През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки, които да си ги хапваме с удоволствие през студените дни. Днес ви предлагаме да приготвите вкусна чеснова паста за зимата. Тя може да се добавя към супи, гювечи, сосове и дори просто да си я намажете на филия.
1. С лимонов сок
Продукти: 250 г чесън, 1 чаена лъжичка сол, 30 мл зехтин, 1 супена лъжица лимонов сок
Приготвяне: Подгответе си сух стерилизиран буркан от 300 мл. Най-добре е да пастата да се съхранява в малки бурканчета, така че можете да изберете и още по-малки.
Обелете 250 г чесън и го пасирайте в блендер до получаването на пюре. Добавете 1 ч.л. сол, 1 супена лъжица лимонов сок и 30 мл зехтин. Разбийте отново чесновата паста.
Прехвърлете в подготвения буркан и отгоре намажете с 1 с.л. зехтин и покрийте със стреч фолио.
Можете да съхранявате чесновата паста както в хладилника, така и във фризера. Във фризера тя няма да замръзне. Друг вариант е да разсипете сместа във формички за лед и да покриете с фолио.
2. С копър
Продукти: 250 г чесън, 1 ч.л.сол, 1 суп. Лъж. ябълков оцет, 30 мл растително масло или зехтин, 2 стръка копър
Приготвяне: Обелете чесъна и го пасирайте с блендер. Месомелачката не е подходяща, тъй като в нея се смила твърде грубо. Пастата трябва да бъде хомогенна.
Нарежете копъра на ситно и го добавете към чесъна. Подправете със сол, 1 супена лъжица оцет и 30 мл растително масло. Разбийте чесновата паста до гладкост.
Изсипете ароматната смес в сух, стерилизиран буркан и намажете със зехтин. Затворете плътно и съхранявайте в хладилника.
Коментари