С добавени листа от мента

Всяка година чакаме лятото в продължение на 9 месеца, а след това се оплакваме от жегата, пием много газирана вода, харчим голяма част от заплатата си за сладоледи и търсим спасение в прохладния летен дъжд. Но, лош късмет - содата е твърде газирана, сладоледът е сладък и също не може да ни спаси от жегите, а при гръмотевична буря си седим в къщи.

Лимонадата от краставица с листа от мента наистина може да помогне. При това можете да си я приготвите в къщи - няколко прости съставки, 15 минути за приготвяне и още 30 минути в хладилник.

Продукти: 1 кг краставици, 2 лимона, 100-120 г захар, 20 г мента, 1,5 л газирана вода (сода).

Приготвяне: В тенджерка залейте захарта с една чаша вода и поставете на слаб котлон. Изчакайте течността на заври. Оставете на котлона докато захарта се разтвори напълно.

Обелете краставиците, като си оставите няколко парченца за украса при сервирането. Останалите краставици ги смелете с блендер и изцедете отделилия се сок с помощта на обикновена марля (тензух).

Изсипете сока в голяма кана. Добавете охладения сироп, сока от два лимона, ментата, нарязаните краставици. Залейте всичко с газирана вода и поставете напитката в хладилника за 30 минути.

Налейте лимонадата във висока чаша, украсете с листа от мента, добавете кубче лед и отпийте през сламка, на слънчев плаж или в къщи пред телевизора.