На 19-ти август ще бъдат отворени за кандидатстване мерките COVID -1 и COVID- 2, стана ясно днес по време на брифинг в Министерството на земеделието, храните и горите. Приемът по тях ще бъде до 21-и септември. Това е датата, когато изтича и крайният срок за приемане на заявления за подкрепа за ползване на отстъпка в акциза на горивата, с цел да се облекчат земеделските стопани в ходенето им в службите, поясни министър Десислава Танева. 

Мярка COVID (COVID 1, 2 и 3) е с бюджет от 106, 321 млн. лева като 15% са национално финансиране. Средствата за подпомагане на сектора след коронакризата са прехвърлени от Програмата за развитие на селските райони по инициатива на България, напомни още земеделският министър. 

Разплащането по първите две мерки ще се случи преди 16 октомври, датата на която започват плащанията на обичайните за земеделските стопани ежегодни мерки за подкрепа –  плащанията на площ, СЕПП, преходната национална помощ. От 16 до 31 декември планираме тези плащания по график в общ размер на 1,7 млрд. лева, добави още министър Танева.