Все още са налице благоприятни условия за роене. Семействата са силни, с много пчели и запечатано пило. Пренаселеността в пчелното гнездо и бездействието на индивидите в него са причина за изпадане в роево състояние. Пчелите подготвят основи за маточници, принуждават пчелната майка да снесе яйца в тях и я изоставят - не я хранят с пчелно млечице.

В резултат на това, че тя се храни само с нектар и мед (въглехидратна храна), теглото й намалява и пчелната майка може да излети с част от пчелите и да се образува рой.
Независимо, че роенето е естествен начин за размножаване на пчелните семейства, то е нежелателно при съвременното пчеларство. Пчелните майки, получени при роене, са едри и с много добра яйценосна дейност. Ройливостта обаче е качество, което се предава по наследство и не е за предпочитане такива майки да се използват за създаване на нови семейства.
За предотвратяване на роенето е необходимо на пчелите да се създават условия за работа:
* Поставяне на рамки с восъчни основи за градеж или строителни рамки.
* Разширяване с празни изградени пити - така се създават условия за активиране яйценосната дейност на пчелната майка. А заложеното пило ангажира младите пчели-кърмачки.
* Подхранване с рядък захарен разтвор (2:1) при влошаване на времето.
* Максимално разширяване на пчелните гнезда с магазини или корпуси - времето е топло и няма опасност от охлаждане на пилото.
* Отнемане на питите със запечатано пило.
* Пренареждане на питите в пчелното гнездо - в средата се поставят празни питии.
* Прилагане на изкуствено роене - формиране на отводки, разделяне на семейството с делене на летящите пчели, налитане при майката.