Растенията трябва да се вкоренят до началото на зимата, напомняме на Вяра Димитрова

Нови ягодови растения могат да се засадят както през пролетта, така и в края на есента – началото на зимата. Те се отглеждат по различни технологии – директно върху почвената повърхност – със или без постилана на слама под растенията или върху полиетилен, който е фабрично перфориран в мястото на засаждане.

Най-често ягодите са засаждат на редове, като разстоянието между тях е 65-70 см. Вътре в редовете растенията се садят на разстояние от 20 до 25-30 см.

По-дълбокото засаждане на растенията се препоръчва при по-късни срокове, защото те залагат по-дълбоко основната коренова система, а впоследствие придатъчните им корени не израстват твърде високо. Така ягодите презимуват по-успешно. Не бива обаче да се допуска заравяне на върха на нарастване, тъй като растенията може да загинат.

Ягодовият разсад се засажда на дълбочината, на която е бил в маточника, или на 1-2 см по-дълбоко

.

Задължително е да се полива

След засаждането всяко растение трябва да бъде полято с 0,5-1 л вода. Препоръчително е количеството да не се дава наведнъж. Втората поливка е след около 4-5 дни. Докато растенията се вкоренят добре се поливат на ръка, ако не е изградена капкова система.

Десетина дни след засаждането на ягодите се проверява дали всички растения са се прихванали. Ако има изсъхнали - засаждат се нови растения.

След последната поливка, почвата може да се мулчира, като се използва торф, компост или добре разложен оборски тор. Отново се внимава да се не покрият пъпките. Чрез мулчирането почвената влага се запазва по-добре.

ВЪРХУ ПОЛИЕТИЛЕН

В любителските градини също се прилага технологията на отглеждане на ягоди върху черен полиетилен. Предимствата са, че не се развиват плевели, запазва се влагата, почвата се затопля по-бързо и плодовете узряват по-рано, а ягодите не се зацапват и не загниват.