Израелската салата не е нищо повече от обикновена зеленчукова салата. Основните разлики между нея и традиционната салата са три: начина на нарязване, наличието на мента и размера на порцията.
Обикновено такава салата се сервира на големи порции. Ментата и лимонът придават допълнителна свежеста. А сочните зеленчуци едновременно засищат и утоляват жаждата, без да ви става тежко на стомаха.

Продукти: краставици, домати, лук, чушка, люта чушка (по желание), лимон, магданоз, кориандър, мента, зехтин, сол и млян черен пипер на вкус.

Не даваме количеството и пропорциите на продуктите, тъй като те са много променливи и зависи от вашия вкус и предпочитания..

Приготвяне: Нарежете краставиците и доматите на дребни кубчета. Лютата чушка се почиства от семената и се нарязва на тънки пръстени. Лукът и чушката също се нарязват на малки кубчета.
Ситното нарязване на зеленчуците е характерно за израелската кухня. Нарежете много на ситно магданоз, кориандъра и ментата. С помощта на ситно ренде настържете тънък слой от лимоновата кора - само жълтата част.

Прехвърлете нарязаните зеленчуци, настърганата кора и зелените подправки в купа за салата. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Изстискайте няколко супени лъжици сок от лимона и го изсипете и него в салатата.

Добавете зехтина. Естествено количеството на сока и олиото се определя от количеството зеленчуци. Разбъркайте салатата и оставете 10-15 минути, за да се овкусят зеленчуците.

В горещите летни дни леката киселинност на лимона, както и свежестта и ароматът на мента и лимоновата кора никога няма да ви омръзнат.