Продукти (всички трябва да са сушени): 2 суп. лъж. майоран, 2 суп. лъж. кориандър, 2 суп. лъж. чубрица, 2 суп. лъж. мента, 2 суп. лъж. магданоз, 2 суп. лъж. естрагон, 2 суп. лъж. копър, 1 ч. лъж. млян черен пипер, 1 ч. лъж. шафран (куркума), 2 дафинови листа, 1 ч. лъж сминдух.

Приготвяне: Хмели сунели е грузинска много ароматна подправка, смес от различни изсушени билки. Използва се в грузинската и кавказката кухня и е основа за много техни традиционни ястия.

В България трудно може да се намери по магазините, затова ви предлагаме съставките, които ще ви трябват, за да си я приготвите в домашни условия.

Много е ароматна и подходяща за птиче месо, риба и за сосове към тях. Шафранът е може да замените с куркума.

В мелничка сложете всички подправки и смелете но не много ситно. Завъртете няколко пъти, колкото да се смесят. Подправката съхранявайте в стъклени буркани на тъмно и сухо място.