До жътвата на пролетниците в района има време, но засега очакванията са за отлични резултати, стана ясно на Портфолио Фарм, организирано от фирмите Кортева Агрисайънс и Екофол

Жътвата на слънчогледа е в разгара си. На места земеделските производители започнаха да прибират и царевицата. Съвсем закономерно получените към момента производствени резултати са много шарени. Така например в Северозападна България земеделски производители споделят за добиви, които варират от 320-330 до 420-430 кг/дка. Добиви, които не са само просто добри, а върхови, предвид климатичните условия през годината. В най-сухия регион на страната, който тази година се очерта около Дуранкулак, Спасово, Добричко в по-голямата си част, добивите от слънчоглед са между 40-120 кг/дка. Разбира се, добивите от 40 кг/дка са от едни хибриди, а тези от 120 кг/дка – от други. Тази разлика от 3 пъти е доста сериозна, но и също така сериозно доказателство, че изборът на хибрид е от решаващо значение за получаване на по-добри добиви.

Тази година, макар и много трудна, е изключително показателна за поведението на хибридите при различните климатични условия в отделните райони на страната, каза Иван Дражев, маркетинг мениджър за Балканите и продуктов мениджър Семена за България в Кортева Агрисайънс. Да, когато имаме добри условия повечето хибриди, независимо от генетиката им, се представят добре, естествено, тези с по-висок потенциал – отлично. Когато обаче има пречки, най-често проблеми от климатично естество, ситуацията е съвсем различна и това ясно проличава в производствените посеви.

Присъстваме на Портфолио Фарм 20202 в Равно поле на полетата с пролетници на фирма „Агротератерм“ ООД, организирано съвместно от Кортева Агрисайънс и Екофол, на което двете компании представиха продуктите си. Кортева - хибриди царевица и слънчоглед, както и подходящи продукти за опазването им от болести, неприятели и плевели, и съответно Екофол – технология за основно и листно подхранване на пролетните култури.

Без съмнение тази година районът около София ще се нареди сред отличниците при получаване на най-високи добиви както от есенници, така и от пролетници. Тук се очакват

добиви, съизмерими с тези, които
по принцип се получават в
най-елитните райони

на страната - Добруджа, Търговище, Разград, Шумен и, разбира се, Плевен и Велико Търново. Въпреки че жътвата на слънчогледа едва е започнала, а тази на царевица ще стартира в края на септември при най-ранните хибриди, засега изгледите са обнадеждаващи.
За разлика от много райони на страната, където сушата продължи с месеци, а на места все още продължава, в Софийско валя, и то много. По принцип юли и август са доста сухи, но през тази година имаше дъждове дори и през летните месеци. Това съответно предопредели едно много добро развитие на пролетниците. По-скоро имаше проблеми в пролетните месеци, тъй като беше студено и това затрудни слънчогледа и царевицата в началото на вегетацията им. Но това беше преодоляно и растенията бързо се справиха с проблема, особено тези, които бяха стимулирани с подходящи продукти, осигурили им лесна храна и имащи антистрес ефект.

Благодарение на добитите грижи и благоприятните климатични условия, най-вече дъждове – чести и с добри количества, земеделските производители ще разчитат на много високи производствени резултати и от слънчогледа, и от царевицата.

Така се очертава положението и в стопанството на Веселин Николов, домакин на демоплатформата в землището на Равно поле. Самият фермер не обича да говори за работата си, но това не е необходимо, тъй като полетата му говорят вместо него.

В началото на септември и слънчогледът, и царевицата са зелени, като от състоянието на растенията е видно, че то е много добро. Рано е да говорим за добиви, казва фермерът, както и всички стопани, които още не са започнали с жътвите. Но надеждите и очакванията са за много добри резултати.

Към първи септември може да се каже, че в някои региони на страната слънчогледите са ожънати, в други – е масова жътва, при трети е в началото, някъде ще започнат скоро, като в Софийско например, коментира Иван Дражев. Ситуацията със слънчогледът не се различава коренно от ситуацията, която имахме при есенниците. А именно –

където условията бяха много добри,
слънчогледът показва високи резултати

а където не са подходящи – добиви са ниски. Това, разбира се, е добре за едни фермери и зле за други. Положителната страна е, че годината е много показателна за генетиката, която предлагат фирмите производителки на семена. Имам предвид как се представят отделните хибриди, които се отглеждат у нас, и то при сухи стресови условия, които имахме в повечето райони на страната.

Най-ясно разликите, разбира се, ще проличат в местата, където сушата беше сериозна и има драстична разлика в добивите от хибридите, както споменахме по-горе. А изводите може да си направи всеки производител, които пък по-късно ще рефлектират и върху изборът за следващия сезон.

Както казахме картината с добивите е доста шарена – от отлични до много слаби. Затова едни производители ще имат по-добри финансови резултати, други – ще се борят за оцеляване. Разбира се, напоследък цените рядко удовлетворяват фермерите. Към момента за линоловия слънчоглед цените са между 550-600 лв./т, а за високоолеиновия се дава бонус 20-40 лв./т, т. е. допълнително за тон, според качествените показатели на маслото. Все пак цените варират, тъй че са възможни промени.

Подобна е картината в страната и при царевицата. Тъй като културата е особено чувствителна на засушаване, тук разликите обаче ще се още по-големи.

Към момента все още има много малко резултати от жътви от зърнатата култура. Съобщават се за различни добиви. Например в Полски Тръмбеш са получени добиви от 1000-1200 кг/дка, които, разбира се, са отлични. Но има и добиви, в района на Шумен, Варна, Добрич, между 300-500 кг/дка, съответно много ниски, под потенциала на културата, но които са били лимитирани от валежите.

При царевицата хибридът е
от решаващо значение

за получаване на високи добиви, категоричен е Иван Дражев. Тази година ясно пролича предимството на хибридите царевица, селекционирани от големите семенарски компании, които са разработени за определени стресови условия. Такива са AquaMAX, HD, ClimaControl, Artesian. Тези линии включват хибриди, които са селектирани за тези стресови условия и те дават по-висок добив, спрямо хибридите, които не се включени в тези групи и това реално се вижда в практиката. Ето защо е от изключително значение земеделските производители да видят разликата и да знаят предимствата на тези линии, съответно на хибридите включени в тях.
Оттук нататък, предвид, че климатичните условия в България стават много топли, дори Средиземноморски вече, за да се цели висок добивен потенциал, на първо място ще има значение хибридът, който е избран, категорични са специалистите.
Бел. ред.: Повече за продуктите на Кортева и Екофол, четете в следващите броеве на вестника.