С 12% по-висока ставка ще получат бенефициентите по обвързаната подкрепа при плодове и зеленчуци тази година, с 9% се вдига Схемата за единно плащане на площ. 

Това увеличение се дължи на прехвърлянето на 70 млн. евро (140 млн. лева) от ПРСР за 2021 година към директните плащания за 2020 година след като вече страната ни е получила нотификация от ЕК за извънредно подпомагане в условия на Covid, стана ясно днес на пресконференция в Министерството на земеделието, храните и горите, на която присъстваха и представители на браншови организации. 

Има вероятност от увеличение на минималният праг от 12% по обвързаната подкрепа при плодове и зеленчуци да бъдат и повече, ако след приключване на проверките, има изключване на площи, които не са намерени с добро земеделско състояние, разбрахме от думите на министър Десислава Танева. 

По схемата за единно плащане на площ, чието увеличение с 9%,  няма да получат четири направления, най-вече за животните, които са с достигнати количествени лимити и по регламент не може да им бъде предоставено увеличение, каза още тя. 

Последно решение за плащанията през тази година остана разпределението на националния ресурс по de minimis. То е следното:

- за сектор животновъдство ще бъде разпределен бюджет от 25, 660 млн. лева на всички категории животни.

-  за сектор пчеларство 6000 бенефициенти ще получат близо 5 млн. лева

- за сектор плодове и зеленчуци бюджетът е близо 19 млн. лева. 

"Държавните средства ( де минимис) ще са последните и с тях на практика трябва да направим справедливо разпределение и според нотификациите, които получихме от Еврокомисията по първите две направления за подкрепа (ковид 1 и 2).", каза министър Танева.

Но на практика той ще бъде разплатен най-бързо - до края на август. 

Изключение има само при картофите, чиито плащания ще се забавят. Това се дължи на искания за промяна в условията на плащане от страна на Асоциацията на картофопроизводителите, които днес са поискали плащане само за регистрирани в БАБХ. По тази причина картофопроизводителите ще получат държавната помощ или в първата седмица на септември или до края на ноември. Засега освен от картофопроизводителите няма друго постъпило предложение за условия, които предлагат по-късно изплащане, каза Танева.

Приемът на заявления за de minimis ще е от 10 до 20 август.