ъобразявайте се със свойствата на отделните видове и с почвата в района

1. Амониевата селитра е всъщност амониев нитрат и е от най-употребяваните торове. Белите гранули са с размер 1-3 мм, азотът е в амониева и нитратна форма и е от 33,5 до 34,5%. Подходящ е за почти всички видове почви. Амонячната част се свързва с почвата и не се измива, нитратната се отмива.
Загуба на азота от амониевата селитра се получава, когато се смесва със суперфосфат - тогава се образува амоняк, който излита. Загуба има и при варовити почви, затова винаги се внася с плитка обработка, за да се заоре.

2. Амониевият фосфат е във вид на бели кристали, съдържа 21% азот в амониева форма. Той е кисел тор, затова да не се внася на почви с повишена киселинност. Най-подходящ е за варовити.

3. Карбамидът е най-концентрираният азотен тор. Белите гранули съдържат 46% азот в амидна форма. Това е неутрален тор, подходящ за всички видове почви.

4. Натриевата селитра е във вид на прозрачни кристали, съдържа 15-16% азот в нитратна форма. Този тор е алкален и е подходящ за лозя на кисели почви. Но трябва да се знае, че при много честа употреба влошава физиологичните свойства на почвата.

Хербицидите – кога са алтернатива на мотиката
За препаратите срещу плевелите трябва да се знае, че почвените ликвидират предимно едногодишните плевели, а листните решават повече проблеми.

Могат ли да се използват хербициди в лозето на мястото на мотиката. Разбира се, че да, особено когато след валежите заплевеляването е доста силно.

По принцип при по-големите по мащаб стопанства проблемът с плевелите в реда и с издънките в плододаващите лозя се решават като се използват тотални контактни хербициди. Тe унищожават най-важните едногодишни и многогодишни житни и широколистни вредни плевелни видове.

Листните действат само на зелените части на плевелната листна маса, с тях се пръска насочено в реда и в основите на стъблата. Нужно е обаче много добро пулверизиране, за да се постигне качествено опръскване, тъй като се разчита на контактното действие на хербицида.

Съвет за любители:

Когато се работи с гръбна пръскачка, което означава за по-малки площи, трябва внимателно да се прочете или пита в агроаптеката какъв да е разтворът на препарата като процент. Плевелите трябва да бъдат в активна вегетация, когато се третират.

Сроковете на приложение са изключително важни:

-срещу многогодишните широколистни плевели трябва да се третира преди цъфтежа им,
срещу многогодишните житни плевели - когато са достигнали 15-20 см височина,
поветицата се унищожава най-добре във фаза цъфтеж.
Какви са очакваните резултати?
Ефектът от приложението на хербицида се появява бързо - първите видими симптоми се наблюдават на първия-втория ден. Плевелите загиват за около 7-10 дни. Те падат на място и образуват мулч, който дори е полезен, защото забавя вторично заплевеляване.

Кои препарати за какви плевели са подходящи

Раундъп е тотален, листен, системен хербицид. Той е за борба с едногодишни и многогодишни коренищни и кореновоиздънкови плевели след поникване.
Глифозат С е неселективен системен тотален листен хербицид за борба срещу едногодишни и многогодишни фжитни и широколистни плевели. Ако се очаква валеж до 6 часа, не е за препоръчване. При работа с него плевелите трябва да са развили достатъчна листна маса, за да може препаратът да се поеме добре. При пръскането на овощни градини и лозя струята да бъде насочена към плевелите, така че работен разтвор да не попада върху зелените части на лозята и дръвчетата.
Глифоган 480 СЛ е тотален, листен, системен за едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели градини, лозя, свободни площи. Пръска се във фаза бутонизация на широколистните и изкласяване на житните плевели.
Глифъп 36 СЛ е срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели. Прилага се във фаза бутонизация на широколистните и изкласяване на житните плевели.
Гоал 2 ЕК е срещу едногодишни и някои многогодишни широколистни плевели.

Максимален ефект срещу бурена

Трудна е битката с многогодишните плевели в лозето, особено с разпространените коренищни като троскот, балур, пирей и кореновоиздънковите като поветица, паламида и др.
Заплевелените с коренищни плевели лозя изискват по-често и по-дълбоко обработване, като се внимава надземните стъбла да не се разкъсват. Целта е да се изтощят коренищата им, затова се копае в сухо и горещо време.

Кореновоиздънковите плевели са още по-инатливи, защото, освен че развиват мощна коренова система, лесно се размножават вегетативно. Ако при обработка нарежете корените им, те пускат пъпки и съответно нови издънки. А при сухо и горещо време насечените коренища по-бързо изсъхват.

Само с механични средства не можем да се преборим обаче, затова прибягваме и до химията.