Кулинарните виртуози и опитните дегустатори са наясно, че шафранът е една от най-скъпите подправки. Причината за това се корени в количествата добив от единица площ и изключително ръчния труд за обирането на ценните близалца, както и последващите обработки на подправката за запазване на качеството ѝ.

Шафрановият минзухар не се отлежда трудно. Той е красиво, но кратко цъфтящо луковично растение, което се приспособява към почвата и климатичните условия сравнително лесно. Мъчат го високите температури през лятото и задържането на прекомерно количество влага в почвата. Иначе няма кой знае какви изисквания. Характерно за него е, че цъфти през есента за разлика от повечето познати ни минзухари. А след цъфтежа следва заслужена почивка.

Важно е да се сдобиете с качествена луковица, гарантирана със сертификат. Правилните грижи и засаждане определят бъдещето й, нейният размножителен потенциал. Затова е важно преди да пристъпите към засаждане да се информирате, да направите тестове на почвата, пък било то и окомерни или чрез народни методи, да подготвите терена и да запасите с хранителни вещества.

Основен фактор, който не бива да подценявате, е слънчевото греене. Също трябва да съобразите мястото. Шафрановият минзухар не бива да се засажда на местата, където са отглеждани калиеволюбиви култури (защото почвата е изтощена едностранно), лукови култури, както и луковични цветя (защото имат общи болести и неприятели).

Правило от практиката 

За условията на нашата страна подходящ момент за засаждане на луковиците настъпва в последните дни на август и не по-късно от първите дни на септември. Цъфтеж се очаква през октомври. Реколтирането трябва да става бързо - веднага след отварянето на цвета. Извършва се рано сутрин, защото в противен случай цветовете увяхват бързо и се влошава качеството на подправката.

Запомнете, шафранов минзухар се засажда само в този период!

Технология на засаждане 

Броят на цветчетата зависи от фракцията на луковицата. Колкото по-голяма е, толкова повече ще са те.

В промишленото производство разстоянията на засаждане могат да бъдат от 5 до 30 см, като това е съобразено с редица фактори (качество и запасеност на почвата и посадъчния материал, размер на луковицата, технология, направление и т.н.)

В зависимост от дълбочината на засаждане се получават по-малко, но по-качествени цветове или обратно. Златната среда е около 8-10 см, при която се получават оптимални резултати - много цветове и много детки.

Най-често се използват повдигнати лехи.

Подхранване и напояване 

Обикновено торове се внасят преди засаждане. Всеки елемент трябва да бъде точно съобразен. Важни за луковичните култури са фосфор, калий, калции, магнезий, докато азотът не е чак толкова необходим. Пък и шафранът се развива чудесно и на по-бедни почви все пак.

По отношние на поливките спокойно можем да кажем, че не са необходими, предвид разпределението на валежите в страната. Все пак при много засушени условия е редно да се даде вода.

Изисквания към луковиците 

Каквото и да засаждате, независимо дали е луковица, зеленчуков или цветен разсад, фиданка или храст, от особено важно значение е здравният им статус.

При шафрана са недопустими напетнявания на луковицата, загниване, засъхване и други отклонения от здравия вид.
Ако имате съмнения, че нещо не е наред, по-добре избщо не засаждайте въпросната луковица, защото може да си докарате неприятности в дългосрочен план.

И за успокоение на градските градинари ще кажем, че културата може спокойно да се отглежда и в балконски условия. Само внимавайте с водата!