Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника
Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо и не ви се изка да го хапнете просто така, можете от него да приготвите няколко оригинални и вкусни ястия. Те не само разнообразяват менюто, но и ще изглеждат страхотно на празнична трапеза.
1. Пълнени печени картофи
Пълнени картофи са бърза и лесна рецепта за използване на останалото пържено или печено пиле. Можете да го предложите както като гарнитура, така и като основно ястие.
Печете картофите в предварително загрята до 220 градуса фурна за 50 минути до час, в зависимост от сорта и размера им. Те трябва да омекнат, а кората им да „изсъхне“. След като картофите са готови, заемете се с пълнежа. Разрежете картофите наполовина и внимателно, с помощта на нож или вилица, смачкайте вътрешността, като внимавате да не засегнете въшната част на картофените „чашки“.
Добавете предварително приготвената смес от ситно нарязано пилешко месо, смесено с доматен сос или сос барбекю, заквасена сметана или кисело мляко, нарязана на кубчета шунка или бекон (каквото ви се намира в хладилника), сирене или кашкавал, пържени зеленчуци или пържен спанак. Поръсете отгоре със ситно нарязани зелен лук, магданоз или копър.
2. Руски олади
Оладите са малки дебели палачинки, особено попупярни в руската кухня.
Ястието, което ви предлагаме, е много лесно за приготвяне и изключително вкусно. Подходящо е за сервиране както като самостоятелна закуска, така и като добавка към сандвичи.
Смесете две чаени чаши нарязано на ситно печено на скара или пържено пилешко месо с две яйца, 1/3 ч. чаша майонеза, 1/3 ч. чаша пресято брашно и 100 г настърган кашкавал. Добавете щипка сол и черен пипер на вкус и разбъркайте всичко старателно. Поставете сместа в хладилник за поне 2 часа или дори за една нощ. Така палачинките ще могат да се оформят добре и да се слепват. Пържете в предварително загрят тиган с малко мазнина до златисто кафяво и хрупкаво.
3. Пица
Останалото в хладилника пържено или печено пиле е чудесно допълнение за вашата пица.Има обаче един проблем: месото може да изсъхне бързо във фурната при високата температура.
За щастие има два трика специално за решаване на този проблем. Първият е много прост: трябва да покриете пилето с кашкавал. Тогава тоще остане сочно и вкусно.
Втори трик - сипете сос върху пилето. Можете да използвате същия сос, като този за основата на пицата. Всичко останало в хладилника може да се добави: зелен лук, настърган кашкавал, пресни зеленчуци, гъби, консервирана царевица, маслини и др.
4. Вкусна супа
С останалото печено пиле, можете да приготвите вкусна, богата и здравословна супа. Пилешкото месо чудесно се съчетава като вкус с бял боб, люти чушки и източни подправки. Подходящо е и за по-традиционни рецепти за бързи супи. Тъй като пилето вече е сготвено, супа може да се приготви само за 15 минути. Нарязаните зеленчуци, малко заквасена сметана или варено яйце ще бъдат чудесно допълнение преди сервиране.
5. Китайска оризова каша
Това ястие е подходящо и за засищаща закуска.
Като начало, за да приготвите пикантната оризова каша, трябва да сварите ориза с много вода - в пропорция 8 чаши вода и 1 чаша ориз. Добавете сол и варете на слаб огън, докато оризът стане гъст и мек. Добавете три чаши затоплено печено пиле, заедно с нарязан пресен джинджифил, печени фъстъци и нарязан кориандър.
6. Предястие в зелена салата
С малко допълнителни продукти можете да превърнете изостаналото пилешко филе в страхотно и красиво предястие.
За целта ще ви трябва чаша нарязано пиле, четвърт чаша сос терияки, супена лъжица настърган джинджифил и няколко стръка ситно нарязан зелен лук.
Всички съставки трябва да се загряват на средно силен котлон, докато пилешкото месо се затопли, като се бърка непрекъснато. След това сместа внимателно се разпределя върху големи листа от зелена селета.
7. Домашен бургер
В пилето има по-малко мазнини и по-малко калории от свинското, така че това месо е чудесно за бърза закуска. Домашният бургер е по-доброто решение в сравнение с предлаганите в заведенията за бързо хранене.
За да си го приготвите, ще са ви нужни ситно нарязано печено пилешко месо с любимия ви сос, няколко парчета кисела краставица, домат, сирене, маруля. И, разбира се, всичко това се подрежда красиво върху меко ароматно хлебче.
Коментари