5 интересни рецепти за вашата трапеза

Който поне веднъж е опитал да приготви запечени пълнени зеленчуци, със сигурност се е влюбил в тях. Лятото е най-добрият сезон да си приготвите тези вкусни ястия - печени тиквички, патладжани, тиква... Останалото оставяме на въображението ви.
Ето няколко интелесни ни рецепти. Във всяка от тях има месо, а понякога и ориз. Това означава, че азеленчуците, пълнени и запечени във фурната, могат да се сервират като пълноценно основно ястие.

Тиквички с гъби и кайма 

Продукти: 4 печурки, 100 г кашкавал, 300 г кайма, 2 домата, 1 глава лук, 2 тиквички, сол и черен пипер на вкус, зехтин на вкус.
Приготвяне: Нарежете лука и гъбите. Загрейте олиото в тиган. Запържете лука на средно силен котлон и след това добавете гъбите. Гответе около 4 минути.
Нарежете тиквичките по дължина и с помощта на малка лъжичка издълбайте сърцевината. Отделената част от тиквичките нарежете на кубчета и прибавете към лука и гъбите. Добавете мляното месо към останалите продукти и запържете. Нарежете доматите на кубчета и ги прибавете в тигана. Подправете със сол и черен пипер и пържете, докато каймата стане "на трохи".
В тава, покрита с хартия за печене, подредете издълбаните тиквички. Внимателно напълнете всяка от тях със сместа от кайма и зеленчуци. Поръсете с настърган кашкавал. Печете за 30 минути на 180 градуса.

Печени домати   

Продукти: 8 домата, 250 г мляно месо, 2 скилидки чесън, 100 г ориз, 1 глава лук, растително масло на вкус, сол и черен пипер на вкус, подправки, които ви харесват.

Приготвяне: Изплакнете и сварете ориза до омекване. Нарежете лука на ситно, смачкайте чесъна с преса и запържете в тиган в растително масло до прозрачност. Добавете каймата към зеленчуците и запържете, докато месото промени цвета си, като разбърквате от време на време. Дръпнете тигана от огъня.

Отрежете горната част на доматите и запазете капачетата. Внимателно извадете сърцевината. Нарежете наситно издълбанното количество домат, изцедете течността и добавете заедно с ориза към останалите продукти в тигана. Подправете със сол, черен пипер и подправки по ваш вкус. Разбъркайте.

Напълнете доматите със приготвената смес и покрийте с капачетата. Подредете ги в тава, покрита с хартия. Поръсете с олио и печете на 200 градуса за 20 минути.

Чушки в доматено-сметанов сос 

Продукти: 400 г кайма, 200 г лук, 150 г сметана, 200 г моркови, 10 чушка, 150 г доматена паста, 200 г ориз, сол и черен пипер на вкус, растително масло на вкус

Приготвяне: Нарежете лука на ситно и настържете морковите. Загрейте олиото в тиган. Първо запържете половината от лука, а след това добавете половината моркови.

Сварете ориза до полуготовност и заедно със запържените зеленчуци го добавете към каймата.

Изплакнете чушките и ги изкормете. Напълнете ги с приготвената смес от кайма и задушени зеленчуци.

Останалите моркови и лук сипете в дълбока тенджера. Смесете доматеното пюре и сметаната и ги добавете в тенджерата при зеленчуците. Разбъркайте.

Поставете пълнените чушки на един ред в тенджерата със соса. Добавете вода, така че да покрие чушките наполовина. Оставете ястието на котлона да къкри около 40 минути, под капак.
сн 10-3

Патладжанени ладии с кайма и кашкавал 

Продукти: 250 г мляно месо, 1 домат, 100 г кашкавал, 2 патладжана, 1 скилидка чесън, ? връзка копър, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус, растително масло.

Приготвяне: Нарежете патладжаните по дължина и ги издълбайте. Нарежете пулпата на ситно и отделете за по-нататъшно готвене. Поръсете ладиите със сол и ги оставете за около 10 минути, за да се отдели черният горчив сок. Изплакнете и подсушете. Покрийте тавата за печене с хартия и подредете в нея патладжанените ладии.
Лука и чесъна нарежете на ситно и ги запържете в олио до полупрозрачност. Обелете доматите. Това става най-лесно като ги пуснете за няколко минути във вряща вода. Нарежете пулпата на ситно.
Добавете каймата в тигана и пържете няколко минути, като бъркате непрекъснато, докато месото промени цвета си. Добавете нарязаната сърцевина на патладжана и доматите. Разбъркайте и гответе, докато течността се изпари. Добавете сол, черен пипер и ситно нарязан копър.
Напълнете ладиите с така приготвената смес. Поставете ястието във фурната за 50 минути на 180 градуса. Настържете кашкавал, поръсете върху ладиите и печете още 10 минути.

Месо със зеленчуци, запечени в тиква   

Продукти: 1 тиква, 400 г телешко месо, 2 суп.лъж.адоматена паста, 1 морков, 50 мл растително масло, 1 лук, сол, черен пипер и кориандър на вкус

Приготвяне: Измийте тиквата и я отрежете отгоре. Извадете сърцевината. Нарежете лука на ситно, а морковите ги настържете. Нарежете телешкото месо на малки парченца. Задушете зеленчуците и месото в тиган с олио за около 7 минути. Добавете доматеното пюре и подправките. Разбъркайте.
Напълнете тиквата с приготвената смес, намажете с масло и покрийте с отрязаното капаче. Увийте във фолио и поставете във фурната да се пече 1 час на 180 градуса.