У нас успешно функционират над 700 броя от тези полезни съоръжения * Как можем да се справим с възникнали сложни ситуации при тяхната експлоатация

Д-р инж. Любомир Костов

Преди около десетина години много плахо фермерите у нас погледнаха към гъвкавите резервоари. Навлизането им в ежедневието им бе съпроводено с повече ентусиазъм и много съмнения, свързани с качествата, сигурността и дълготрайността им.

От “чудато” изделие те много бързо се превърнаха в редови елемент във всеки стопански двор. Днес е немислимо съхранението на течни торове и вода за напояване без тях. Нещо повече, почти няма стопански двор, в който

да не се виждат оформени площадки

с разположени там серия от гъвкави резервоари. В по-голямата си част това са съоръжения с обем от 50, 100, 300 и дори 500 кубически метра обем.

Масовото им навлизане се дължи на факта, че са изработени от специални мембрани с много високи якостни показатели.

Мембраните са със специални добавки срещу стареене от UV-лъчи. Производителите на гъвкави резервоари вече им дават гаранция от 10 г. А нормалният срок на експлоатация на водните резервоари достига 20 години. На съоръженията за течен тор - до 10-12 години.

В момента у нас успешно функционират над 700 броя гъвкави резервоари. При тази масовост в експлоатацията им се появиха и проблеми, които можем да групираме в две основни направления:

- козметични: които са несъществени;

- сериозни: заплашващи съхраняваната течност и цялостта на резервоара.

В първата група е позиционирана появата на овлажняване по ръбовете на заваръчните им шевове. Такива зони се виждат най-вече при резервоарите пълни с UAN /течен тор/, защото той има свойството да прониква по капилярите и микропукнатините на мембраната, което определя появата на това овлажняване.

Важно е да отбележим, че този тип проблеми не са структурни и не застрашават експлоатацията на резервоарите. Заваръчните шевове запазват якостта си и като цяло те могат спокойно да се експлоатират.

(На приложените снимки се виждат подобни “козметични” проблеми.)

Втората група от аварийните ситуации, а именно “сериозните” са тези, при които

има пряка заплаха

за целостта

на съоржението и съхраняваната в него течност. Най-вече в тази група са инциденти, свързани със структурни повреди на мембраната.

Предизвикани са от човешки грешки, свързани с неспазване на изискванията за монтажа и експлоатацията им.

Най-често се пренебрегва изискването за подравняване на площадката, което се явява основна причина за авариите от втори тип. За съжаление, ако наклонът на площадката не е направен професионално, това се установява след напълването на резервоарите. Опитите за корекция и евентуално преместване на резервоара най-често водят до механично разкъсване на зони от него, най-вече в ъглите им.

Добрата новина в случая е, че тези разкъсвания са в сравнително малки размери - до 50-60 см и лесно се поправят. (На снимка е показана подобна авария с разкъсване от почти 1,3 м.) Поправката включва изместване на ъгъла навътре към резервоара с поставянето на нестандартни /по-дълги/ ъглови планки. При по-малки разкъсвания - до 20-30 см, е възможно и репариране на съответния участък със заваряване на лепенки и възстановяване на мембраната. Важно е да се знае, че подобни ремонти трябва да гарантират якостта на мембраната, респективно резервоара.

Тревожният въпрос е какво да правим при констатиране на пробив или нарушение целостта на резервоара? Нашият съвет е: максимално бързо да информирате ремонтните фирми за проблема, след което да организирате

аварийно, временно "затапване"

на съответния пробив.

На снимките са показани три такива случая. До идването на авариен екип за репариране на повредения участък съветваме фермерите по възможно най-бързия начин да поставят подходяща по големина тапа в отвора или да предприемат действия за ограничаване на теча. Поставянето на тапи не представлява опасност от разкъсване на тялото на резервоара, защото мембраните са армирани двупосочно и това възпрепятства разцепването на материала. Ремонтът на този тип аварии може да се извърши и при пълен резервоар. Разбира се, най-добре е

това да стане

след източването

на резервоара. Самите поправки на резервоарите могат да се извършат със залепване на лепенка с лепило или със заваряване с горещ въздух.

В заключение следва да се отбележи, че независимо от много големите якости на опън на мембраните, от които се правят гъвкавите резервоари, все пак те са изработени от текстилни мембрани и следва да спазваме указанията за монатажа и експлоатацията им.

Да припомним най-важните изисквания при монтажа на тези съоръжения:

- подравняване на площадката;

- оформяне на малка вадичка по дължина на резервоара с най-ниска точка при дюзата за източване;

- оформяне на "вана" с подложката, което гарантира запазване на течността при авария;

- поставяне на ограда около площадката с резервоарите.