Но потреблението се срива, а износът „избухва”, сочи анализ на Европейската комисия
Пандемията на Covid-19 и свързаните с нея икономически ефекти са решаващият фактор за настоящото развитие на агропазара – в това число и за свиневъдството. Кризата с коронавируса разтърси силно европейския пазар на свине, категорични са в анализа на бранша експерти от Европейската комисия.
Каква е перспективата
за развитие на пазара
на свинско месо?
Пандемията и свързаните с нея икономически ефекти са решаващият фактор в текущото развитие на пазара. В ЕС хранителната верига се оказа особено устойчива, информира Европейската комисия в средносрочната си перспектива за агропазарите. Земеделските производители и преработвателите продължават да доставят храна през тези трудни времена във всички страни-членки на Общността, казват от ЕК. Супермаркетите и хранителните магазини са отворени и добре заредени през целия период на карантина и ограничителни мерки срещу коронавируса.
С постепенното премахване на мерките и летните ваканции, търсенето, особено в сектора на общественото хранене, се връща към по-нормално ниво, смятат анализаторите. Но също така е факт, че все още има много несигурности в различни секторни производства на храна, свързани най-вече с икономическото възстановяване. А това се отразява на потребителското търсене както в ЕС, така и в света.
Прогнозираната степен на икономическа рецесия е толкова висока, че има риск от рязко увеличение на безработицата в ЕС. И това ще има отрицателно въздействие върху потреблението. Въпреки това въздействието на мерките за стимулиране, по-специално на тези, свързани с европейския бюджет за 2021-2027 г., и силата на възстановяването, особено на експортните пазари, следва да засилят търсенето и предлагането. Това има пряко влияние върху цените, а оттам и върху рентабилността на земеделския и хранителния сектор, категорични са евроекспертите.
Надеждата на свиневъдите
в ЕС е износът за Китай!
Прогнозите са, че производството на свинско месо в ЕС-27 ще се увеличи умерено през 2020 г., но ще остане под нивото на 2019 г. В същото време консумацията на свинско месо намалява много рязко, с почти 3 процента - до най-ниското си ниво през това хилядолетие. Това означава, че на глава от населението се консумират по-малко от 30 кг свинско месо. Нивото на задоволяване сред европейците от свинско месо е нараснало с почти 5 процентни пункта до огромните 136 процента.
В същото време обаче износът на свинско месо - особено за Китай - се покачва до новото рекордно ниво от 6,2 милиона тона. Това е още 563 000 тона или 10% повече от предишния рекорд за износ през 2019 г.
Какво се случва в Китай?
Там продължава разпространението на болестта африканска чума по свинете (АЧС) . Затова и анализаторите очакват по-нататъшен спад в популацията на свине в Китай. За това допринасят и наводненията в делтата на р. Яндзъ и свързаното с тях разширяващо се разпространение на АЧС. Очакванията са спадът в производството на китайско свинско месо да е с 15 до 25 процента през 2020 г. Това засилва необходимостта от внос. А вносът на свинско месо в Китай вече се е увеличил със 170 процента спрямо 2019 г. И, разбира се, от ситуацията се възползват както от ЕС, така и други доставчици като САЩ, Бразилия и Канада. Дяловете на вноса на последните 3 страни (съответно 19%, 9% и 7%) за Китай нарастват за сметка на доставчиците от ЕС (55%).
Цените на прасетата са се повишили много силно през 2019 г. - над 2 евро. И тук основната причина е износът за Китай. Но по време на пандемията цените падат под средната за 5 години назад. Причината е намаляващото търсене от страна на сектора на хранителните услуги.
Добрата новина е, че през последните няколко седмици цените на свинското месо са стабилизирани след възстановяването на търсенето от страна на хранителните услуги, както и на глобалното търсене. В Германия например от няколко седмици те са 1,47 евро за кг.

Коментари