SmAvo използва интелигентна сензорна платформа за количествено определяне на щетите по авокадо от овощната градина до опаковката

Грубата обработка на продукцията по време на и след прибиране на реколтата причинява щети, които увеличават ненужните хранителни отпадъци. Идентифицирането и осветяването на практиките за справяне с проблема може значително да намали някои от тях.

Критични точки на въздействие

През последните четири десетилетия са разработени различни изкуствени или електронни плодове, оборудвани с електронни сензори, за да се измерват въздействията по време на и след прибирането на реколтата, като транспорт, сортиране и опаковане на бързоразвалящи се продукти. Целта е да се открият критичните точки на въздействие върху продукта, както и да се оптимизират линиите за обработка, за да се намалят щетите.
Андре Брукман създаде SmAvo, за да направи точно това. Той осъществи проекта заедно с южноафриканския производител на авокадо ZZ2 и подпомогнат от проф. Винанд Щейн от Университета в Претория.
Това не е новост, тъй като еелектронният прод е подобен на електронния картоф на Tuberlog от Мартин Лишман и други електронни плодове, които се предлагат на пазара в Европа. Все пак той е първи за плодовата промишленост в Южна Африка.

3D отпечатано авокадо със сензор

SmAvo е PETG пластмасово, 3D-отпечатано авокадо, което използва интелигентна сензорна платформа за количествено определяне на щетите на плода от овощната градина до опаковката. Целта на това интелигентно авокадо е насочена към данни за подобряване на обработката и пакетирането след прибиране на реколтата, подобряване на добива и общото качество.
Сензорите в SmAvo позволяват пълен набор от измервания на околната среда, включително ускорение и скорост на въртене (3D), температура и относителна влажност, барометрично налягане, интензивност на светлината, GPS-геолокация, скорост, насочване и т.н.
Андре включва три от тези SmAvo в три от торбите на берачите, а след това данните се събират от прибирането на реколтата през фабриката за опаковане.
Установено е, че при опаковането движения като въртене на контейнера и преобръщане във водни бани влияят върху качеството на плодовете. Данните, събрани от сензорите в SmAvo, вече могат да помогнат с решения за промени, необходими за осигуряване на по-качествен плод за потребителя.

Бъдещо приложение

SmAvo е първата успешна демонстрация на този тип технологии, при която могат да се използват нови по-малки и достъпни технологии за решаване на проблеми в южноафрикански контекст. Технологията използва софтуер с отворен код и проектът ще бъде описан в подробности.
Андре и неговият екип вече са заети с интелигентния домат SmaTo, който ще даде същата информация за боравенето с домати в ZZ2.