През лятото тиквичките са един от основните зеленчуци, които присъстват на масата и като основни ястия, и като гарнитура към месо. Но как да ги приготвим, така че да не ни омръзват и всеки ден да предлагаме на ново ястие.
Тиквичките имат много предимства: те са нискокалорични, лесно се усвояват и бързо се приготвят. Освен това вече се предлагат целогодишно, но разбира се най-вкусни са пресните.

Пържени в тесто
Нарежете младите тиквички на шайби с дебелина 1 см. Пригответе тесто: В купа смесете 4–5 супени лъжици брашно и две яйца. Добавете малко сол - трябва да получите тесто с консистенцията на палачинково или гъста сметана.
В дълбок тиган загрейте олиото. То трябва да е достатъчно, така че тиквичките да плуват в него. Потопете резените тиквички в приготвеното тесто, извадете с вилица и сложете в добре загрято олио.
Пържете от двете страни до златисто. Извадете в чиния, покрита с домакинска хартия, за да отнемете излишната мазнина.
Важно! Пържените тиквички, под каквато и да е форма, е добре да се сервират веднага. Оставени за следващия ден, те стават меки и безвкусни.

Със сос от извара и чесън

Тиквичките се нарязват на филийки с дебелина 1 см. Пригответе панировката. За нея можете да използвате галета, брашно и дори грис. В дълбок тиган загрейте маслото, оваляйте тиквичките в галетата и пържете до златисто от двете страни.
Пригответе соса: В блендер пасирайте 1-2 скилидки чесън и малка връзка копър. Добавете 200 г извара, подправете със сол и разбъркайте. Ако сосът е твърде гъст, разредете с кисело мляко до желаната консистенция. Сервирайте заедно с пържените тиквички.
Ако искате да приготвите тиквички с хрупкава коричка, но без да пържите, можете да ги изпечете във фурната.
Не пържете тиквичките до пълното им омекване: оставете филийките да останат отвътре по-плътни – повярвайте, така стават по-вкусни! За целта пържете в силно сгорещено олио, като внимавате да не ги изгорите.

На кубчета с омлет
Много лесна и бърза рецепта. Нарежете тиквичките на кубчета с приблизителен размер 1,5 х 1,5 см. Обелете 2–3 скилидки чесън и ги нарежете на ситно. Нарежете малка връзка зелени подправки (магданоз и копър). Загрейте малко масло в дълбок тиган. Пуснете вътре нарязания чесън, а след това и тиквичките. Запържете, като разбърквате или леко хвърляте кубчетата тиквички. Две-три минути преди зеленчуците да покафенеят, прибавете в тигана 2-3 предварително разбити яйца и продължете да бъркате с шпатула, докато яйцата не се “стегнат”, превръщайки се в яйчни трохи. Добавете нарязаните магданоз и копър и сервирайте.

С чесън и копър 
През лятото не е нужно да се чудите каква гарнитура да предложите към месото. Прясна салата и бързо запържени тиквички са чудесен вариант.
Нарежете тиквичките на малки парченца. Оваляйте в брашно. Загрейте растително масло в тиган, добавете 1-2 счукани скилидки чесън, след това сложете тиквичките и пържете бързо, като разбърквате, докато покафенеят. Готова гарнитура за основно ястие!