Пшеницата, розата, черешата, лавандулата запазиха относително високо качество. Средно се получават около 500 кг/дка зърно, твърди агробизнесмен №1 на България за 2019 г. Станчо Станчев

Екип на в."Български фермер"

В житните ниви на СД "Ерато СИК" край с. Медово, Старозагорско Станчо Станчев, управител на фирмата, и неговият екип започнаха жътвата на пшеницата преди няколко дни и скоро ще я привършат. Те, както видяхме на място, успяват благодарение на по-сухото време и модерната, високопроизводителна техника, пусната в житните блокове.
През април 2019 г. г-н Станчев получи ключовете на 2 нови трактора MF, които добави към машинния си парк, вече оборудван с мощен комбайн Challenger. Това стана с партньорството на "Варекс", фирмата с която работят от дълги години. Пак чрез нея те имат и чисто нова придобивка - за "Ерато СИК" бе доставено, непосредствено преди старта на жътвата, модерно претоварващо ремарке с вместимост 25 куб. м, модел GUSTROWER GTU 25. То допълни съвсем навреме комплекта от

прецизно и скоростно прибиращо оборудване

- Печели се време, намаляват се до минимум загубите от зърно, използва се пълноценно подходящият за прибиране на реколтата времеви прозорец. В резултат - бърза, качествена жътва. Насажденията от пшеница, реколта 2020 г., успяха да се запазят в добър статус, обем и качество, въпреки неблагоприятното, през някои месеци, време, сподели Станчо Станчев. И добави, че средно получават около 500 кг/дка зърно. Още от нивата то се извозва и се предлага на търговците, които купуват сега при цена от 28 до 30 ст./кг.
Официалното първо зажънване по стара традиция направи той, управителят на фирмата, заедно с съпругата си Христина. Те са и мотора, и ентусиазма, и интелигентното управление благодарение на което дружеството се развива успешно през годините.
Фамилията Станчеви са хора с размах. В тези беритбени и жътвени дни те

работят по формулата 4 в 1

Иначе казано, бялата жътва започна след като привършиха с розобера и черешобера. Едновременно с това се готвят да жънат и лавандулата. Няма да е пресилено, ако кажем, че не всеки го може това съчетание на пълно отдаване на човешки ресурс, мотивация и възможности за точно действие в усилното за прибиране на продукцията от полето време.
В портфолиото на техния бизнес и в продуктовата им листа в последните години значително място заема розопроизводството. Розовите насаждения и тази година дадоха висококачествен цвят. Розоберът приключи доста успешно за фирмата (по около 400 кг от декар при обща площ около 300 декара), въпреки трудностите, създавани от различни фактори, но преди всичко от липсата на работна ръка.

Очакват да имат проблеми и в реализацията

защото и пазарната, и здравната обстановка в национален и световен мащаб очертават стагнация в агробизнеса.
В добри параметри при тях се разви и черешоберът, който привърши преди повече от десетина дни. Хората на Станчо обраха насаждение от 50 дка, като получиха по около 1000 кг/дка едра, качествена череша, бързо реализирана чрез мрежа от техни по-нови или отколешни клиенти.
Розовият цвят изцяло се преработва в дестилерията в с. Медово, открита през 2018 г. Оттам тя поема към наши и европейски пазари. Същият път ще измине и лавандуловият цвят, който фирмата добива от своите насаждения - около 350 декара. Екипът на "Ерато СИК" очаква, когато след 10 юли техният комбайн навлезе в лавандулата, много добра реколта.
- Ние продължаваме, обясни Станчо, въпреки обективните и субективни трудности в земеделието, въпреки COVID-19 пандемията, засегнала тежко икономиката, да правим немалко усилия и да работим според най-новите аграрни схеми и

европейски производствени практики

Получаваме добри добиви от нашето истинско, екологично чисто производство в различни култури - зърнени, розопроизводство, лавандула, овощни градини. И ние, както мнозина фермери, работещи със загриженост за България, се стремим да преодоляваме предизвикателствата на климатичните промени, на пазарните игри, а сега и на коронакризата.
На нашите колеги от страната, които също прибират реколтата от житните ниви, от плодове и зеленчуци, от етерично-маслени култури пожелаваме когато срещнат трудности, а такива има достатъчно много, да ги преодоляват с упорство, със съвременни технологии и агротехника, така че да получат достойно признание за своя труд. Знаем, че по нелекия път в земеделието ни преследват финансови и бюрократични проблеми, но те не трябва да ни отказват, а винаги да търсим и да намираме най-доброто решение за тях. Пожелаваме и на нас, и на всички колеги - спорна жътва, без климатични изненади, както и здрава, пазарна и плодородна 2020 г.