Covid 19.

Цените на пшеницата и царевицата леко се засилиха вчера в Чикаго

докато соята губи позиции, поради натиска на новата реколта в САЩ.

Напредъкът на прибирането на реколтата от соя се оценява на 20%, в сравнение с 6% през миналата седмица и 15% средно през последните 5 години. Реколтата от царевица се оценява на 15%, спрямо 8% през миналата седмица и 16% средно през последните пет години.
Засадени са 35% от площта на зимната пшеница спрямо 20% през миналата седмица и 33% през последните 5 години.

Фондовете бяха нетни купувачи на 7500 партиди царевица и 6000 партиди пшеница. Те бяха нетни продавачи на 5000 партиди соя.

Търговците ще бъдат предпазливи преди отчета на USDA в края на тримесечието, който ще бъде публикуван в сряда.

Слаба реколта от слънчоглед и царевица в Черноморския регион

Темпото на прибиране на реколтата продължава да зависи от сухите условия в Черноморския регион. Украинските производители в края на изминалата седмица са прибрали 56% от слънчогледа, 36% от соята и 9% от царевицата.

Не е изненадващо, че добивите са слаби, особено за слънчогледа и царевицата, които до момента показват най-ниските резултати през последните пет години.

В Русия събирането на слънчоглед, соя и царевица е завършено съответно на 35%, 41% и 25%. В Украйна, добивите са ниски, особено при слънчогледа.

В този контекст вътрешните цени на слънчогледовите семена и маслото се възстановиха вчера след низходящото движение през последните 10 дни. Припомняме, че слънчогледът е поевтинял с над 10% в доларово изражение, в сравнение с последните пикове.