7 на сто спад в цените на храните на едро за месец

1,71 млн. тона пшеница вече са прибрани в силозите. Досега средните добиви са с 29,7% по-ниски от миналогодишните, показват оперативните данни за реколтата на земеделското министерство.

Топлото и сухо време през последните дни е позволило на комбайните бързо да наваксат първоначалното закъснение с жътвата. Прибрана е реколтата от 4,6 млн. дка с пшеница. Това е около 40% от общо засетите 11,78 млн. декара с жито. Въпреки значително по-слабите средни добиви прибраното досега жито е напълно достатъчно за хлебния баланс на България. Или всичко, което ще бъде ожънато от останалите 7 млн. дка, може да бъде изнесено. Засега експорт от новата реколта пшеница през пристанищата във Варна и Бургас няма.

До 71% е по-слаб добивът в житницата на България Добружда. Затова и от Националната асоциация на зърнопроизводителите предупреждават, че вероятно ще се стигне и до фалити на стопани. Те ще бъдат затруднени да изплатят рентите, които в района стигат до 100 лв./дка.

Със 7% падат цените на храните на едро у нас за последния месец, показват пък данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът, който ги мери, е намалял до 1,438 пункта. Понижението е вече пет поредни седмици.

Със 7,1 на сто е поевтиняването на оранжерийните домати. Те вече струват средно по 1,45 лв./кг по борсите. При краставиците намалението на цените е с 5,8% и се предлагат за 1,13 лв./кг на тържищата. Най-голямо е поевтиняването на вносните червени чушки - с 21,4 процента до средно 1,90 лв. за кг. Надолу е цената и на морковите - с 12,8 на сто, и те вече се търгуват за 82 ст./кг.

През последната седмица е отбелязано покачване на цените на картофите с 8,1% до 80 ст./кг. Продължава поскъпването и на ябълките - с цели 34% до 2,40 лв./кг. Те вече струват двойно повече в сравнение с миналата година.