А при опипване на шията сякаш имат заседнали буци

За да помогнем на Иванка Топалова от Видин, търсим нашия консултант д-р Валентин Иванов, квмн. Според него в случая става дума за т. нар.

твърда гуша при кокошките

Проблемът се появява вследствие на:

* продължително хранене и прехранване на птиците със зърнен фураж;

* даване на на трудносмилаема храна, богата на целулоза (подходяща за преживни, но не и за кокошки!);

* попадане на чужди тела (косми, вълна, конци и др.) в храната;

* неприемане на вода продължително време;

* триците и кашестите фуражи, изхранвани продължително на кокошките, също провокират заболяването;

* а липсата на селен и витамини от В групата води до твърда гуша.
Болните птици имат уголемена, много твърда и висяща гуша. Те са с намален апетит и понижено яйцснасяне. Изпитват задух (вследствие притискане на трахеята от силно уголемената и твърда гуша). Птиците са със затруднено дишане и отворени човки.

Първата помощ е масаж на шията

Със спринцовка (без игла, разбира се) се вкарва в гушата 100 мл топла вода или 20-30 мл олио. Кокошката се хваща с главата надолу и опъната шия. И леко се масажира, за да се изпразни съдържанието.
Ако това не помогне, се налага оперативно разрязване на гушата в най-опънатия участък. Прави се 5-6 см разрез и се отстранява съдържанието, запушващо хранопровода. След това се промива с бледорозов разтвор на калиев перманганат и се зашива. Може да изглежда малко страшно, но тази операция завършва винаги с оздравяване. И много стопани я правят сами в домашни условия.

Олиото оправя твърдата гуша

Купете от аптеката гумен балон за клизма (малък без пластмасов наконечник) за бебета. Сложете в него олио и го налейте в разтворената човка на кокошката - чак до гушата. След това започнете да масажирате гушата й, докато усетите, че съдържанието се е размекнало. След това обърнете кокошката надолу с главата и започнете да "изстисквате" гушата й (все едно стискате паста за зъби). Докато я изпразните. Ще се учудите какво излиза от хранопровода й - несмляно зърно, пера, трева.
След това отделете кокошката и й налейте вода или айран (не прясно мляко!). Оставете я на гладна диета за 1 денонощие и всичко ще е наред.
Но проблемът може да е хем същият, хем да е коренно различен. Защото при кокошките много често се наблюдава и

другият вариант - мека гуша

Причините са от най-различен характер: поемането на твърда, груба и мъчносмилаема храна; чужди тела - пръчици, отровни треви и вещества; лесно разложими храни, нападнати от гъби, плесени и паразити.

Меката гуша може да се дължи и на нарушаване на режима на хранене:

* продължително гладуване или прехранване;

* хранене и поене с много студена и/или замърсена храна и вода - особено замърсен фураж;

* поради недоимък от витамини.

Заболяването се проявява със силно отпускане на гушата – тя буквално увисва! При опипване е много мека, което се дължи на газовете, образувани в нея. Болните птици нямат апетит, извиват врата си и често повръщат. А при тръскане на главата изкарват през човката или носните цепки течност, миришеща на кисело.

Други симптоми за мека гуша: държат главата си отпусната надолу, одрямали са се и се отделят от останалите птици. Характерен признак е, че проявяват силна жажда. Ако не се предприеме лекуване, бързо умират.

Лечението на мека гуша

започва с гладна диета за 1-2 дни. Но през цялото време птиците трябва да разполагат с чиста и хладка вода за пиене. След това трябва да изпразните гушата на болната птица. Това става по два начина:

* при първия птицата се държи с главата надолу и се прави масаж на гушата;

* при втория - прави се промивка на гушата със слаби дезинфекционни разтвори - например 1:1000 разтвор на калиев перманганат. Препоръчва се манипулациите да се извършат от ветеринарен лекар.

И още: На болните птици се дава по 1-2 чаени лъжички лимонов сок или чай от мента. Може да се даде и солна киселина - 1 чаена лъжичка на 0,5 л вода. Към водата за пиене се прибавя 1 грам калиев перманганат на 3-4 л вода.