Цените реагират с ръст

Алма Давидова

Министерството на земеделието на САЩ, в юлския си доклад, понижи прогнозата за световното производство на пшеница до 769,31 млн. тона от 773,43 млн. тона през юни, а на фуражно зърно до 1 млрд. 458,4 млн. тона от 1 млрд 484,61 млн. тона, а на царевица - до 1 млрд. 163, 21 млн. тона съответно от 1 млрд. 188,48 млн. тона.

Прогнозата за брутната реколта от пшеница

в света според USDA е значително намалена - с 0,53%, а в САЩ с 2,85%.

Пазарът продължи да расте след излизането на данните и това кара някои анализатори да приемат за реално достигането на ниво от 545.0 цента за бушел на фондовата борса в Чикаго.

Европейският съюз изпревари Русия, като най-голям световен износител на пшеница

за сезон 2019/20, показва още отчетът на земеделското министерство в САЩ (USDA).

Някои търговци се отказаха да предлагат руска пшеница на големи купувачи, като Египет, през април-юни, след като Русия въведе квота за ограничение на експорта си, поради необходимостта от обезпечаване на вътрешните запаси в условията на коронавирусната криза.

По данни на USDA Русия е изнесла 34,5 млн. тона през сезон 2019/20, който завърши на 30 юни, а експортът на ЕС е 38,0 млн. тона. Русия и ЕС още не са публикували окончателните си официални данни за сезона.

Брутната реколта от царевица

намалява с 2,13%. Това е бичи фундаментален сигнал, но пазарът очакваше още по-голям спад в обема на реколтата.

Прогнозата за световното производство на царевица през 2020/21 г. е намалена, поради съществения спад на реколтата в САЩ, а увеличения добин в Боливия и Русия компенсират спадът в Канада.

Световната търговия е повишена, в сравнение с миналия месец, поради увеличения импорт на Алжир и Канада, докато експортът като цяло почти не се е променил.

Спадът на експорта от Европейския съюз на практика се компенсира от увеличения му обем от Бирма. Средната сезонна цена от ферма в САЩ е повишена с 15 цента до 3,35 долара за бушел.

Цените на фуражите могат да пострадат, поради по-ниското търсене на скъпи меса на фона на падащите доходи. Засега ситуацията с цените на царевицата не е толкова оптимистична, колкото за пшеницата.