1. С мащерка и зехтин
За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол, няколко клонки мащерка.
Приготвяне: Измийте и подсушете доматите. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Поставете във фурната и сушете на 90 °C в продължение на 3-4 часа. Доматите трябва да са меки на допир, леко набръчкани, но не и сухи.
Загрейте олиото в дълбок тиган с дебело дъно и запържете ситно нарязания чесън до златисто кафяво. Извадете и оставете настрана. Прехвърлете доматите в ароматизираното от чесъна масло, посипете със захар и карамелизирайте за 2 минути. Добавете оцет, увеличете котлона и оставете да се изпари.
Разпределете доматите и зехтина в стъклени буркани и добавете пържения чесън, стръкове мащерка, лимонов сок и натрошени зърна черен пипер.


2. В ябълков сок
Продукти: 1 кг домати, 1,5 литра ябълков сок, 1 супена лъжица сол.
Рецепта: Измийте доматите, набодете ги с вилица на няколко места близо до дръжката. Наредете ги в буркани и ги залейте с вряла вода. Оставете за 10 минути и излейте водата. Повторете още веднъж. Поставете ябълковия сок заедно със солта на котлона и изчакайте да заври. Горещата смес сипете в бурканите при доматите. Затворете плътно и обърнете бурканите с дъното нагоре. Оставете да се охладят напълно и приберете на хладно място.

3. Бърза туршия с чесън и копър
Продукти: 1 кг домати, 5 скилидки чесън, половин връзка копър, 3 дафинови листа, 1 супена лъжица сол, 1 чаена лъжичка захар. Ако искате, можете да прибавите и други ваши любими подправки.
Приготвяне: Измийте добре доматите.Обелете и нарежете чесъна.Измийте копъра и дафиновите листа.Поставете доматите, солта, захарта, чесъна, копъра, дафиновите листа и подправките в найлонов плик. Затворете добре плика и енергично разклатете, така че равномерно да се смесят всички съставки. Поставете плика в дълбока купа, за да не се разсипе и оставете на стайна температура за 2 дни.

4. Пикантни с канела и карамфил
Продукти: 2 кг домати, 1 глава чесън, 4 съцветия копър.
За да приготвите маринатата ще са ви необходими (за 2 литра вода): 4 дафинови листа, 4 зърна черен пипер, 4 зърна от карамфил, 1/2 чаена лъжичка смляна канела, 100 г захар, 90 г сол, 2 супени лъжици оцет.
Рецепта: Пригответе маринатата.Смесете всички съставки (без оцета), добавете вода, оставете да заври и варете 7 минути. Охладете малко маринатата и изсипете оцета. Обелете чесъна и измийте старателно доматите.
Започнете да редите доматите, като ги редувате със скилидки чесън и зърна копър. Залейте с гореща марината, оставете за 10 минути. Върнете маринатата обратно в тенджерата и я загрейте отново до завиране. Охладете леко и сипете в бурканите. Затворете плътно и обърнете с капаците надолу, докато изстине напълно.

5. Мариновани без оцет 
Ще ви трябват: 2 кг зрели домати, естрагон, 5 скилидки чесън, 1-2 люти чушки, листа от касис, вишневи листа.
За приготвяне на саламура ще ви трябват (за 1 литър вода) 2 супени лъжици сол.
Приготвяне: Изплакнете добре доматите. Обелете чесъна. Измийте старателно лютите чушки, естрагона и листата от касис и череша.
Пригответе саламурата. Смесете водата и солта и оставете да заври.
Разпределете доматите и подправките в подготвените буркани и сипете там горещата саламура. Веднага затворете плътно с капаците, обърнете и оставете настрана, докато изстинат.

6. Подсладени
Продукти: 3 кг домати, 6 съцветия от копър.
За да приготвите маринатата, ще ви трябват (за 1 литър вода): 100 г захар, 100 мл 9%-ен оцет, 1 супена лъжица сол.
Приготвяне: Измийте съцветията на копъра и доматите и ги подсушете добре. Разпределете ги в стерилизирани сухи буркани и залейте с вряла вода. Покрийте и оставете за 10 минути. Изсипете водата в голяма тенджера и оставете да заври. Добавете сол и захар. Сварете и готовата смес сипете в бурканите с домати. Добавете оцет и веднага затворете плътно с капаците. Обърнете и оставете да се охлади напълно. Съхранявайте на хладно.

7. В желе с копър и лук
Продукти: 2 кг домати, черен пипер на зърна; бахар на зърна, клончета магданоз, 1-2 дафинови листа, 1 малка глава лук.
За приготвяне на желето ще са ви необходими (за 1 литър вода): 1 супена лъжица сол, 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. желатин на гранули.
Рецепта: Обелете лука и нарежете на колелца. Набодете доматите от всички страни с клечка за зъби. На дъното на бурканите сипете по 2-3 зърна бахар, черен пипер и дафинови листа. Започнете да редите доматите, като редувате с нарязания лук и магданоза.
Пригответе желето. Сипете желатина в купа, налейте 200 мл студена вода, разбъркайте и оставете за 40 минути. Към останалата вода добавете захар и сол и оставете на котлона да заври. Добавете набъбналия желатин. Като разбърквате от време на време, оставете да заври, но не да кипне. Готовото желе сипете в бурканите с доматите. Зоатворете плътно с капаци и поставете бурканите в тенджера с топла вода. Изчакайте водата да заври и стерилизирайте 10 минути. Извадете и обърнете бурканите с дъното нагоре. Изчакайте да изстинат напълно и ги приберете на хладно.

8. Италианско сладко

Продукти (за 1-литров буркан): 0,5 кг малки доматчета, 1 чаена лъжичка бял балсамов оцет, 1 пръчка ванилия или ванилова есенция, 300 г захар, 150 мл лимонов сок.
Рецепта: Измийте доматите, залейте ги с вряла вода за 30 секунди, охладете и ги обелете. Разрежете на две.
Смесете лимоновия сок със захар, разбъркайте, поставете на котлона и варете, докато захарта се разтвори напълно. Поставете доматите в сиропа и изчакайте да заври. Веднага свалете от огъня, охладете и поставете в хладилника за една нощ.
На следващия ден поставете тенджерата с домати отново на котлона и добавете ванилията.Оставете сместа да заври, намалете котлона и оставете да къкри около 45 минути.
Загрейте балсамовия оцет и варете, докато обемът му стане 3 пъти по-малък (оцетът трябва да се сгъсти). Добавете варения балсамов оцет към сладкото и варете още 10-15 минути.
Разпределете готовото сладко в буркани, затворете и охладете. Съхранявайте на хладно.

9. Сладко с ябълка и лимон
Продукти: 500 г зрели домати, 500 г захар, сок и кора от 1 лимон, 1-2 зелени ябълки, 50 мл ром.
Рецепта: Зрелите домати се обелват, почистват се от семената и с помощта на блендер се пасират. Добавете 500 г захар, сока и настърганата кора от 1 лимон. Разбъркайте добре и оставете в хладилника за 24 часа.
Измийте ябълките. Обелете ги, настържете на едро ренде и ги прибавете към доматите. Поставете на котлона и варете на тих огън, като разбърквате от време на време, докато омекнат, около 1 час.
Към леко охладеното сладко сипете рома. Разпределете готовото сладко в буркани и затворете с капаци. След като се охлади напълно, съхранявайте в хладилник.

10. Пикантна разядка
Може да се сервира като предястие, намазана върху филия хляб, да се добави към борш и основно ястие.

Продукти: 1,3 кг домати, 2 люти чушки, 1 кг захар, 1 пакет желатин (1: 1), 2 карамфила.
Приготвяне: Попарете доматите. Изплакнете със студена вода и внимателно ги обелете. Нарежете на ситно.
Измийте лютите чушки и ги разрежете наполовина по дължина. Отстранете семената и ги нарежете на ситно.
Изсипете доматите в голяма тенджера с широко дъно. Изчакайте да заврат и добавете захарта и желатина. Разбъркайте внимателно, за да не загори. Добавете нарязаните чушки и разбъркайте. Свалете от огъня, покрийте, оставете за една нощ.
На сутринта поставете доматената смес отново на котлона. Добавете карамфила и изчакайте да заври. След 5 минути махнете карамфила. Горещата смес разпределете в подготвените буркани. Затворете плътно и обърнете с дъното нагоре. Покрийте с плътна кърпа и ги оставете да изстинат.