В разгара на лятото всеки иска да похапне нещо свежо. Тиквичките са точно такъв продукт. Тиквички със сирене, кайма, домати... Смело можете да допълните ястието със сос бешамел, заквасена сметана, яйчен или сметанов пълнеж. Грабвайте черпака и започнете да експериментирате.

1. Със заливка от яйце и сметана 
Продукти: 130 г заквасена сметана, 2 яйца, 50 г кашкавал (твърдо сирене), сол и смлян черен пипер на вкус, 2-3 тиквички, масло за намазване, няколко пера от зелен лук
Приготвяне: Смесете заквасената сметана, яйцата, ситно настъргания кашкавал, сол и черен пипер. Нарежете тиквичките на не твърде тънки филийки. Намажете щедро формата за печене с масло и наредете в нея зеленчуците под ъгъл.
Залейте със сместа от заквасена сметана и яйца. Печете 30-40 минути на 200 градуса. Преди сервиране поръсете с нарязания зелен лук.

2. В сос бешамел 
Продукти: 2 супени лъжици масло, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. брашно, 350 мл прясно мляко, 250-300 г кашкавал, сол и смлян черен пипер на вкус, щипка смляно индийско орехче, 4 тиквички, няколко стръка мащерка

Приготвяне: Разтопете маслото в тиган на средно силен огън. Добавете нарязания чесън и задушете за 1 минута. Добавете брашното, разбъркайте старателно и гответе още 1 минута.
Изсипете млякото и като разбърквате, изчакайте сместа да се сгъсти. Добавете половината от едро настъргания кашкавал и като разбърквате, изчакайте да се разтвори. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче.
Нарежете тиквичките на тънки филийки. Намажете дъното на тавичка с малко сос, отгоре наредете един слой тиквички и поръсете със сол и черен пипер. Овкусете зеленчуците със сос и поръсете с настърган кашкавал. Повторете още 2-3 пъти. Най-отгоре поръсете с нарязана мащерка. Печете в предварително загрята до 190 градуса фурна за 25-30 минути.

3. С кайма и домати 
Продукти: 1 глава лук, олио за пържене, 400 г кайма, сол и смлян черен пипер на вкус, 1 голям домат, 4 супени лъжици кисело мляко или заквасена сметана, 2 яйца, 2-3 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка сушен риган, 2-3 тиквички, масло за намазване, 50 г кашкавал
Приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета и поставете в тиган с предварително загрятото олио. Запържете до прозрачност на средно силен котлон и добавете каймата. Подправете със сол и черен пипер и пържете докато каймата стане на трохи.
Нарежете домата на малки кубчета и го добавете към месото. Пържете още 5 мин. Смесете киселото мляко, яйцата, нарязания чесън, солта и ригана. Нарежете тиквичките по дължина на тънки филийки.
Намажете тавичката за печене с масло и покрийте дъното с няколко ивици тиквички. Изрежете ги, ако не пасват напълно. Намажете с част от яйчната смес върху зеленчуците и отгоре покрийте с част от каймата и доматите.
Повторете слоевете, докато не ви свършат продуктите. Завършете с млечната заливка. Поръсете с едро настърган кашкавал и печете около 45 минути на 180 градуса.

4. С картофи, сметана и твърдо сирене 
Продукти: 3 тиквички, 6-7 картофа, сол и смлян черен пипер на вкус, 1/2 чаена лъжичка сушен риган, 480 мл пълномаслена сметана, 150 г пармезан или друго твърдо сирене, 2 скилидки чесън
Приготвяне: Нарежете тиквичките и картофите на тънки филийки. Картофите трябва да са по-тънки от тиквичките.
Подправете зеленчуците със сол, черен пипер и риган и разбъркайте. Отделно смесете сметаната, 100 г ситно настъргано твърдо сирене и смачкан чесън. По желание можете да прибавите и ситно нарязан зелен лук.
Подредете зеленчуците в тава за печене на няколко реда, редувайки тиквичките и картофите. Полейте отгоре със сместа от сирене и сметана и поръсете с останалото сирене. Печете 40–45 минути на 200 градуса.

5. С пилешко месо 
Продукти: 2 тиквички, сол на вкус, 400 г пилешко филе, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, смлян черен пипер или смес от пипери на вкус, 2 яйца, няколко стръка копър, растително масло за намазване, 1 супена лъжица кисело мляко или заквасена сметана, 50 г кашкавал
Приготвяне: Настържете обелените тиквички на едро ренде. Посолете, разбъркайте и оставете за 30 минути. След това изстискайте добре зеленчуците и отцедете течността, която се е отделила.
Нарежете филето и лука на средно големи парчета и заедно с чесъна ги пуснете през месомелачка. Подправете със сол и черен пипер. Прибавете към каймата яйцата, нарязания копър и разбъркайте добре. Към получената смес добавете настърганите тиквички.
Намажете тавичка за печене с олио и изсипете подготвената смес. Намажете отгоре със заквасената сметана и поставете във фурна, предварително загрята до 190°C, за около половин час. Поръсете с едро настърган кашкавал и печете още 10 минути.

6. Със сирене фета и яйчна заливка 
Продукти: 4-5 тиквички, 4 яйца, 120 мл пилешки бульон (може да се замени със зеленчуков), 120 мл сметана или прясно мляко с висока масленост, 2 скилидки чесън, 3 супени лъжици царевично нишесте, 1 суп. лъж. горчица, 1 суп. лъж. сушен риган, няколко стръка мащерка, сол на вкус, смлян черен пипер - на вкус, 1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче, 130 г сирене фета
Приготвяне: Нарежете тиквичките на много тънки филийки. Подредете ги в кръг в тава за печене.
Разбийте яйцата заедно с бульона, прясното мляко, смачкания чесън, нишестето, горчицата, ригана и нарязаната мащерка. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Изсипете сместа върху тиквичките.
Поръсете с половината настъргана фета и поставете във фурната, предварително загрята до 190 градуса, за 35 минути. Намалете температурата до 180°C и печете още 20-25 минути. Горната част трябва да стане златиста, а заливката да започне да прави мехури. Готовата запеканка украсете с останалото сирене.

7. С извара 
Продукти: 2 тиквички, 200 г извара, 3 яйца, 3 скилидки чесън, сол и смлян черен пипер на вкус, олио за намазване на формата
Приготвяне: Настържете тиквичките на средно или ситно ренде. Не е необходимо да ги белите. Оставете за 10 минути върху гевгир и изцедете сока, който се е отделил.
Добавете изварата, яйцата, нарязания чесън, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и поставете в намазнена тава. Печете около 40 минути на 200 градуса.

8. С рикота и доматен сос 
Продукти: 400-500 г рикота, 100-150 г пармезан или друго твърдо сирене, 3 яйца, сол на вкус, 3-4 тиквички, 500 г доматен сос
Приготвяне: Смесете рикотата, половината ситно настъргано твърдо сирене, яйцата и солта. Нарежете тиквичките по дължина на тънки ивици.
Поставете част от лентите на дъното на съд от огнеупорно стъкло и намажете с 2-3 супени лъжици доматен сос. Разстелете отгоре част от сместа от двете сирена. Повторете слоевете, докато ви свършат продуктите.
Намажете последния слой с доматен сос и поръсете с останалия настърган кашкавал. Покрийте съда с фолио и поставете във фурна, предварително загрята до 190°С, за 30-40 минути. След това махнете фолиото и допечете още 10-15 минути.

9. С ориз и сирене 
Продукти: 90 г дългозърнест ориз, растително масло - за пържене и намазване, 1 глава лук, 1 тиквичка, 3 яйца, сол и смлян черен пипер на вкус, 100-150 г твърдо сирене
Приготвяне: Сварете ориза до полуготовност според инструкциите на опаковката. В тиган загрейте олио на средно силен котлон. Добавете ситно нарязания лук и запържете до омекване. Настържете обелени тиквички на едро ренде и изцедете.
В отделен съд смесете ориза, лука, тиквичките, яйцата и по-голямата част от настърганото на едро сирене. Подправете със сол и черен пипер.
Покрийте формата за печене с хартия и намажете с масло. Прехвърлете сместа във формата. Заравнете отгоре и поръсете с останалото сирене. Поставете във фурна, предварително загрята до 180°C, за 30–35 минути.